Hayvan özgürlüğü savunucuları, Azerbaycan'da Haziran ayında düzenlenecek 2015 Avrupa Olimpiyatları için sokak hayvanlarını diri diri yakmaya başlayan Azerbaycan devletini protesto etmek için İstanbul'daki Azerbaycan Konsolosluğu önünde eylem yaptı. Yaklaşık yüz kişilik grup,"Bakü'de Devlet Köpekleri Yakıyor” pankartıyla yürüdü ve Konsolosluk kapısına yakılan hayvanları temsilen kül döktü.

 

Aktivistler saat 14:00'da Levent'teki Akmerkez Alışveriş Merkezi önünde buluşarak Azerbaycan Konsolosluğu'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca trafiği tek yönlü olarak kapatan aktivistler, "Bakü demek, Katliam Demek", “Azerbaycan Kan Kokuyor” ve “Susma Haykır, Özgürlük Haktır” gibi sloganlarlar attı. Konsolosluk önüne varıldığında çevik kuvvetle karşılaşan gruba emniyet görevlileri tarafından Konsolosluk önünde eylem yapılamayacağı söylendi; kısa süreli tartışmanın ardından aktivistler Konsolosluk önünde eylemlerini sürdürdü.

 

Basın açıklamasını okuyan Güray Tezcan, 2015 Avrupa Oyunları için yapılan katliamın münferit olmadığını, daha önce 2012 Bakü Eurovision Şarkı Yarışması için de sokak hayvanlarının topluca öldürüldüğünü hatırlattı ve "Medeniyet adına sokak hayvanlarını ortadan kaldıran zihniyet, sadece hayvanlara değil Bakü'de hayvan haklarını gündeme getiren kişilere de şiddet uyguluyor” dedi.

 

Basın açıklamasının sonunda İstanbul'da çeşitli eylemlerle gündeme gelen 20 bin kapasiteli Kısırkaya barınağından bahsedilerek, hayvanların yerinin şehirden uzak büyük barınaklar değil sokaklar olduğu vurgulandı.


 

Açıklamanın ardından aktivistler yakılan köpekleri anmak için, Konsolosluk önüne kül yığarken “Hepimiz Hayvanız, Yakmakla Azalmayız” sloganları attı. Bazı eylemcilerin kül üzerine Azerbaycan bayrağı çıkartmalarını koymasının ardından polisler bayrakları topladı.

Hayvan özgürlüğü aktivistleri, bütün hak savunucularını Avrupa Olimpiyatları için yapılan katliamlar durdurulana kadar Azerbaycan üzerinde baskı oluşturmaya ve 2015 Avrupa Oyunları'nı boykot etmeye çağırdı.




Azerbaycan'ı protesto eylemleri, 16 Mart 2015 Pazartesi günü de Tiflis ve Moskova'daki Azerbaycan Konsoloslukları önünde eşzamanlı olarak yapılacak.

Editör: TE Bilisim