Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası dolayısıyla üç günlük milli yas ilan edilirken 200'den fazla ölümün yaşandığı ve hayatını kaybedenlerin sayısının artmasından korkulan felakete dünya da duyarsız kalmadı.

İPTALLER VE TEPKİ ÇEKENLER


19 Mayıs da dahil olmak üzere tüm programların iptal edildiği milli yas haline İsrail'in Ankara Büyükelçiliği de duyarlılık gösterdi. "İsrail'in Bağımsızlık Günü" nedeniyle bu akşam Swissotel'de vereceği resepsiyonu iptal eden İsrail'in yanı sıra Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim de, kızı Buse Terim'in Ahmet Bahçekapılı ile yapacağı nikah törenini Soma'daki maden faciasından dolayı iptal etti.

Rihanna'nın Twitter'dan dikkat çektiği Soma faciası nedeniyle TFF de, 
14 ve 15 Mayıs tarihinde oynanacak tüm amatör ve profesyonel lig müsabakaları ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu.

Bu duyralılıklara karşın Tarkan'ın Soma'daki faciaya rağmen İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki konserini ertelememesi ve kimi ünlülerin Soma'daki felaketten bihaber selfie pozlarının paylaşımını sürdürmesi gibi umursamazlıklar içeride büyük tepki topladı.

Televizyonların yayın akışlarının değişmesine de neden olan felaket, dış basında da flaş haber olarak yer buldu. Yaşananları tüm boyutlarıyla ele alan dış basın 'katliam' olarak nitelenen olayı iktidarından muhalefetine değerlendirdi.

DÜNYA MEDYASI NE DEDİ?

Türkiye'nin maden güvenliği konusunda endüstrileşmiş ülkeler arasında son sıralarda bulunduğuna dikkat çeken The Times Gazetesi, 1992 yılında Zonguldak'taki maden kazasında da 263 madencinin öldüğünü hatırlatarak, siyasilerin genellikle can kayıplarını "kaçınılmaz" kazalar olarak nitelediğine dikkat çekti. 2010'da yaşanan bir maden kazasından sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Madenciliğin kaderinde ölüm var" sözlerini hatırlatan The Times, CHP'nin Soma'daki maden kazalarıyla ilgili hazırladığı bir araştırma önergesinin, 29 Nisan 2014 günü TBMM'de reddedildiğini de vurguladı.

Soma'da ölü sayısının artabileceğine dikkat çeken The Guardian, Türkiye'de maden kazalarının çok sık yaşandığına vurgulayarak bu kaza artışında özelleştirme, taşeron işçilik ve sendikaların yetersizliğinin etkilerini gündeme getirdi.

Faciayı televizyondan ve internet sitesinden birinci haber olarak gören CNN International,olayı 'flaş gelişme' olarak verdi ve bölgeden canlı bağlantılar yaptı.

İngiliz BBC televizyonu ise felaketi "Türk madeninde ölü sayısı artıyor" başlığıyla manşet yaptı. 

Der Spiegel, 'Sendika Maden Felaketini Katliam Olarak Nitelendirdi' başlığıyla olayı değerlendiren ve ölenlerin dışında yüzlerce kişinin yer altında mahsur kaldığına dikkat çeken Der Spiegel, muhalefetin iş güvenliğindeki eksiklikleri gündeme getirdiğini ancak Soma'da inceleme yapılması yönündeki talebin AKP tarafından reddedildiğini vurguladı.

Kurtarma ekiplerinin madencilere ulaşmaya çalıştığını haberlerşitren Die Zeit, kömür ocağında yangın çıktığını, tünellerin dumanla dolduğunu, temiz havanın azaldığını kaydederek, kurtarma çalışmalarının zorluğunu ortaya koydu.

Yüzlerce madencinin yanan madende mahsur kaldığına işaret eden Bild gazetesi, "Türkiye'de Maden Felaketi, Yeraltında Yangın" başlıklı haberinde, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın, madendeki yangının hâlâ kontrol altına alınamadığını yönündeki açıklamasına yer verdi. 

200'den fazla madencinin yerin 2 bin metre altında mahsur kaldığını yazan Die Welt ise, yetkililerin kurtarma çalışmalarını 'zaman karşı yarış' olarak nitelendirdiğini yazdı.


Maden faciasındaki yangının kontrol altına alınamadığını kaydeden TAZ da felaketin büyüklüğünü ortaya koyan haberinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın felaket nedeniyle yurt dışı seyahatlerini iptal etmesine de yer verdi.

Yunan ve Rus medyasının 'flaş haber' olarak gördüğü Soma faciası ajansların da baş haberiydi. Reuters haber ajansı, maden faciasının Türkiye'de son zamanlarda yaşanan en kötü maden kazalarından biri olduğunu hatırlatırken büyük çapta kurtarma çalışmalarının başlatıldığını belirten Associated Press de, AFAD'ın açıklamasıyla birlikte duyurdu.

Editör: TE Bilisim