Guillaume Legros namı diğer Saype (Say ve Peace kelimelerinden oluşturulan bir kısaltma) çim ve toprak üzerinde anıtsal freskler oluşturuyor. Tebeşir ve kömürden oluşan bir boyanın mucididir. Sokak sanatı ve landart’ı birbirine bağlayan sanatsal bir hareketin öncüsü olarak tanınmaktadır. Özgün yaklaşımı ve yenilikçi tekniği, ünlü Forbes dergisi tarafından 2019 yılında sanat ve kültür alanında otuz yaşın altındaki en etkili otuz kişiden biri olarak işaret edilmesine neden oldu. Şiirsel ve kalıcılaşmayan eserleri doğaya saygı alanında zihinleri etkilemek için dünyayı dolaşıyor.
Proje
Kutuplaşmakta olan bir dünyada, sembolik olarak dünyanın en büyük insan zincirini yaratmayı seçen sanatçı, Duvarların Ötesinde (Beyond Walls) projesiyle bizi yardımseverliğe ve birlikte yaşamaya davet ediyor. Birliği, karşılıklı yardımlaşmayı ve duvarların ötesindeki ortak çabayı simgelemek amacıyla, şehirden şehre kayan ve iç içe geçen, tokalaşmış elleri çimenlerin üzerine çiziyor.
Projenin 8. Durağı: İstanbul
Saype’nin Haziran 2019’da başlattığı küresel Beyond Walls projesinin sekizinci durağı İstanbul. Bu proje, tesadüfi karşılaşmalardan ve halkın, dünyanın en büyük insan zincirini İstanbul’dan geçirme arzusundan doğdu. Bu anlamda, gerçek bir işbirlikçi ve çok taraflı proje söz konusu. Anıtsal eserlerinin amacı kültürler arasında köprüler döşemek olan bir ressam için, Akdeniz ve Karadeniz dünyalarının kavşak noktasındaki İstanbul kenti, hayati anlamı olan bir durak. İsviçre’de yaşayan Fransız sanatçının oluşturduğu evrensel halk dansının devasa elleri, Avrupa ve Afrika kıtalarını buluşturduktan sonra, bu kez de Boğaz’ın Avrupa yakasına gelecek ve Asya kıyılarına ulaşmak için boğazı geçecek. Böylece şehirden şehre, kıtadan kıtaya, Batı’yla Doğu’yu sarmalayan büyük bir kardeşlik zinciri çizmeye devam edecekler. İstanbul’da yapılan eser, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür A.Ş., Beşiktaş Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi, İsviçre Başkonsolosluğu, Institut français Turquie ve UPS’in desteğiyle gerçekleştirilmiştir.
Institut français Türkiye’nin Katılımı
Fransız sanatçıların tasarımlarında kullandığı çeşitlilik ve modernliklerini, tutku ve içtenlikle destekleyen Institut français Türkiye, Saype’in İstanbul’daki projesinin doğal bir ortağıdır. Saype, standartların ötesinde, bereketli ve çevre dostu çalışmasıyla bize olağanüstü bir barış, diyalog ve umut mesajı veriyor. Kıtaları, farklılıkları ve hatta pandemileri de aşabilen sanatçılar, dehanın yaratıcılarıdır. Kültürü vazgeçilemeyecek temel köprü yaparlar. Onlara teşekkür ederiz!
İsviçre’nin katılımı
İstanbul’daki Başkonsolosluğu tarafından temsil edilen İsviçre bu projeyi, değer yargılarının altını çizmek ve uluslararası işbirliği, barış, yenilikçilik ve çevrenin korunmasını teşvik etmesi için destekliyor. Proje aynı zamanda, İsviçre için çok önemli değerleri temsil ediyor. Beyond Walls’un kıtalar boyunca uzanmış elleri, İsviçre’nin karşılıklı anlayışa bağlılığını simgeliyor. İki kıta üzerinde yer alan ve bir buluşma noktası olan İstanbul, proje için mükemmel bir seçim. Bu çerçevede, İsviçre, landart ve şehir planlama sanatçıları arasındaki diyaloğun yanı sıra gençlerin kültüre olan ilgisini de teşvik ediyor. Salgın nedeniyle yaşadığımız kısıtlamalara rağmen, sanatı ve kültürü tanıtmaya devam etmek çok önemli.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!