Eski Dışişleri Bakan'ı kanser olduğunu açıkladı
İtalya dışişleri eski bakanı, Türkiye’nin Avrupa’daki savunucularından Emma Bonino, katıldığı bir radyo programında akciğer kanseri olduğunu açıkladı.
Ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanlığı için adı geçen deneyimli siyasetçiye sosyal medyadan destek yağdı. 

İtalyan siyasetinin aykırı kadınlarından, 66 yaşındaki Emma Bonino, sol akciğerinde kötü huylu bir tümör olduğunu ve 6 ay sürmesi beklenen kemoterapi tedavisine başladığını açıkladı.

Mensubu olduğu Radikal Parti’nin resmi radyo kanalına konuşan Bonino: 

“Tedavim başladı, ancak aktivitelerimi tamamen durdurmaya niyetim yok, çünkü siyasi tutkudan asla vazgeçilemez. Ancak benim için kolay olmasa da, siyasi faaliyetlerimi daha az, tedavimin elverdiği kadar sürdürebileceğim” ifadelerini kullandı. Deneyimli siyasetçi, gazetecilerden bu duruma saygı gösterip, bu konunun üzerine gitmemesini de rica etti. 

Radikal Parti olarak yürüttükleri faaliyetlerin marjinal olabileceğini, ancak bunların, özellikle dünyanın içinde bulunduğu zor dönemde demokrasi ve herkesin hayatı için esaslar olduğunu dile getiren Bonino dinleyicilerden, siyasi aktivitelerinin yavaşlayacağı bu dönemde partisine desteği sürdürmelerini istedi.

TÜRKİYE’Yİ HEM ÖVDÜ, HEM ELEŞTİRDİ

İlk olarak 1975 yılında milletvekili seçilerek parlamentoya giren Bonino, iç siyasette olduğu kadar dış siyasette de adından söz ettirdi. 2014 Şubat ayına kadar bir yıl boyunca dışişleri bakanlığı yapan Bonino, Avrupa Birliği (AB) komiserliği görevinde de bulundu. Kendisini Türkiye’nin dostu olarak tanımlayan Bonino, AB yolunda bu ülkeye olan desteğini birçok platformda dile getirirken, Gezi olaylarından sonra Türk hükümetine sert eleştirilerde bulunmaktan da kaçınmadı.

CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI MÜMKÜN DEĞİL

Bonino’nun adı şu günlerde, yarın istifasını sunması beklenen Giorgio Napolitano’nun yerine cumhurbaşkanlığı koltuğu için geçenler arasında. 

Ancak Bonino’nun, Ocak ayı sonunda yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimlerine, yakalandığı hastalık nedeniyle katılmasının mümkün olmadığı belirtiliyor. 

Bu arada, ülke siyasetine damga vuran isimlerden olan Emma Bonino’ya, miktoblog sitesi Twitter’da “#ForzaEmma” yani “Haydi Emma” bağlantısıyla (hashtag) destek mesajları yağdı. 

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, “Bakan ve cesur kadın. Hepimizden sana #ForzaEmma” diye yazarken, Bonino’dan dışişleri koltuğunu devraldıktan sonra AB Yüksek Komiserliğine seçilen Federica Mogherini ise, “Her zaman cesur, güçlü ve haysiyetli olan #ForzaEmma” mesajını paylaştı. 




Esma ÇAKIR/ROMA, (DHA)
Editör: TE Bilisim