WASHINGTON POST

"Türkiye Başbakanı'nın partisi yerel seçimlerde birinci parti oldu" başlığıyla verilen haberde, 'yolsuzluk skandalı ve şikayetlere rağmen', AK Parti'nin seçimleri 'rahat biçimde' kazandığı değerlendirmesinde bulunuldu.

Başbakan Erdoğan'ın popülaritesinin hakkında yaratılan skandaldan çok az etkilendiğini vurgulayan gazete, ''Seçim sonuçları Erdoğan'ın öngörülebilir bir gelecek için iktidarda kalmasına zemin hazırladığını gösteriyor" ifadesi kullanıldı.


CNN

ABD basını genelinde, Türkiye'deki yerel seçimler Başbakan'ın 'kesin zaferi' şeklinde yorumlanırken CNN'in internet sitesinde, seçim sonrasında Başbakan Erdoğan'ın yaptığı konuşmaya yer verildi. 

Başbakan Erdoğan'ın muhalefete sandıkta 'Osmanlı şamarı' atıldığını belirttiği ifade edilen haberde, yerel seçimleri gücünün testi gibi gören Erdoğan'ın seçim sonuçlarını "Türkiye'de demokrasinin zaferi" olarak ilan ettiği kaydedildi.


BLOOMBERG

Başbakan Erdoğan'ın yerel seçimde zafer kazandığını belirtip seçim sonrasında 'hainlerin' peşinden gideceğini haberine taşıyan Bloomberg'in haberinde, "Erdoğan'ın iktidarı sırasındaki en kötü siyasi kriz sırasında bile, muhalefet, 2002'de iktidara geldiğinden beri her seçimi kazanan AK Parti'nin egemenliğine pek gedik açamadı" yorumu yapıldı.


NEW YORK TIMES

Başbakan Erdoğan'ın, iktidarına meydan okuyan Gezi Parkı odaklı gelişmeler ve yolsuzluk soruşturmalarına rağmen yerel seçimleri zaferle kazandığını belirten New York Times, "Seçmenler, Erdoğan'ın 11 yıllık iktidarına ilişkin bir referandum olarak görülen yerel seçimlerde, AK Parti'ye yeni bir sağlam zafer kazandırdı" değerlendirmesinde bulunuldu. Haberde, alınan sonuçların Erdoğan'ı, cumhurbaşkanlığı için yarışarak veya dördüncü kez Başbakan olmak için partisinin kurallarını değiştirerek iktidardaki zamanını uzatmaya yönelik arayışlara girmeye cesaretlendirebileceği vurgulandı.


LOS ANGELES TIMES

"Yolsuzluk skandalına rağmen Başbakan Erdoğan'ın partisinin yerel seçimleri açık ara kazandı" yorumunda bulunan Los Angeles Times, seçimlerle ilgili haberinde AK Parti'nin seçimlerde 'oldukça büyük bir zafer kazandığı' değerlendirmesini yaptı.


LIBERATION

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, aylardır süren yolsuzluk iddiaları ve eleştirilerin ardından, yerel seçimlerde elde ettiği büyük başarısıyla, Türk politikasındaki gücünü teyit etti'' diyen Liberation, Erdoğan'ın bu başarısının ardından cumhurbaşkanının ilk kez doğrudan halk tarafından belirleneceği seçimlerde aday olabileceği görüşüne yer verdi.

BBC 

İstanbul muhabiri James Reynolds'ın analizine göre, teyit edilmesi Erdoğan üst üste altıncı zaferini, işçi sınıfı ve dindar kesimden aldığı desteğe borçlu olduğu vurgulandı. Haberde, Erdoğan'ın yıllar önce basit ama kaçınılmaz iki gerçeği iyi hesap ettiği belirtilerek, "Bu iki grup Türkiye'nin liberal ve laik elitinden sayıca fazlaydı..." dendi.


REUTERS


"Zaferini ilan eden Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan, kendisini yolsuzlukla suçlayan ve devlet sırlarını sızdıran düşmanlarının inine gireceğini ve bunun bedelini ödeyeceklerini söyledi."


AFP 

Kilit öneme sahip yerel seçimlerde zaferini ilan eden Başbakan Erdoğan'ın balkon konşmasına yer verildi ve internet sızıntıları kastedilerek, "Türkiye'ye saldıranlar hayal kırıklığına uğradı" sözlerine yer verildi. Çalkantılı sürece rağmen bu sonucun resmiyet kazanması halinde, Erdoğan için geleceğin oldukça parlak olacağı kaydedildi. 


ŞİNHUA

Çin Halk Cumhuriyeti resmi haber ajansı Şinhua ise, "Türkiye Başbakanı Erdoğan ve iktidardaki AKP, büyük yolsuzluk suçlamalarının ardında girdiği yerel seçimlerde iktidar testinden başarıyla geçti" ifadeleriyle Türkiye'deki yerel seçimi takipçilerine aktardı. 


İSRAİL HAARETZ

Başbakan Erdoğan'ın balkon konuşmasını öne çıkaran İsrail gazetesi Haaretz, "Yerel seçimlerde zaferini ilan eden Türkiye Başbakanı, kendisine yolsuzluk suçlaması yöneltenlerin hain olduklarını söyleyerek, bedel ödeyecekleri konusunda uyardı" diye yazdı.


THE GUARDIAN

İngiltere'de yayınlanan The Guardian gazetesi, “Recep Tayyip Erdoğan'ın partisi, yolsuzluk skandalları ve devletin içine sızmış ‘vatan hainleri’ olarak nitelediği kişileri sorumlu tuttuğu güvenlik sızıntılarına rağmen, kendisi için referanduma dönüşen yerel seçimlerden kesin bir zaferle çıkmış görünüyor" ifadelerini kullandı.


THE FINANCIAL TIMES


İngiltere’de ekonomi ağırlık yayın yapan The Financial Times gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın, “Verilecek her türlü göreve kendimizi adamaya hazırız" sözlerine dikkat çekerek, Ağustos ayında yapılacak ilk doğrudan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabileceğini okurlarıyla paylaştı.

Editör: TE Bilisim