TRT 1’in; başrollerini İlker Kızmaz, Birkan Sokullu, Dolunay Soysert, Osman Sonant, Mehmet Özgür, Rıza Kocaoğlu, Hilmi Cem İntepe, Melis Sezen, Ushan Çakır ve Altan Erkekli’nin paylaştığıyönetmenliğini Yasin Uslu’nun üstlendiği ve senaryosunu Funda Çetin’in kaleme aldığı mini dizi “Ya İstiklal Ya Ölüm”, 6 haftalık ekran yolculuğunu yarın tamamlıyor.

İstanbul’un işgali ile başlayan dizi,1.Meclis’in açılmasına kadar geçen süreyi büyük bir titizlik ve dikkatle ekrana getirdi. TRT’nin, 23 Nisan 1920’de açılan meclisin 100.yılını kutlamak adına ortaya çıkardığı Ya İstiklal Ya Ölüm, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında planlandığı gibi ekrana veda ediyor.

İlk bölümü İstanbul’un işgalinin yüzüncü yılı olan 16 Mart 2020’de yayınlanan dizinin 6’ıncı ve son bölümü ise TBMM’nin açılışının yüzüncü yılı olan 23 Nisan haftası olan bu hafta pazartesi (yarın) ekrana gelecek.

Kadrosunda birbirinden değerli oyuncuların yer aldığı, tüm ekibin büyük özenle emek harcadığı Ya İstiklal Ya Ölüm, izleyicileri yeniden o döneme götürdü ve işgal karşısında halkın nasıl tek vücut olduğunu hatırlattı. Millî Mücadele döneminin önemini ekrana getiren Ya İstiklal Ya Ölüm, TRT’nin Cumhuriyet tarihine ilişkin başlattığı serinin ilkiydi.

29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023’e kadar farklı projeleri izleyici ile buluşturmaya hazırlanan TRT, milli birlik ve beraberlik duygularının azalmadan artmasını hedefliyor.

Bu amaçla, Milli Mücadele ve Kurtuluş Savaşı’nı anlatan sinema filmleri ve konsept diziler üzerine TRT’de çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.

Tarihi gerçeklere dayalı yeni yapımlar yakında yine Ya İstiklal Ya Ölüm gibi TRT ekranlarında izleyici ile buluşacak.   

Editör: TE Bilisim