Olimpos Safranı'nın ardından Şakayıkların yaşam alanının da mermer ocakları tarafından talan edilme tehlikesi üzerine Hisarçandır Köylüleri A Platformu'ndan konuyla ilgili olarak bir basın açıklaması yapıldı.

HİSARÇANDIR’DA BU KEZ DE EXPO 2016’NIN SEMBOL BİTKİSİ ŞAKAYIKLARIN DOĞAL YAŞAM ALANINA MERMER OCAĞI AÇILMAK İSTENMESİ KABUS GİBİ ÇÖKTÜ şeklinde başlayan bildiri şöyle:


Hisarçandır’a taş ve mermer ocakları halkın üzerine kabus gibi çöktü. Hisarçandır’ın Antalya tarafı olan doğu kısmına açılan ocak endemik bitki olimpos safranının yaşam alanını tarumar etmeye başlamıştı.

Şimdi de Antalya EXPO 2016’nın sembol bitkisi olan şakayıkların doğal yaşam alanı olan sedir (katran) ağaçlarının arasına mermer ocağı açılacağı bilgisi geldi.

 

Günlerdir taş ocaklarından köylülerin rahatsız olduğu haberleri yapılırken; mermer açmak isteyen firma yetkililerinden 3 kişi Hisarçandır Palamutlar Mahallesine geldiler. Orada ihtiyar heyetinden aza ve de köylülerle karşılaştılar. Aza ve köylülere “Hisarçandır Ekizce Yaylası mevkine  mermer ocağı açacaklarını” söylediler.  Bunun üzerine köylüler ve aza “ burada asla mermer ocağı istemiyoruz!” diyerek köylünün durumunu dile getirdiler. Daha sonra Muhtarın yanına gelerek durumu anlattılar. Muhtar  da “burada mermer ocağı istemiyoruz! Mahallemizin doğusunda bir taş ocağı var ve zaten ondan bıkmıştık, şimdi de bu bölgede mermer ocağı açılırsa mahallemiz daha da perişan olacak” diyerek mermer ocağını istemediklerini dile getirdi.

 

Palamutlar Mahalleri toplantı yapmıştı.

 

Mermer ocağı açmak isteyen firma yetkililerinden birkaç önce Palamutlar Mahalle halkı ve A Platformu toplantı yapmış ve mahallelerinde taş ocağı istemediklerini dile getirerek hareket geçme kararı almıştı.

 

 

Hisarçandır Köylüleri mermer ocağını neden istemiyor?

 

1- Antalya EXPO 2016’nın  “Çiçek ve Çocuk” Temalı Uluslar arası  Botanik Sergisinin sembol bitkisi ŞAKAYIKLARIN doğal yaşam alanı olan bir bölge

 

Antalya EXPO  2016’da yapılacak “Çiçek ve Çocuk” temalı fuarın sembol bitkisinin doğal yaşam alanı olan bu bölge tüm dünyaya tanıtılmak isteniyor. Sembol bitkinin yaşam alanı, diğer ülkelerden gelen bütün uluslar arası konuklara tanıtılacak. Bölgenin özellikleri hakkında bilgiler verilecek. Ayrıca bu bölgeye bilim insanları da gelecek.

Tam da Antalya EXPO 2016 öncesinde buraya mermer ocağı açılması, Türkiye’nin hem prestijini zedeleyecek, hem görsel anlamda tahribat bütün dünyanın gözleri önüne serilecek, hem de doğal yaşam alanı tahrip olacak.

 

2- Alan Hisarçandır Ekizce yaylasının ana su kaynağı havzası

 

Ekizce Yaylasına 1-2 km mesafede bulunan dağlık ve ormanlık bölge Ekizce halkının içme ve kullanma suyunun havzası. Bu bölgenin tarumar edilmesi su kaynaklarını kurutacak, suyu bulandıracak ve mermer kesimi için su gerekli olduğu için suyu şirket kullanacak.

 

3- Bölge, dünyada eşi benzeri olmayan sedir (katran) ağaçlarıyla kaplı.

 

Alan bütün dünyada çöpü dahi en kıymetli ağaç kabul edilen sedir ağaçlarının yaşam alanı. Alanda 900-1000 yaşında ağaçlar var. Anıt ağaç olması gereken ağaçların yaşam alanı tahrip edilecek ve ağaçlar kesilecek.

 

4- Alan heyelan bölgesi

 

Ekizce yaylası çıplak gözle bile rahatça görülen heyelan bölgesi. Halk bu bölgede toprak kaymasından dolayı korku içinde. Geçmişte bu bölgeyle ilgili ellerinde rapor var.  Heyelan olan bölgede zemini daha da hareketlendirecek olan mermer ocağı ve çıkan mermerlerin çok yüksek tonajlı kamyonlarla taşınması halkın daha şimdiden kabusu haline gelmiş durumda.

 

5-Taş ve mermer ocağı olan bölgelerde karayollarını ağır tonajlı kamyonlar bozuyor.

 

Bölgede şu anda mevcut olan karayolunda heyelandan dolayı sürekli olarak bozulma olduğu için tamirat var. Eğer ocak açılırsa yollar daha da çok zarar görecek.

 

Antalya EXPO 2016 merkezine Cuma günü saat 14..30’da dilekçe verilecek

 

Hisarçandır’da neler oluyor? sorusunu sorduran bu gelişmeler bölge halkını son derece rahatsız etmiş durumda. Toplantı yaparak hareket geçme kararı alan Hisarçandır Köylüleri ve A Platformu nahatsızlıklarını dile getirmek için dilekçe verecekler.

Dilekçe, Antalya EXPO 2016’nın sembol bitkisine sahip çıkması ve de nesli kritik tehlike altında olan olimpos safranının yokolmadan kurtarılması ve de  her iki bitkinin alanlarının gelecek nesiller için korunması için Antalya EXPO 2016’ya verilecek.

Bizler Hisarçandır’da doğayı katleden ve halen çalışan taş ocağı ile açılmak istenen mermer ocağını asla istemiyoruz. Konuyla ilgili sonuç alıncaya kadar da mücadelemiz sürecektir.

 

 

HİSARÇANDIR KÖYLÜLERİ- A PLATFORMU (Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu)

 

Facebook sayfası

https://www.facebook.com/pages/Antalya-Isparta-Burdur-Denizli-Ka%C5%9F-Platformu/182034575172421?ref=hl

 

Twitter Sayfası

 

https://twitter.com/APlatformu1

Editör: TE Bilisim