Zorlu bir eğitim yılını geride bırakan engelli öğrenciler, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’ tarafından 7 Haziran 2013 tarihinde düzenlenen “Karne Şenliği” etkinliği ile bir yılın yorgunluğunu attılar. Engelliler, dernek çalışanları, gönüllüler, Engelsiz yaşama destek olan ünlü kişiler ve destekçilerin katılacağı etkinlikte, ‘ENGELE RUHSAT VERME’  kampanyasına dikkat çekmek üzere Flash mod ekibi de bir performans sergiledi.

 

1998 yılında başta omurilik felçliler olmak üzere tüm ortopedik engellilerin tıbbi, mesleki, ekonomik ve sosyal sorunlarını çözüme kavuşturmak ve yeni omurilik felçlilerinin olmasını önlemek amacıyla kurulan TOFD, kurulduğu günden bu yana bu amaca hizmet etmek üzere binlerce proje gerçekleştirdi. Kurulduğu günden bu yana engellilerin yaşam standartlarını yükseltmeyi ve toplumda hak ettiği yere taşımayı, onları sosyal hayatla buluşturmayı ilke edinen Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, bu kez 2012-2013 eğitim sezonunun sonunda engelli çocukları bir araya getirerek yaz tatili öncesi ilk hediyelerini verdi. Gün boyu süren animasyonlar, ahşap boyama ve ebru çalışmaları ile farklı bir zaman geçiren çocuklar, bir öğretim yılının yorgunluğunu attılar. Düzenlenen “Karne Şenliği” etkinliğine katılan 100 engelli çocuk gönüllerince bir gün geçirirken, TOFD ilk karne hediyesini bu organizasyonda açıklayacağı “Eğitim kurumlarındaki engellerin ortadan kaldırılması olarak verdi” bu hediye ile “Engele Ruhsat Verme” kampanyasına da dikkat çekildi.


HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK…

Gerçekleştirilen tüm projelerin zemininde, toplumun bilinçlenmesi ve engelin oluşmaması için yasaların gerektiği gibi uygulanması yatıyor. Bu noktadan hareketle yola çıkan Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, sorumluluk sahibi bir sivil toplum kuruluşu anlayışı ile herkes için erişilebilirlik konusuna kamuoyunun dikkatini çekmek, tüm vatandaşları bilinçlendirmek ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yaptığı çalışmalara katkı sağlamak amacıyla “ENGELE RUHSAT VERME!” kampanyasını başlatma kararı aldı. Bu çalışma ile, engelli yaşamın birinci nedeni olarak ortaya çıkan, Belediyelerin engellilerin hayatını kolaylaştıracak düzenleme ve planlamalardan yoksun projelere ruhsat vermesinin önlenmesi hedefleniyor.

 

“Engelsiz Tasarımcılar - Kırlangıç” projesi tasarımlarla hayat buluyor…

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin koordinatörlüğünde ve T.C. İstanbul Valiliği’nin ortaklığında İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 2012 yılı Çocukların ve Gençlerin Girişimcilik, Beceri ve Geleceklerini Destekleme Mali Destek Programı kapsamında desteklenen “Kırlangıç – Engelsiz Tasarımcılar” Projesi kapsamında eğitim alan engelli kursiyerlerimiz tarafından tasarımı ve baskısı yapılan bez çantalar geleneksel “Karne Şenliği” etkinliğimize katılan çocuklara dağıtıldı.

Proje kapsamında 36 ortopedik engelli birey grafik tasarım teori ve uygulama eğitimlerinin yanı sıra kişisel gelişim eğitimleriyle de desteklenerek ekonomik hayata katılımları sağlanmaktadır.

“Engelsiz Tasarımcılar - Kırlangıç” Projesi kapsamında grafik tasarım alanında olduğu gibi, web tasarım ve masa üstü yayıncılık konularında da eğitimler verilmektedir. Yapmış olduğumuz protokol ile, engelli katılımcılarımız, İŞKUR veri tabanına kayıt edilerek iş bulmaları ve üreten toplumun bireyleri olarak Türk ekonomisine katkı yapmaktadırlar.

 

 

Editör: TE Bilisim