İçinde yaşadığımız dünyada insan ve insanlık nereye gidiyor?

Türk sinema tarihinde üniversite öğrencileri tarafından yapılmış ilk uzun metrajlı vizyon filmi ve sinemamızda ilk distopya  olma özelliği taşıyan Tutturamayanlar 13 Haziran 2014'te vizyona giriyor.

Tutturamayanlar,  belirsiz bir zamanda,O-Land adlı hayali bir ülkede geçer. Aynı evde yaşayan dört yakın bahtsız arkadaşın (  Godo, Meşet, Jedi ve Moko'nun) hikâyesini kara mizahla anlatıyor. Dört arkadaşın hikâyesinden hareketle yaşadığımız toplumu, düzeni, insanı, insanın, insanlığın gelecekte varacağı noktayı sorguluyor, sorgulatıyor.



Filmde her türlü aymazlığın, yasadışılığın, illegalitenin , insan varlığını ya da insan hayatını hiçe sayan,  insanları sadece matematiksel toplamdan ibaret sayan düzenin içinde yaşamaya çalışan insancıklar bütün hayallerini umutlarını şans oyunlarına bağlamışlardır O-Land'de. Devlet tarafından resmi uyuşturucu olan dereotunun yenmesi zorunlu hale getirilmiştir.  Popüler kültür çılgınlığında gençlik; düşünmeyen, üretmeyen, yapay duygu ve duyumsamalarla mutlu olan ve apolitik hale getirilmiştir.

Modern hayatın insanlar üzerindeki yabancılaştırma etkisi, insanların toplumdan ve dünyadan soyutlaşması ve insanların kolay yoldan paraya ulaşma çabası. Tutturamayanlar,  günümüzün dünya düzeninde insanların ne kadar kolay sömürüldüklerinin, hiçe sayıldıklarının ve sadece müşteri olarak görüldüklerinin öyküsü.

Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerinin ve mezunlarının çekim ve reji ekibini oluşturduğu profesyonel ve yarı profesyonel oyuncuları kadrosunda barındıran Tutturamayanlar;  sinemamızda başka bir kapıyı aralıyor; öğrenci çalışması olması nedeniyle umut verici, içinde yaşadığımız dünyanın kaosunu ve kasvetini başka distopik bir dünya kurarak anlatma çabasıyla yeni, kendileri de bu sömürünün içinde özne olarak bulunmalarıyla ters ama doğrudan hamle, ... gibi pek çok şey söylenebilir.

Gençlerin ham enerjisi bazen bizde şimşeklerin çakmasına ve silkelenip kendimize gelmemize neden olur.

"Tutturamayanlar" tutturacaklar inanıyorum.

İyi seyirler...
 

Zeliha DEMİREL