Turkcell, enerji ve su yönetimi konusunda Türkiye’de öncü role sahip. M2M teknolojileri sayesinde bugün hem şirketlere hem de ülkeye büyük tasarruf sağlıyor. Turkcell’in M2M uygulamaları sayesinde Türkiye ekonomisine 2013’te 1,5 milyar TL tasarruf sağlandı.

Turkcell, halen 21 elektrik dağıtım şirketinin tümü tarafından tercih ediliyor. Bu şirketlerin yarısından fazlası sadece Turkcell’le çalışmayı tercih ediyor. Bugün ülkemizde toplam 150 bin akıllı sayaçtan 110 bini Turkcell M2M ile çalışıyor.



Türkiye’nin akıllı şebeke dönüşümünde ve enerji verimliliği projelerinde öncü bir oyuncu haline gelen Turkcell, sektörün en önemli organizasyonlarından
2.Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı’nın Elmas Sponsorluğu’nu üstlendi. Etkinliğin açılışı bugün T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından yapıldı. 8-9 Mayıs tarihlerinde İstanbul WOW Hotel ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen fuarda Turkcell, hem panellerdeki etkin rolü hem de geniş standı ile yer alıyor.

 

Elektrik şirketlerinin tümü Turkcell’i tercih ediyor

 

Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı’nı değerlendiren Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, “Bugün enerji ve su yönetimi konusu sadece Türkiye’nin değil, yerkürenin en önemli gündem maddelerinden biri.  Enerjinin verimli kullanılabilmesi ve akıllı şebeke dönüşümü sadece bugünü değil yarının dünyasını da şekillendiriyor. Turkcell bu her iki kritik konuda da Türkiye’de öncü bir role sahip. Mutlulukla söylüyorum ki, ülkemizde faaliyet gösteren toplam 21 elektrik dağıtım şirketinin tümü Turkcell ile çalışıyor.  Ayrıca bu şirketlerin yüzde 70’inin tek tercihiyiz. Bugün toplam 150 bin akıllı sayaçtan 110 bini Turkcell M2M hatları ile çalışıyor.” dedi.

 

Kulabaş sözlerini şöyle sürdürdü: “2013 yılında cari açığımız 65 milyar dolar olarak gerçekleşti ve bu cari açığın yaklaşık yüzde 84’ü enerji ithalatından kaynaklanıyor. Aynı şekilde Sayın Bakanımızın mecliste yaptığı bir bilgilendirmeye göre de elektrikte yüzde 70’lere varan kayıp ve kaçak bölgeleri olduğu görünüyor. Biz makineler arası iletişimi ekonomik verimliliği artıracak bir çözümler bütünü olarak görüyoruz. 2013’te Türkiye’deki her 3 makineden 2’sine Turkcell M2M hatlarıyla hizmet vererek yaklaşık 1,4 milyon Turkcell SİM kartlı makineyi konuşturduk. Böylece ülke ekonomisine 1,5 milyar TL’den fazla katkı sağladık. Türkiye pazarında yaklaşık 150 milyon uzaktan yönetilebilir cihaz potansiyeli olduğunu düşünürsek ülkemizin henüz başlangıç seviyesinde olduğunu görüyoruz. Toplumsal faydanın ortaya çıkması için ülkemizde akıllı şebekeler ile ilgili politikanın oluşturulmasını çok önemsiyoruz. Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı, bu açıdan önemli bir fırsattır. Bu etkinlikte hem teknolojimiz ile hem de telekomünikasyon pazarı ile benzerlikler taşıyan enerji sektörüne deneyimlerimizle katkı sağlıyoruz.”

 

 

 

Turkcell Reaktif Enerji Servisi faturalarda %10 – 20 arası tasarruf sağlıyor

 

Son olarak Turkcell Reaktif Enerji Servisi’nden de söz eden Kulabaş, “Mağaza, fabrika, okul, hastane, AVM, otel gibi işletmelerde kullanılan cihazlar, makineler, fırınlar, elektrik enerjisini kullanırken şebekeden aktif ve reaktif enerji çekiyorlar. Ancak cihazların aslında şebekeden sadece aktif enerjiye ihtiyacı bulunuyor. Ortalama 1.000 TL’nin üzerinde fatura ödeyen iş yerleri kullanmadıkları bu reaktif enerjinin belli limitlerin üzerine çıkması halinde Devlet kurallarına göre dağıtım firması firmaya ceza kesiyor. Turkcell Reaktif Enerji Servisi, reaktif enerji tüketimi arttığında ve ceza riski oluştuğunda SMS ve e-maille ilgili firmayı uyararak, reaktif ceza bedelinin ödenmesini engelliyor. Gereksiz elektrik tüketimini tespit ederek, elektrik faturalarında ortalama %10 – 20 arasında tasarruf sağlamış oluyor” diye konuştu.

 

Sektörün odak alanında M2M var

 

Sayaç okuma, lojistik, finansal hizmetler tarafında mobil POS cihazları ve ATM’ler, yazarkasalar, tarım ve hayvancılık, güvenlik bağlantılı binalar M2M’in yükseliş gösterdiği alanlar olarak gösteriliyor. Türkiye’deki ilk M2M uygulamaları 2001’de Araç Takip Uygulamaları ile başladı. M2M çözümleri; elektrik, su ve gaz sayaçlarında kayıp/kaçak oranının azaltılması, yiyecek-içecek makine ve dolaplarının takibinde rota optimizasyonu, uzaktan sulama otomasyonu, seraların takibi, lojistik sektöründe akaryakıt maliyetlerinin azaltılması gibi pek çok farklı amaçla kullanılıyor. M2M şu anda en önemli kullanım alanı haline gelmiş olan Araç Takip’in yanında sağlık alanında tıbbi otomasyona ve akıllı ev aletlerine kadar sayısız alanda kullanılma potansiyeline sahip ve birçok alanda şimdiden Turkcell’le kullanılmaya başlamış durumda.