14 Aralık 2024 Cumartesi

44. İstanbul Film Festivali Başvuruları Açıldı

ŞEHRİ FOTOĞRAFLA BULUŞTURAN FESTİVAL

212 Photography Istanbul yedinci yılında, multidisipliner bir program sunarak ziyaretçilere zengin bir kültürel deneyim yaşatacak.

27 Ağustos 2024 Salı 12:34
ŞEHRİ FOTOĞRAFLA BULUŞTURAN FESTİVAL

212 Photography Istanbul, bu yıl 28 Eylül- 13 Ekim 2024 tarihleri arasında İstanbul’u fotoğraf ve yaratıcı disiplinlerle buluşturacak. Festival, şehrin her iki yakasında 30 farklı mekânda gerçekleştirilecek uzun soluklu sergiler ve çeşitli etkinliklerle dikkat çekiyor.

212 Photography Istanbul yedinci yılında, multidisipliner bir program sunarak ziyaretçilere zengin bir kültürel deneyim yaşatacak.

“Şehrin Festivali”
212 Photography Istanbul, 2024 programıyla ziyaretçilerine heyecan verici bir keşif rotası sunacak. Fotoğrafın yanı sıra pek çok farklı disipline programında yer veren, Türkiye’den ve dünyadan isimleri İstanbul’da ağırlayan festival yedinci senesinde sürdürülebilir bir sanat ve kültür geleneği oluşturma yolunda emin adımlar atmaya devam ediyor.

28 Eylül - 13 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan festival; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın katkılarıyla her sene kapsamı zenginleşen bir program sunuyor.

İBB KÜLTÜR ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tirak şirketlerinden Kültür AŞ birliğinde gerçekleşen festival İstanbul’un her iki yakasında şehrin 30 farklı noktasında takip edilebilecek.

Festivalin bu seneki destekçileri arasında ayrıca; JOTUN, Xiaomi, Borusan Otomotiv'in Türkiye Distribütörü olduğu BMW, PARİBU ve Türk Havayolları yanı sıra Hollanda Başkonsolosluğu, Institut Français de Turquie ve Macar Kültür Merkezi yer alırken Türkiye’nin yeni medya alanına odaklı en kapsamlı koleksiyonu olan Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan da ödünç eserler ziyaretçiler ile buluşacak.

212 Photography Istanbul rotasında yer alan mekânlar

Festivalin 7. yılında İstanbul’un iki yakasına yayılan programın sergi mekânları arasında MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi, Galata Rum Okulu, Yapı Kredi Bomontiada, Akaretler, St. Benoît Kilisesi, 212 Studio, St. Antuan Kilisesi, Institut Français de Turquie, Taksim Sanat, Yeldeğirmeni Sanat, Moda İskelesi ve Studio Karaköy yer alırken, söyleşi ve atölyeler Soho House, Akbank Sanat, Salt Galata ve Mutfak Sanatları Akademisi’nde gerçekleşecek. Büyükdere 35, Anna Laudel, Bilsart, Evin Sanat Galerisi, Gallery Duende, Saye Kolektif, 8artı1 Galeri ve OG Gallery ise programa dahil olan paralel sergi mekânları arasında yer alacak.

Festivalin 2024 programının diğer destekçileri arasında, mekanlarda Akaretler, Yapı Kredi bomontiada, sanat sigortası sponsoru NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği, konaklama sponsoru THE STAY, profesyonel ses ve görüntüleme sistemleri sponsoru JUSTSTANDART, sergileme ve sergileme alanlarına mobilya desteği veren KOLEKSİYON yer alıyor.

 

212 Photography Istanbul, 7. yılında festival tarihlerini aşan, uzun soluklu sergilere de ev sahipliği yapıyor.

 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında, Sebastião Salgado’nun ‘Genesis’ projesi 31 Aralık 2024’e kadar MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’nde gezilebilecek.

Galata Rum Okulu’nda:

Viviane Sassen’in ‘In & Out Of Fashion’ başlıklı retrospektifi

Ebru Yıldız küratörlüğünde gerçekleşecek olan ‘Spot Işıklarının Ardında: Müzik Dünyasının Hikayesi’ sergisi 28 Ekim 2024’e kadar görülebilecek.

Macar fotoğraf sanatçıların bir araya geldiği Dalgaları Aşmak’ sergisi Taksim Sanat’ta 31 Ekim’e kadar açık olacak.  

Institut Français de Turquie, Taksim’de: Véronique Vial’in ‘Before 10 a.m.’ başlıklı sergisi 30 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.

 

Festivalin 2024 Programında Öne Çıkanlar:

Mimari, gastronomi ve moda gibi disiplinleri, video, enstalasyon ve yeni medya gibi üretim teknikleriyle harmanlayan sanatçıları programına dahil eden 212 Photography Istanbul, multidisipliner anlayışıyla bu sene de takipçilerine heyecan verici bir deneyim sunuyor. Her sene olduğu gibi sergi programının yanı sıra atölye, söyleşi, film gösterimleri, konserler ve dans gibi pek çok farklı etkinliği de rotasına dahil ediyor.

 

YARATICI DİSİPLİNLER, FARKLI ÜRETİMLER

 

EKOLOJİ VE ÇEVRE

Bu sene, 212 Photography Istanbul çağımızın en önemli fotoğrafçılarından ve aktivistlerinden biri olan Sebastião Salgado’nun ‘Genesis’ sergisiyle İstanbul'u büyülemeye hazırlanıyor. Sergi, 28 Eylül'den itibaren yıl sonuna kadar T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’nde ziyarete açık olacak.

 

Küresel su krizini odağına alarak dünyanın farklı köşelerinden, iklim krizinin çevre ve insanlar üzerindeki çarpıcı etkilerini ortaya çıkaran Macar fotoğraf sanatçıların bir araya geldiği Dalgaları Aşmak’ sergisi ise Taksim Sanat’ta ziyarete açık olacak.

 

MODA

Moda fotoğrafçılığına getirdiği özgün bakış açısıyla tanınan Hollandalı fotoğrafçı Viviane Sassen’in farklı dönemlerinden derlenen kişisel projelerinden oluşan retrospektifi ‘In & Out Of Fashion’, Galata Rum Okulu’nda ziyaretçileriyle buluşacak. Karelerinde kompozisyon, portre, ışık, gölge gibi temel noktalarda bilindik sınırları zorlayan Sassen’in ‘Umbra’, ‘Lexicon’ ve ‘Of Mood and Lotus’ isimli serilerinden çalışmaları festivalde görülebilecek.

 

MÜZİK

Galata Rum Okulu’nda, Ebru Yıldız küratörlüğünde gerçekleşecek olan ‘Spot Işıklarının Ardında: Müzik Dünyasının Hikayesi’ sergisi, New York merkezli fotoğrafçıların müzik dünyasının ikonik isimleri ile sahne arkasında gerçekleştirdikleri fotoğraf çekimlerinden bir seçki sunacak. 70’lerden başlayarak günümüze kadar uzanan kürasyonda David Bowie, Ramones, Kanye West, Björk, LL Cool J, Nirvana gibi müzik dünyasından efsanevi isimler yer alacak.

 

YEMEK KÜLTÜRÜ ve GASTRONOMİ

Gastronomi fotoğrafçılığı alanında üreten Anastasia Fainberg ve Ellen Mary Cronin’in, günlük hayatta karşılaştığımız organik malzemeleri ve atık gıdaları heykelimsi formlara dönüştürdükleri işleri, ‘Yaşayan Natürmort’ teması altında bir araya gelecek.

 

MİMARİ

Programın, JOTUN’un desteği ile gerçekleşen ve mimari fotoğraf odaklı bölümünde sergilerin yanı sıra söyleşi ve atölyeler de yer alıyor. Bu kapsamda, James Kerwin’in farklı rotalarda terk edilmiş mekânları konu edinen Middle East, Turkey, Rest Of the Worldadlı seçkisi, Thomas Mayer’in 1989'dan bu yana mimari dünyayı gösteren arşivsel nitelikteki fotoğrafları ve Stefano Perego’nun ıssız yapılara duyduğu ilgiyle dünyanın farklı noktalarından özel hikâyeleri yansıtan çalışmaları görülebilecek.

 

TARİH, ARKEOLOJİ, HAFIZA ve HİKÂYELER

212 Photography Istanbul’a özel bir çalışma yapan Ahmet Rüstem Ekici ve Hakan Sorar’ın Döngüde Olan’ adlı mekâna özgü yerleştirmesi, St.Benoit Kilisesi’nin tarihine bir yolculuk yapmamızı sağlayacak. Sergi kurgusu, farklı anlatım enstrümanları kullanarak kilisenin tanıklık ettiği dönemleri günümüze taşıyacak.

Festival rotasına ilk defa giren St. Antuan Kilisesi’nde ise Fransız sanatçı Dune Varela’nın enstantaneleri yenilikçi baskı teknikleri ile dönüştürerek somutlaştırdığı ve mitolojik imgelerle geleceğin arkeolojisini oluşturduğu eserleri görülebilecek.

Institut Français de Turquie ev sahipliğinde 30 Kasım’a kadar devam edecek olan ‘Before 10 a.m.’ sergisinde APA ve World Press Award sahibi Véronique Vial’in ünlü isimlerin sabah rutinlerini, gündelik hayattaki hallerini naif ve samimi bir şekilde yakaladığı kareler ziyaretçilerle buluşacak.

Kavramsal fotoğraflarıyla dikkat çeken Miloš Nejezchleb’in ‘Moon for Sale ve Warm Up’ seçkisi ile Patty Carroll’un ev ve aile yaşamından etkilenen kadınların hikâyelerini konu edinen Anonymous Women’ adlı serisi, Akaretler 37-39’da ziyaret edilebilecek.

Studio Karaköy’de ‘Eve Dönüş Yolları’ adlı tematik sergide ise izleyiciler, Damla Sandal, Okyanus, Gül Ilgaz, Gözde Ju’nın çalışmaları aracılığıyla fotoğrafın farklı metotlarla birleştiği otobiyografik anlatımlara tanıklık edecek.

 

YENİ MEDYA, VİDEO VE ENSTALASYON

Yapı Kredi bomontiada Galeri’de, Xiaomi’nin desteği ile Phillip Toledano’nun yapay zekâyı kullanarak ürettiği distopik fotoğraf serisi ‘Another America’ sergisi izleyiciyle buluşacak.

Festival kapsamında aynı zamanda, Fotografiska’da ilk solo sergisini gerçekleştiren New York merkezli multidisipliner sanatçı Wang Chen, geleneksel yöntemlerle teknolojik mecraları birleştirerek yarattığı fantastik dünyasını yansıtan Synaptic Forest’ adlı video serisi ile izleyici karşısına çıkacak. Çinli çağdaş sanatçı Yang Yongliang’ın Güney Song döneminin ünlü ressamı Chen Rong’un ikonik ejderhalarından ilham alan Five Dragons’ adlı videosu da sergide yer alacak. Yongliang, Doğu Asya sanatının mitolojik öğelerini günümüz teknolojileri ile buluşturduğu çalışmalarıyla da festivale katkı sağlarken Hollandalı fotoğrafçı Carla van de Puttelaar da portre serileri ile Yapı Kredi bomontiada’da yer alacak.

‘Harflerin Biçimi, İmgelerin Formu’ başlığı altında bir araya gelen seçkide ise, Simeen Farhat’ın harfleri yazı bağlamından koparan büyük ölçekli enstalasyonu Blood Shot is Blood Loved’; Uzakdoğu yeni medya sanatının ilk temsilcilerinden olan Hung Keung’un kelimeleri kullanarak yarattığı video işleri ve Orhan Cem Çetin’in 1997 tarihli Böyle Fotoğraflar Yokadlı çalışması Akaretler No 37 ve 39 ‘da yer alacak.

212 Studio’nun Karaköy’deki 400 metrekarelik sergi alanına sahip yeni merkezi de bu yıl festival ile kapılarını açacak. Tarihi 1800’lere dayanan bir un değirmeninden restore edilmiş üç katlı bina, Pascal Gaudefroy’un Litote & Hyperbole’ adlı video performans enstalasyonun yanı sıra Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan ödünç alınan video çalışmalarına ev sahipliği yapacak.

Çağdaş sanatçı Genco Gülan’ın yüzen heykeli ‘Huzursuz Poseidon’ ile Gül Ilgaz’ın ‘Ten & Taş’ adlı fotoğraf serisi, Moda İskelesi’nde denize temas eden özel bir kurguda ziyaretçileriyle buluşacak.

Yeldeğirmeni Sanat’ta Finli sanatçı Pia Männikkö’nun yerleştirmeleri, tül kumaşlar üzerine elle boyanmış ve gerçek boyutlu mürekkep silüetlerinden oluşan Déjà Vu’ ve ‘Midsummer Night’s Dream’ eserleri, altın rengi kurtarma battaniyesinin büyüleyici atmosferinde görülebilecek. Sabahat Karcı’nın kağıt sanatı üzerine yapacağı görkemli eseri de sergi kurgusunu tamamlayacak şekilde deneyimlenebilecek.

Aynı zamanda festival rotası üzerinde farklı lokasyonlarda Borusan Otomotiv'in Türkiye Distribütörü olduğu BMW’nin tamamen elektrikli otomobillerinin de bulunduğu yeni modellerin yer alacağı, etkinliğe özel olarak sanatçı enstalasyonları ile izleyici karşısına çıkacak.

Sergilerin yanı sıra disiplinlerarası programıyla farklı deneyimlere kapı aralayan 212 Photography Istanbul’da atölyeler, film gösterimleri, konserler ve söyleşilerde yer alıyor.

 

FİLM GÖSTERİMLERİ

Festivalde yer alacak film gösterimleri MUBI, BIFED, Institut Français de Turquie, Sürdürülebilirlik Adımları Derneği ve Metin Çavuş’un katkılarıyla Soho House, Salt Galata ve Institut Français’de gerçekleşecek. Film seçkisinde müzik, ekoloji, gastronomi, moda, belgesel gibi farklı türlerden eserler yer alacak.

 

ATÖLYELER

Atölyelerde bu sene fotoğrafı ve farklı üretim metotlarının deneyimleneceği 16mm Analog Film Atölyesi, Cynotype, Foto Fanzin yapımının yanı sıra, kolektif katılımın olduğu atölyeler de yer alacak. Şehrin mimari yapısının ve tarihinin işitsel ve görsel olarak kayıt altına alınacağı, ses ve kolektif harita yapımı yürüyüşleri ile şehir farklı duyularla deneyimlenecek.

 

MSA’da Anastasia Fainberg, atölye katılımcılarına gastronomi fotoğrafçılığı üzerine bir deneyim yaşatırken dans ve kamera ilişkisi üstüne çalışan Zeynep Demirhan ve Şiva Canbazoğlu’nun Akbank Sanat’ta gerçekleştireceği atölyede, Kontrol ve Düşüş temaları üzerinden bir çalışma gerçekleşecek.

 

SÖYLEŞİLER

Sanatçı Buluşmaları’nın yanı sıra Edebiyat, Yemek Kültürü, Yapay Zekâ, Mimari, Ekoloji başlıklarında söyleşiler de festival takipçileri ile buluşacak. Her sene kuvvetli bir program içeriğine sahip Mimari ve Fotoğraf söyleşiler serisi bu sene BINAA’nın kurucularından Burak Pekoğlu küratörlüğünde gerçekleşecek. Aralarında Murat Tabanlıoğlu, Melike Altınışık, Günnur Özsoy, Ali Berkman, Halit Demirel’in bulunduğu mimari, tasarım ve sanat dünyasından isimlerin söyleşileri programda yer alacak.

 

KONSERLER

212 Photography Istanbul festivalde yer vereceği konser programını bu sene Zorlu PSM, Blind ve Akbank Caz Festivali işbirliği ile gerçekleştirecek.

 

DANS / PERFORMANS

Farklı disiplinleri programında yer veren 212 Photography Istanbul’Da ayrıca, koreografi ve performansı Şiva Canbazoğlu ve İlayda Evgin’e ait olan ‘’How Now Becomes Then’’ izleyici ile buluşacak.

 

Uluslararası 212 Photography Istanbul Fotoğraf Yarışması için başvurular devam ediyor!

Türkiye’de gerçekleştirilen en kapsamlı uluslararası fotoğraf festivali olan 212 Photography Istanbul, uluslararası mecrada her yaştan amatör ve profesyonel fotoğrafçının katılımına açık yarışması ile ulaştığı farklı seslerin, coğrafyadan ve önyargılardan bağımsız olarak sosyal, kültürel ve sanatsal olguların izini sürüyor. Alanında dikkat çeken ve ufuk açan isimlerin yer aldığı jüri tarafından değerlendirilecek yarışmanın kazananı 5000 Euro ile ödüllendirilecek. Son başvuru tarihi 8 Eylül 2024 olan Uluslararası 212 Fotoğraf Yarışması ile ilgili tüm detaylara web sitesi ve festival sosyal medya hesaplarından ulaşılabiliyor. 

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    EN ÇOK OKUNANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SAYFALAR
    e-gazete
    • Sinematur - 05 Ocak 2015 Manşeti
    KARİKATÜR
    ARŞİV