Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell, tüm dünyada kutlanan ve bu sene 24 Nisan’a denk gelen “Bilişimde Kızlar Günü”nde, Kardelenler ve Geleceği Yazanlar projeleri kapsamında kız öğrencilerin bilişim sektörüne kazandırılması amacıyla verdiği desteği açıkladı.

Öztürkler: “Amacımız daha çok kızımızı bilişim sektörüne kazandırmak”

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, “Bilişimde Kızlar Günü, kadın işgücünün özellikle düşük olduğu sektörümüz için çok anlamlı bir gün. Turkcell’de çalışanlarımızın yüzde 50’si kadın. Kendi içimizde bu eşitliği yakalamış durumdayız ancak daha fazla kızımızı bilişim sektörüne kazandırmak için gidilecek çok yolumuz var. Anadolu’nun dört bir yanında üniversitelerin mühendislik fakültelerinde okuyan yüzlerce Kardelen kızımızı eğitim bursuyla destekliyoruz. Şimdi de onları mobil yazılım seferberliğimiz olan Geleceği Yazanlar projemize dahil ettik ve bu yolda onlara verdiğimiz desteği artırarak sürdürüyoruz. Bu özel güne, mühendislik ve bilişim alanında eğitim gören pek çok kızımızı sektörümüze kazandırmak ve toplumda farkındalık yaratmak açısından ayrı bir önem veriyoruz” dedi.

Kızları teknolojiye yönlendirmek…

Turkcell halen Kardelenler projesi kapsamında lise burslarının yanı sıra Türkiye’nin farklı illerinde mühendislik fakültelerinde okuyan kız öğrencileri eğitim bursuyla destekliyor. Eğitim bursunun yanı sıra, kızların yazılımcı ekosistemine kazandırılması ve kariyerlerini bu yönde kurabilmeleri amacıyla Kardelenler, Turkcell’in bir başka sosyal sorumluluk projesi olan Geleceği Yazanlar’a dahil edildi. Yerli mobil yazılım seferberliği olarak başlatılan ve beş ay içinde 17 bin kişinin katıldığı Geleceği Yazanlar’ın üyelerinin yüzde 20’si kızlardan oluşuyor.

Kardelenler Uygulama Maratonu’nda

Geleceği Yazanlar kapsamında halen devam eden ve mayıs ayında bitecek olan “Uygulama Maratonu”nda 12 üniversiteli Kardelen yer alıyor. Android Uygulamanın Temelleri, Uygulama Arayüzü Oluşturma, Android’de Java’ya Giriş ve Örnek Uygulama Geliştirme başlıkları altında hızlandırılmış eğitime tabi tutulan Kardelenler, mobil uygulama alanında ilk meyvelerini de vermeye başladı. Altışar kişilik iki gruba ayrılan maratoncu Kardelenler’den ilk grup “Sosyal Sorumluluk”, ikinci grup ise “Eğitim” temalı mobil uygulama geliştiriyor. Uygulama Maratonu’nda en başarılı uygulamayı geliştiren ekip ödül olarak Silikon Vadisi’ne gidecek. 

Maraton büyük bir tecrübe

Maraton katılımcısı kız öğrenciler, Geleceği Yazanlar Uygulama Maratonu’nda yer almanın kendileri için hem çok büyük bir tecrübe hem de fırsat olduğunu belirtti.  Maratona seçilen Kardelenler çeşitli üniversitelerin Matematik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde öğrenim görüyor.

Kardelenler Hakkında

Ekonomik nedenlerle öğrenimlerine devam edemeyen kız çocuklarına eğitimde fırsat eşitliği sağlanması amacıyla 2000 yılında başlatılan projede bugüne dek 100.000’i aşkın burs verildi.

Proje kapsamında, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) işbirliğinde lise öğrencilerine, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) işbirliğinde mühendislik fakültelerinde okuyan kız öğrencilere ve Türkiye Engelliler, Spor, Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) işbirliğinde üniversitelerde okuyan engelli kız öğrencilere eğitim bursu veriliyor.