“Bizim Resmimiz”, “Hasan Kaçan ile Çizgi Atölyesi”, “Tarih Söyleşileri”, “Tarihin Ruhu”, “Yeryüzleri” ve “Hilal-i Ahmer Kadınlar Merkezi” belgeseli gibi programlar “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”ne özel olarak gün boyunca TRT 2’de yayınlanacak.

Türkiye’nin kültür sanat kanalı TRT 2, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”ne özel hazırladığı programları izleyiciyle buluşturuyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü; “Bizim Resmimiz”, “Hasan Kaçan ile Çizgi Atölyesi”, “Tarih Söyleşileri”, “Tarihin Ruhu”, “Yeryüzleri”, “Hilal-i Ahmer Kadınlar Merkezi Belgeseli” ve film gösterimiyle TRT 2’de kutlanacak.

 

Kadın ressamlar ve kadın karikatüristler TRT 2’de konuşulacak

“Bizim Resmimiz” programında bu hafta Prof. Gülveli Kaya ve konuğu Prof. Dr. Ayla Ersoy, çağdaş Türk sanat tarihinin önemli bir dönemini teşkil eden İnas Sanayi-i Nefise Mektebi’ni ve ilk kadın ressamlarımızı konuşacak. “Bizim Resmimiz” yarın saat 09.00’da TRT 2’de ekranlara gelecek. Çizgi dünyasına dair konuların ele alındığı “Hasan Kaçan ile Çizgi Atölyesi”nin bölüm konuğu Türk mizahının sayılı kadın çizerlerinden Meral Onat olacak. “Hasan Kaçan ile Çizgi Atölyesi” yarın saat 09.30’da TRT 2 ekranlarında.

 

Osmanlı ve Türk tarihinde kadın olmak ele alınacak

“Tarihin Ruhu” programının bu bölümünde, Osmanlı’da çalışan kadınların görüntüleri inceleniyor. Bu kadınlar kimdi, neden ve nasıl işçi oldular, kamera onları neden görüntüledi ve kadınların çalışması sosyal hayatı nasıl etkiledi? Çalışan kadınların çok özel görüntüleri ve öyküsü yarın saat 08.30’da “Tarihin Ruhu”nda.

“Tarih Söyleşileri” programında ise tarihçi - sosyolog Dr. Coşkun Yılmaz, bu haftaki konukları Prof. Dr. Arzu Terzi ve Başak Kuzakçı ile “Türk Tarihinde Kadın” konusunu ele alıyor. “Tarih Söyleşileri” yarın akşam saat 21.00’de TRT 2’de.

 

Bıçakçı ve Karlıca aileleri arasında neler yaşanacak? Bıçakçı ve Karlıca aileleri arasında neler yaşanacak?

Kadın sanatçıların hikayeleri konu olacak

Kültür, sanat ve medeniyetin içinden yalın insan hikayelerinin aktarıldığı “Yeryüzleri” programına, Türkiye'nin ilk ve tek kadın sihirbazı İlkay Özdemir ve Türkiye'nin bilinen tek kadın kanun yapım ustası Burçin Bayar Babaoğlu konuk olacak. Kadın sanatçıların yer alacağı “Yeryüzleri” programı, iki ayrı bölüm halinde 10.45 ve 23.45’te yarın TRT 2’de izleyiciyle buluşacak.

 

Hilal-i Ahmer Cemiyeti Hanımlar Merkezi’nin umut dolu hikayesi

Balkan savaşları sırasında Müslümanların birçoğu yüzyıllar boyunca yaşadıkları yerleri terk ederek, çoğunlukla İstanbul’a göç etti. Yetim genç kızlar, dul kadınlar ve babaları şehit düşmüş çocuklar başkentte çok zor bir hayat yaşadı. Hilal-i Ahmer Cemiyetinin “Hanımlar Merkezi” ise onlara yardım etmek amacıyla 20 Mart 1912 tarihinde kuruldu. Bu aynı zamanda Osmanlı döneminde başlayan çok önemli ilk kadın hareketidir. Küçük bir yardım topluluğu olarak son derece kısıtlı imkanlarla yola çıkan, fakat gittikçe büyüyerek ışığıyla asırlar öncesinden bugünü aydınlatan Hilal-i Ahmer Cemiyeti Hanımlar Merkezi’nin umut dolu hikayesi bu belgeselde anlatılacak. “Hilal-i Ahmer Kadınlar Merkezi” belgeseli yarın saat 14.00’te TRT 2’de.

 

Sinemada kadının izleri

Erkeklerin egemen olduğu bir dünyada kendisini kanıtlamaya çalışan bir kadının hikayesini konu eden “Orange Days” filmi, 45 yaşındaki Aban’ın İran’ın kuzeyinde bulunan bir portakal tarlasında çalışan kadın işçilerden sorumlu olması ve bu görevi esnasında zorlu bir mücadelenin ortasında kalmasını anlatıyor. Orange Days (Turuncu Günler) filmi yarın akşam saat 22.00’de TRT 2 ekranlarında.

Her hafta bir sinema unsurunun tema olarak işlendiği, vizyona girecek filmlerin ve güncel sinema haberlerinin verildiği, birbirinden değerli konukların ağırlandığı eğlenceli, tematik sinema programı “Sinema+” 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel içeriklerini tekrar ekranlara getiriyor. “Sinemanın En Güçlü Kadın Karakterleri Listesi” ve “Sinemanın En İyi Kadın Yönetmenleri Listesi” 8 Mart’ta TRT 2’de ekrana gelecek.

  
Editör: TE Bilisim