Tabiattaki yaşamın izini sürmek için her bölüm ayrı coğrafyalara seyahatler gerçekleştiren TRT Belgesel’in sevilen yapımı “Ulak”, yeni bölümünde Alaska’dan ekranlara gelirken, TRT Belgesel’in yeni yapımı “İnançlar ve Yaşamlar” ise dünyanın dört bir yanından en garip ritüeller ve ismini daha önce duymadığınız inanışlar ilk bölümüyle izleyicilerle buluşacak.

TRT Belgesel’in her bölümü merakla beklenen yapımlarından “Ulak”, sert ve zorlu coğrafyasıyla bilinen Alaska’da yeni bir serüvene çıkıyor. Yüzyıllarca Alaska’nın zorlu doğa koşullarında hayatlarını sürdürmüş Aleut yerlilerinin hayatlarını deneyimleyen Serdar Kılıç, ulaşılması güç ve tehlikeli bölgelerde tek başına çekimler gerçekleştiriyor. TRT Belgesel’in yeni yapımı “İnançlar ve Yaşamlar” programının ilk bölümünde ise, Santa Muerte inancı ve Aztek kültürü ölüler günü ritüeli ekranlara gelecek.

 

Serdar Kılıç’ın Alaska’da zorlu yaşam mücadelesi

Dünyanın en sert hava koşullarına sahip olan Alaska’da, Serdar Kılıç zorlu bir yolculuğa çıkıyor. Kış uykusuna geçmeden önce karnını doyurmak isteyen boz ayılarla karşı karşıya gelen ve avlanmak için bir mızrağa ihtiyaç duyan Kılıç, Aleut yerlilerinin ilkel yöntemlerine başvuruyor. Yaşam koşullarının hiç kolay olmadığı Alaska’da yaşayan canlılar, dağların ve buzulların etkisiyle sürekli sert hava koşulları içerisinde yaşam mücadelesi veriyor. Serdar Kılıç’ın da bu mücadeleye dahil olduğu “Ulak” Alaska bölümü, 30 Ekim Cumartesi saat 20.30’da TRT Belgesel ’de.

 

Suçluları ve çeteleri koruyan inanç “Santa Muerte”

TRT Belgesel’in yeni yapımı “İnançlar ve Yaşamlar” ilk bölümünde Santa Muerte inancını ekrana taşıyor. Meksika’da hem Aztek hem de İspanyolların sömürge ile dayattıkları bazı inanç ve kültür uygulamalarının zamanla bir inanışa dönüşmesiyle ortaya çıkan Santa Muerte’nin, Meksika çetelerini ve tüm suçluları koruduğuna inanılıyor. Belgeselin ilk hikayesinde Santa Muerte inancına bağlı olan kanser hastası Don Horge Seguar’in, kutsal Santa Muerte tapınağına gidip sağlık dilemesi aktarılacak. Tapınağa girmeden önce büyücü ayini yapılması, sonra arınma ve tanrılara haber verme ritüelinin gerçekleşmesi gerekiyor.

Müstesna, yeni sezonuyla yine TRT2’de başlıyor! Müstesna, yeni sezonuyla yine TRT2’de başlıyor!

 

Ölüler günü ritüeli

Belgeselin ikinci hikayesinde ise Aztek kültürü ve inancının geçmişten günümüze kadar getirdiği ölüler günü ritüeli yer alıyor. Meksika toplumunda yer alan ölüler günü, her yıl düzenli olarak büyük bir festival ile kutlanıyor. Bu inanca sahip Marla, ölen kocası Ricardo’nun kemiklerini mezarından çıkaracak ve onu evine getirecek. Tüm aile de bu özel günde Ricardo için bir araya gelerek hep birlikte akşam yemeği yiyecek. Gecenin sonunda ise Ricardo’nun kemikleri tekrar mezarlığa konulacak.

 

Santa Muerte inancı ve Aztek kültürü ölüler günü ritüelini ekranlara taşıyacak “İnançlar ve Yaşamlar”, 31 Ekim Pazar saat 22.30’da TRT Belgesel ’de. 
Editör: TE Bilisim