Maltada yeni yıla girmeyi planlayanları, sokak partileri, havai fişek gösterileri, lezzetli tadımlar, alışveriş ve farklı dini tören deneyimleri bekliyor.

Yeni yılı başka ülkelerin kültürleriyle karşılamak isteyenler farklı ülkelerde yılbaşı deneyimleri ediniyor. Küçük bir Akdeniz ülkesi olan Malta hem tarihi zenginlikleri hem de doğal güzellikleriyle tatilcileri yılın her dönemi cezbediyor. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Malta’da da yeni yıl için çok farklı kutlamalar gerçekleştiriliyor. 32 adet havai fişek fabrikası bulunan ve havai fişek gösterilerinde köklü bir geçmişe sahip olan Malta her yıl görkemli havai fişek gösterileriyle binlerce izleyiciyi ağırlıyor.

Geleneksel havai fişek gösterileri

Malta’da yeni yıl kutlamaları denildiğinde herkesin aklına ilk sırada havai fişek gösterileri geliyor. Yeni yıl gösterilerinin en görkemlisi Malta’nın başkenti Valletta’da gerçekleşiyor. Yeni yıla Malta’da girmeye karar verenler, her yıl olduğu gibi 2023 yılında da bu görsel şovla kutlamalara katılacak. Yine binlerce kişi Valletta’da toplanarak yeni yıla Malta’nın tarih kokan havai fişek gösterileriyle girecek.

Gece hayatının en ışıltılı sahil kasabasında eğlence

Görkemli havai fişek gösterilerinin ardından, eğlenceye devam etmek isteyenler gece kulüpleri, barlar ve restoranlarla dolu olan, adadaki gece hayatının en ışıltılı sahil kasabası Paceville’ye geçiyor. Her daim kalabalık ve cıvıl cıvıl olan Paceville’de eğlence sabahın ilk saatlerine kadar devam ediyor. Yeni yıl kutlamalarında restoran ve barlarda yer bulunamadığı için 2023 yılını burada kutlamak isteyenler mutlaka öncesinde rezervasyon yaptırıyor.


Türk iş insanı ABD’de “en iyi göçmen” listesinde Türk iş insanı ABD’de “en iyi göçmen” listesinde

Malta’daki yılbaşı kutlamalarının vazgeçilmezi sokak partileri

2023 yılını Malta’da geçirmeye karar verenlerin eğlenmek için bir başka seçeneği ise sokak partileri… Yılın geri kalanında sakin bir yer olan Tarihi Florina Kalesi, yeni yıl gecesi dev organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. Malta’nın en işlek caddelerinden St. Anne’s ise yeni yıl partileri için kapatılıyor. Yılbaşı konseptiyle süslenen cadde, 31 Aralık gecesi her yıl binlerce kişiyi ağırlıyor. Malta’da yeni yılı karşılamak isteyenler sokak partilerini mutlaka listelerine ekliyor.

Malta’da yılbaşı akşamı için şölen menüsü

Görsel şovlar, sokak partileriyle gözleri doyuran bir etkinlik yelpazesi olan Malta’da aynı zamanda mideleri doyuran etkinlikler de yer alıyor. Yılbaşı kutlamalarını ailece yemek ve müzik eşliğinde sevenlerin tercihi ise geleneksel şenlik yemeklerinden yana oluyor. Makarna, kızarmış patates ve tavuktan oluşan gala yemeğinin şölen menüsü oldukça ünlü. Ardından kestane, kakao, mandalina ve karanfili buluşturan Imbuljuta tal-Qastan tatlısı ile geceyi taçlandırılabiliyor. Bir diğer alternatif ise pekmezli halka olan Qagħaq tal-għasel.

Farklı deneyimler yaşamak için kilise törenleri

Yılbaşı kutlaması için farklı bir deneyim yaşamak isteyenler, Malta’nın başkenti Valletta’daki meşhur St. John’s Co – Katedrali’nde kalabalık buluşmalara katılıyor. Yeni yıl kutlamaları öncesinde Malta ve Gozo’daki bütün kiliseler çiçeklerle süsleniyor, farklı etkinlikler düzenleniyor, çocuklar şarkılar söylüyor. Her yıl düzenlenen etkinliklerden en ünlüsü ve sevileni ise Manoel Tiyatrosu’ndaki geleneksel pantomim gösterileri oluyor. 2023 yılını Malta’da karşılamak isteyenler, Malta’nın kültürünü, aile yapısını daha yakından tanımak için kiliselerdeki törenleri tercih edebiliyor.


"Christmas Market”lerde alışveriş

Farklı ülkelere seyahatlerde vazgeçilmez olan konulardan biri de alışveriş oluyor. Malta’daki yeni yıl kutlamalarında kutlama alanlarında ve meydanlarda kurulan Christmas Marketlere oldukça sık rastlanıyor. Sevdiklerine yeni yıl hediyesi almak isteyenler için Malta dantelinden, Malta’ya özel cam eşyalara ganutell gibi yine Malta’ya özgü tel, ipek ve boncuklarla yapılan yapay çiçeklere kadar birçok seçenek bulunuyor. 
Editör: TE Bilisim