İstanbul’un en önemli sorunu ulaşım ayağının yükünü çekenlerden olan ve sayıları 3.000 yaklaşan Özel Halk Otobüsleri’nin (ÖHO) sorunlarını hazırladığı yazılı ve sözlü soru önergeleri ile defalarca Meclis gündemine getiren CHP İBB Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam bir kez daha hazırladığı yazılı soru önergesinde ÖHO Esnafının ve çalışanlarının sorunlarını İBB Meclis gündemine taşıdı ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’a şu soruları sorduÖzel Halk Otobüslerinin hatlarda görevlendirilme kriterleri nedir? Bir araç için esnafın İBB’ye aylık ve yıllık ödediği vergi, harç ve benzeri ödeme tutarı nedir? Araç sahiplerinin alacakları hangi aralıklarla tahakkuk ettirilmekte ve ödenmektedir? Ödeme yapılma şekli nedir? Araç sahipleri ve/veya araç kullanıcıları tarafından Akbil makineleri ile ilgili intikal ettirilen herhangi bir şikayet var mıdır? Varsa nedir? Yapılan işlemlerin ayrıntısı ve sonucu nedir? ÖHO esnafın alacağına 3. Kişiler tarafından uygulanan alacak haciz ve benzeri kısıtlama var mıdır? Varsa her bir işlemin mahiyeti ve tutarı nedir? Sonucu nedir? ÖHO esnafı ile İETT arasında vukuu bulan ve yargıya taşınan herhangi bir iş ve işlem var mıdır?

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2014 yılı Haziran ayı Meclis toplantılarında CHP İBB Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam’nın hazırladığı, Meclis Bakanlığına sunduğu ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın cevaplandırılması isteği ile verilen yazılı soru önergeleri;

Yazılı Cevaplandırılmasını İstediğimiz Sorular: 13.06.2014

 

Bilindiği üzere İETT İstanbul’daki toplu taşıma hizmetini kendi araç ve personeli dışında mavi renkli“Özel Halk Otobüsleri” ile de yapmaktadır. İstanbul’un birden fazla bölgeye ayrıldığı bilinen toplu taşıma hizmetinde anılan esnafın belirgin bazı sorunları CHP Grubu olarak dile getirilmiş;bu sorunlardan bazıları çözüme kavuşturulamadığı gelen şikayetlerden anlaşılmaktadır. Bu kapsamda;

1. Özel Halk Otobüslerinin hatlarda görevlendirilme kriterleri nedir? 

2. Bir araç için esnafın İBB’ye aylık ve yıllık ödediği vergi, harç ve benzeri ödeme tutarı nedir? Ayrıntısı nedir? 

3. Araç sahiplerinin alacakları hangi aralıklarla tahakkuk ettirilmekte ve ödenmektedir? Ödeme yapılma şekli nedir?   

4. Araç sahiplerine ilişkin alacak tahakkuklarının yapılış şekli nedir? 

5. Ücretsiz taşınan yolcu için verilen destek var mıdır? Varsa bunların ayrıntısı nedir? 

6. Bugün itibariyle ÖHO alacak bakiyesi nedir? En son yapılan ödemenin tarihi ve ait olduğu dönem hangisidir? 

7. En son yapılan tahakkuk dikkate alınarak; en düşük ve en yüksek alacak tutarı - hat numarası ve mesafesi de belirtilerek - nedir?

8. Araç sahipleri ve/veya araç kullanıcıları tarafından Akbil makineleri ile ilgili intikal ettirilen herhangi bir şikayet var mıdır? Varsa nedir? Yapılan işlemlerin ayrıntısı ve sonucu nedir? 

9. ÖHO esnafın alacağına 3. Kişiler tarafından uygulanan alacak haciz ve benzeri kısıtlama var mıdır? Varsa her bir işlemin mahiyeti ve tutarı nedir? Sonucu nedir? 

10. 01.01.2009 – 13.06.2014 tarihleri arasında ÖHO aylık bazda yapılan ödeme tutarı (ödeme yapılan araç sayıda belirtilerek) nedir? 

11. 01.01.2009 – 13.06.2014 tarihleri arasında ÖHO aylık bazda kesilen ceza miktarı nedir? 

12. 01.01.2009 tarihinden bu yana ÖHO esnafı ile İETT arasında vukuu bulan ve yargıya taşınan herhangi bir iş ve işlem var mıdır? Varsa her birinin mahiyeti nedir? Neticelenen davalara ilişkin her dereceden kararın da eklenmesi ile sonuçları nedir? Devam eden dava varsa mercii ve dosya numarası nedir? 

13. Araçları engelli erişimine uygun olmayan ve/veya yıpranan esnafa verilmesi planlanan herhangi bir destek var mıdır? Varsa ayrıntısı nedir?

Editör: TE Bilisim