Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkıma Partisi (TURK PARTİ) Genel Başkanı Ahmet Eyüp Özgüç, Türkiye'nin daha iyi yönetilmesi için Recep Tayyip Erdoğan'ın kesinlikle cumhurbaşkanı adayı olmaması gerektiğini söyledi.

Terör örgütünün her istediğini yapan bir Başbakan’ın olduğunu belirten Özgüç, ‘Siz istediğiniz için değil, terör örgütü kazandığını düşündüğü için silahlar sustu” diye konuştu.

Özgüç, özgürlükleri kısıtlayan AKP’ye yüklenerek,  ‘İktidara göre basın baskı altında tutulması gereken bir başbelasıdır’ dedi.

TURK PARTİ Genel Başkanı Ahmet Eyüp Özgüç, Türkiye’nin dış politikasının tek bir kişinin inisiyatifine bırakılamayacağını söyledi.

 

Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkıma Partisi (TURK PARTİ) Genel Başkanı Ahmet Eyüp Özgüç, İstanbul’un yerel basın temsilcileriyle il merkezinde bir araya geldi. “İktidara göre basın baskı altında tutulması gereken bir başbelasıdır” tespitini dile getiren Özgüç, “Eğer basın özgür olmazsa ve meseleleri gündeme taşıyamazsa Türk Milleti ve ülke çok büyük tehdit altındadır” dedi.

TURK PARTİ iktidarında basını özgürleştirmek için düzenlemeler yapılacağını söyleyen Genel Başkan Özgüç, “Türkiye’nin içinde bulunduğu süreç, özgürlükler için yüzkarasıdır. Mevcut sistem onuruyla gazetecilik yapılmasının önünde engeldir” diye konuştu. Basının baskı altına alındığına dikkat çeken Özgüç, “Reyhanlı, 17 ve 25 Aralık operasyonları ve şimdi de Musul hakkında haber yapmak yasaklandı. Basına nasıl yazacağını dikte ettiren bir anlayışla gerçek gazetecilik yapmak imkansızdır” ifadelerini kullandı.


 Dış politika tek kişinin tekeline bırakılamaz

AKP iktidarının dış politikalarını da sert bir dille eleştiren Özgüç,  “Hiç bir ülkenin dış politikası bir iktidarın, bir siyasi partinin hele hele bir adamın tekeline bırakılamaz. Tek kişinin ürettiği politikayı dünyaya hakim kılamazsınız” diye konuştu.

Dıi politikanın uzlaşmayla belirlenmesinin önemine vurgu yapan Özgüç, politikaların belirlenmesinde muhalefet partileri, sivil toplum örgütleri, iş dünyası ve hatta orduyla birlikte çalışılmasının gerektiğini belirtti.

“Türkiye dış politikada kendine yeni alanlar açmaz ise dünyanın yalnızlaştırılan, dışlanan ve adı terör örgütleri ile anılan ülkesi haline gelecek” diyen Genel Başkan Özgüç, dış politika için ise Orta Asya’yı işaret etti. Özgüç şöyle konuştu:

“Çok ciddi enerji kaynaklarının bulunduğu, enerji koridorlarının olduğu Orta Asya, içinde bulunduğumuz yüzyılda dünyanın güç mücadelesinin merkezi olacaktır. Aynı dili konuştuğumuz, aynı geçmişe sahip olduğumuz, soyumuzdan, kanımızdan olan 300 milyonluk bir nüfustan söz ediyoruz. 12 yıldır Türkiye’nin bütün enerjisini Ortadoğu batağında harcayan AKP, bunun 10’da birini bu bölgeye harcasaydı, ticari, kültürel ve sosyal entegrasyon sağlanmış olurdu. AKP, Türkiye’ye 12 yıl  kaybettirdi. Türkiye dış politikasını başından sonuna yeniden kurgulamalıdır.”

Silahlar AKP istediği için değil, terör örgütü kazandığı için sustu

AKP’nin ‘çözüm’ diye adlandırdığı sürecin aldatmaca olduğunu belirten Özgüç, “Bu süreç, 2002’de terör örgütü bunların canına okuduğu için başladı. Terörle mücadele edilemediği için başladı. Silahlar AKP istediği için değil, terör örgütü kazandığı için sustu.  Nasıl olsa Başbakan terör örgütünün her istediğini yapıyor’ diye konuştu.

Erdoğan yerine Gül’ün adaylığı gerilimi düşürür

AKP’ye, bir kez daha ‘Recep Tayyip Erdoğan’ı cumhurbaşkanı adayı göstermeyin’ çağrısını yapan TURK PARTİ Genel Başkanı Özgüç, “Türkiye'nin daha iyi yönetilmesi için Recep Tayyip Erdoğan'ın kesinlikle Cumhurbaşkanı adayı olmaması gerektiğini düşünüyoruz. AKP, gerilimi azaltmak için yeniden Abdullah Gül’ü aday gösterebilir” dedi.

Muhalefeti de çatı aday belirleme sürecinde izlediği politikalar dolayısıyla eleştiren Özgüç, cumhurbaşkanlığı seçim tarihinin uzun süre önce belli olduğunu hatırlatarak, “Bu süre içerisinde bize göre en az 3 aday kamuoyuna sunulmalıydı. Böylece hem adayların kamuoyu tarafından tanınması, tartışılması, hem de aday belirleme sürecinde geniş tabanlı bir uzlaşma sağlanabilirdi” şeklinde konuştu. 

CHP ve MHP’nin yaklaşık 2 aydır çatı adayı belirlemek için siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları ile temaslarda bulunduğunu belirten Özgüç, “Temaslar sonunda çatı adayının ismi açıklanınca muhalefet partilerinin genel başkan yardımcıları bile şoka girdi. Partilerin en yetkili isimlerinin bile çatı adayının ismini duyduklarında şaşırmaları sürecin nasıl işlediğini göstermeye yeter” dedi.

TURK PARTİ’nin engellilerle ilgili politikalarına da değinin Özgüç, engellilerin mecburen istihdam edilme utancından kurtaracaklarını, toplum ve ekonomiye entegre edileceklerini anlattı.

Editör: TE Bilisim