Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında siyaset gündeminde vedalar ve yeni başlangıçlar vardı…

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) Ağustos ayı raporuna göre, siyaset gündemine ilk defa halk oylaması ile gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimleri damgasını vurdu. Seçimleri ilk turda kazanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın veda ziyaretleri ve Cumhurbaşkanlığı görevini devralması, ay genelinde siyaset basınında sıkça yer buldu. Ahmet Davutoğlu’nun AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan olarak seçilmesi ve Adli Yıl açılışına Metin Feyzioğlu’nun konuşma yapıp yapmayacağına dair tartışmalar, siyasi gündemde yoğun yer alan diğer başlıklar oldular...

 

Cumhurbaşkanlığı seçimleri

Medya Takip Merkezi’nin Ağustos ayını kapsayan araştırmasına göre, siyasetin gündemine Cumhurbaşkanlığı seçimi ve etkileri hakim oldu. İlk kez halk oylamasıyla gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, Recep Tayyip Erdoğan’ın %51.79 oy oranıyla Cumhurbaşkanı seçilmesi, siyasette yeni bir dönemi başlattı. Erdoğan, seçim sonrasında gerçekleştirdiği balkon konuşmasıyla da adından söz ettirdi.

 

Başbakanlık’ta Ahmet Davutoğlu dönemi

Recep Tayyip Erdoğan’dan boşalan başbakanlık koltuğuna kimin oturacağı, siyaset gündemini meşgul eden konular arasında yer aldı. MYK toplantısının başkanlığını yürüten Erdoğan’ın toplantı sonrasında, AK Parti Birinci Olağanüstü Büyük Kongresi’nde Genel Başkan ve Başbakan adayı olarak kurula girecek ismin Ahmet Davutoğlu olacağını açıklaması, konu ile ilgili tartışmalara açıklık getiren bir gelişme olarak haberlerde yer buldu.

 

Olağanüstü kongre

28 Ağustos’ta gerçekleştirilen AK Parti Olağanüstü Kongresi, ay genelinde siyaset gündeminde bahsi en çok geçen konular arasında yer aldı. Davutoğlu’nun 1.382 oyla genel başkan seçildiği kongrede, 9 maddelik restorasyon programının açıklanması haberlerde yer edindi.

 

Devir teslim töreni

MTM’nin aynı raporuna göre; Ağustos ayında siyaset gündeminde en çok tartışılan konulardan birisi de Türkiye'nin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın,  Meclis'teki yemin töreninin ardından Çankaya Köşkü'ne çıkarak görevi, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den devralması oldu. Ay sonunda gerçekleştirilen devir teslim töreni, dünya liderlerinin de buluşma noktası olması açısından dikkat çekti.

 

 

Metin Feyzioğlu tartışması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  geçtiğimiz aylarda Adli Yıl Açılışı’nda Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşması halinde törene katılmayacağını açıklamıştı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun 1 Eylül'deki Adli Yıl Açılış Töreni’ne katılıp katılmayacağına dair tartışmalar, siyaset gündeminde yer aldı. Metin Feyzioğlu’nun törende konuşma yapmasına Yargıtay’ın oy çokluğuyla karar vermesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın törene katılıp katılmayacağı hususunu gündeme getirdi.

 

SİYASET GÜNDEMİ

 

AĞUSTOS AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLER

No

Siyasi Partiler

Toplam haber adedi

Yazılı basın

TV

Online medya

1

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)

221.500

41.520

12.607

167.373

2

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

150.289

26.261

11.066

112.962

3

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)

76.415

14.133

6.211

56.071

4

Halkların Demokratik Partisi (HDP)

33.463

5.428

3.231

24.804

5

Büyük Birlik Partisi (BBP)

7.363

1.241

205

5.917

Veriler, MTM Medya Takip Merkezi’nin Ağustos  2014'de 4 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve 10 bini aşkın internet medyasında yaptığı haber takibi sonuçlarından derlenmiştir.

AKP en çok haber olan parti oldu

MTM’nin araştırmasına göre; AK Parti 221 bin 500 haber ile en çok haber olan siyasi parti oldu.

AKP’yi 150 bin 289 haber ile CHP ve 76 bin 415 haber ile MHP takip etti.

 

AĞUSTOS AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ İSİMLER

No

Siyasi İsimler

Toplam haber adedi

Yazılı basın

TV

Online medya

1

Recep Tayyip Erdoğan

260.616

41.559

21.940

197.117

2

Ekmeleddin İhsanoğlu

70.892

10.742

6.363

53.787

3

Ahmet Davutoğlu

63.685

8.609

7.074

48.002

4

Abdullah Gül

49.756

6.962

6.210

36.584

5

Kemal Kılıçdaroğlu

48.504

7.206

5.628

35.670

Veriler, MTM Medya Takip Merkezi’nin Ağustos  2014'de 4 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve 10 bini aşkın internet medyasında yaptığı haber takibi sonuçlarından derlenmiştir.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile haber oldu

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) Ağustos raporuna göre; ayın en çok haber olan siyasi ismi 260 bin 616 haber ile Recep Tayyip Erdoğan oldu. Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesiyle ay genelinde ses getirdi. Erdoğan’ın Başbakanlığa ve AK Parti Genel Başkanlığı’na veda etmesi ve Cumhurbaşkanı olarak Köşk’te yer almaya başlaması ay genelinde gündemde yer aldı. Erdoğan’ın gerçekleştirmiş olduğu veda ziyaretleri ve resepsiyonlar da siyaset gündemi haberleri arasında yoğun olarak görüldü. Erdoğan ayrıca, Ağustos ayı başında, bir televizyon kanalında, kendine yönelik saldırıları anlatırken Ermeniler ile ilgili sarfettiği sözle de gündeme geldi.

Ay genelinde en çok haber olan bir diğer isim, 70 bin 892 haber ile Ekmeleddin İhsanoğlu oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 38.44 oy oranı elde eden İhsanoğlu, seçim süreci ve seçim sonuçları ile ilgili haberlere konu edildi.

Ağustos ayında 63 bin 685 haber ile en çok konuşulan üçüncü isim olan Ahmet Davutoğlu, AKP Genel Başkanlığı ve Başbakanlık için seçilen kişi oldu. 62. Hükümetin kabinesinde yer alacak isimleri açıklayan Davutoğlu’nun yeni hükumet programında yeni anayasa, HSYK’nın yapısında değişiklik, çözüm süreci ve üretimde teşvik gibi konuları göz önünde bulundurması haberlere konu edildi.

MTM’NİN DERLEMESİYLE AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ

-        Rütbe bekleme süresi dolan 12’si Balyoz ve Ergenekon sanığı 43 amiral emekli edildi.

-        Kamuda türban yasağının kaldırılmasının ardından ilk defa türbanlı bir stenograf, TBMM Genel Kurulu’nda görev yapmaya başladı.

-        Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Gençlik ve Spor Bakanlığı Proje ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Suzan Kurt, başka bir göreve atanmak üzere görevinden alındı.

-        CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, AK Parti’nin 27 Ağustos’taki 1’inci Olağanüstü Kongresi’nin iptali için asal dayanağı bulunmadığını, tüm sonuçlarıyla birlikte yok hükmünde sayılması gerektiğini savunarak Çankaya İlçe Seçim Kurulu’na başvurdu.

-        PKK'nın ilk silahlı eylemcilerinden Mahsum Korkmaz'ın, Diyarbakır Lice'nin Yolçatı köyündeki mezarlığa dikilen heykeli kaldırılırken jandarma ile PKK'lılar arasında çatışmada 1 kişi öldü.

-        İzmir merkezli 13 ilde 'yasa dışı dinleme' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında haklarında arama kararı çıkarılan 32 emniyet mensubundan 20'si gözaltına alındı.

-        TBMM’deki konuşmasıyla ayakkabı polemiği başlatan CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, ALS hastaları için yürütülen buzlu kova kampanyasına Meclis’ten katıldı.

-        Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı korumakla görevli Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanı Ramazan Bal ve Erdoğan’ın yakın koruma müdürü Muhsin Köse, Cumhurbaşkanlığı Koruma Dairesi Başkanlığı’na atandı.

-        Beşir Atalay, başbakan yardımcılığı görevini Yalçın Akdoğan’a devretti.

-        Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Ağustos nedeniyle, Köşk’te ilk resepsiyonunu verdi.