Türkiye’nin belgesel kanalı TRT Belgesel, yeni yayın dönemine birbirinden iddialı yeni yapımlarla girdi. TRT Belgesel’in merakla ve heyecanla beklenen yeni dönem içerikleri, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programla tanıtıldı.

 

İzleyenlere tarihten maceraya, insan hikayelerinden bilime kadar çeşitli kategorilerde içerikler sunan TRT Belgesel, birbirinden iddialı yeni yapımlarını izleyicilerle buluşturdu. TRT Belgesel’in zengin tür ve konu yelpazesiyle göze çarpan yeni sezon yapımları, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen yeni sezon tanıtım programıyla izleyiciyle buluştu. Programa TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, TRT Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ziyad Varol, TRT Yönetimi, TRT Belgesel’in ekran yüzleri, kültür ve sanat dünyasından çok sayıda davetli ile basın mensubu katıldı.

TRT Belgesel’in çeşitlenen ekranında 23 yeni yapım seyirciyle buluşurken, her bölümü merakla beklenen yapımları da yeni bölümleriyle yolculuğuna devam edecek.

 

“Çocuklar TRT yapımı programlarla öğrendikleri Türkçe ile selamlaşıyor”

Gecenin açılış konuşmasını yapan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, 18 televizyon kanalı, 17 radyo istasyonu, giderek büyüyen uluslararası haber platformları, dijital uygulamaları, ulusal ve uluslararası onlarca etkinliğe sahip olan TRT’nin yeni dönemde her bir kanalının ve platformunun ayrı ayrı yürütülen çalışmalarla yenilerek zenginleştiğini ve derinlik kazandığını ifade etti. Sobacı, kamu yayıncılığı sorumluluğuyla hareket eden TRT’nin tüm içerikleri bir mücevher gibi hassasiyetle işlediğini söyleyerek şöyle devam etti:

“Bizler asıl olanı, insanın ve varlığın özünü, ruhu ve hakikati temel alan, ahlaki sınırları koruyan, insanın dış ve iç dünyasını bir bütünlük içinde dengeleyen ve bugünün dünyasının gerçeğini anlatan bir içerik alanını benimsiyoruz. Bunun içindir ki pek çok ülkede çocuklar TRT yapımı çizgi filmlerden öğrendikleri Türkçe ile selamlaşıyor. Türk dizileri ve yapımlarının sayesinde yetişkinlerle Türkçe iletişim kuruyoruz.”

TRT World, dünya çapındaki başarılarını sürdürüyor! TRT World, dünya çapındaki başarılarını sürdürüyor!

 

“Yaşamın derinliğiyle hemhal olacağınız yeni bir dönem vadediyoruz”

TRT’nin ülkemizdeki belgesel yapımcılığının öncüsü olduğunu ve TRT Belgesel’in Türkiye’nin en çok izlenen belgesel kanalı olduğunu ifade eden Sobacı, farklı özelliklerdeki izleyici kitlelerinin ilgi alanlarının ve beklentilerinin içerik yelpazelerini genişletmekte kendileri için referans olduğunu söyledi. Uzun süren çalışmalar ve titizlikle yürütülen süreçler sonunda mevcut yapımların yanı sıra onlarca yeni programla seyirci karşısında olmaktan gurur duyduğunu ifade eden Sobacı, “İnsanı, doğayı, tarihi, olayları ve konuları perde perde açıp arka planındaki mücadeleyi evlerinize taşıyor, yaşamın derinliği narinliği ve detaylarıyla hemhal olacağınız bir yeni dönemi size vadediyoruz. Görünenin değil, özün izinde bir yayın içeriğiyle geçmişten geleceğe, coğrafyamızdan, dünyanın her köşesine zihninizde bağlantılar, kalbinizde kökler kurmayı umut ediyoruz,” şeklinde konuştu.

 

“Ülkemizin çabasını güçlü yapımlarla tarihe not düşeceğiz”

TRT Belgesel’in yeni yapımlarına işaret eden Sobacı, doğa, insan ve macera odaklı yapımların yanı sıra yeni dökü-dramalar, yakın tarihe ve gündeme odaklı araştırma-süreç belgeselleri, bilim-teknoloji belgeselleri, sualtı belgeselleri, spor belgeselleri ve sıra dışı özgün hikayelerin seyirci karşısına çıkacağını aktardı.

Pek çok temada hazır şablonlar üzerinden ülkeleri, kültürleri ve olayları anlayıp değerlendirmeyi isteyen Batı merkezli, tek merkezli bakış açısına koydukları şerhi daha da güçlendirdiklerini söyleyen Sobacı, “İnsanımızı, tarihimizi, geçtiğimiz zorlu yolları ve bu süreçte alın terimizle elde ettiğimiz başarılarımızı anlatmayı kendimize bir borç olarak görüyoruz. Bu bağlamda, Türkiye'nin kamu yayıncısı olarak ülkemizin daha adil bir dünya için çabasını başta savunma sanayi olmak üzere son yıllarda pek çok alanda sergilediği muazzam yükselişi, bölgesel ve küresel sorunların çözümündeki kilit rolünü, bugünün dünyasına ve tarihe güçlü yapımlarımızla not düşeceğiz,” ifadelerini kullandı.

 

TRT Belgesel yeni yayın dönemine iddialı yapımlarla girdi

Türk Savunma Sanayiinin dehaları, Türkiye’nin gücüne güç katan teknoloji ürünleri, siber dünyada yaşananlar, milli gemiler, Türk doktorları, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlık savaşı, Batı zihniyeti, darbelerin tarihi, afetler, 90’lar dünyası, ebeveynler, kamp hayatı, yabani kediler, engel tanımayan maceralar, endüstriyel dalgıçlık, veterinerler, su altı doğası, ata tohumları, arabesk dünyası, down sendromlu kardeşlerin yolculuğu, düğün şarkıcıları, kadın olmak ve töreye başkaldırış hikayeleri TRT Belgesel’in yeni yayın döneminde ekranlarda yerini alacak. 

“Savunma Sanayiinin Yalnız Dehaları”, “Oyunbozan”, “Maskelerin Ardında: Siber Savaş”, “Afetler”, “Dünyayı Darp Edenler”, “Karanlık Miras”, “30 yılın Ardından”, “Tut Elimden”, “90’lar Dünyası”, “Türk İşi Gemiler”, “Çocuğum İçin”, “Açık Ateş”, “Ormanın Sırrı: Karakulak”, “Maceraya Engel Yok”, “Gönüllü Veteriner”, “Sualtı Ustaları”, “Türlerin İzinde”, “Ata Tohumları”, “Bir Arabesk Muhabbeti”, “Demir Atlı Yörükler”, “Kuru Pasta Gazoz”, “Dünyada Kadın Olmak” ve “Yüz Görümü” isimli 23 yeni yapım seyirciyle buluşacak.

TRT Belgesel izleyicisinin yakından takip ettiği yapımlar ise yeni bölümleriyle ekranda olacak. Aralarında “Şehirden Uzakta” “Su Savaşları” ve “Savaşın Efsaneleri” gibi yapımların yer aldığı belgeseller yeni bölümleriyle yolculuğuna devam edecek. 

Editör: TE Bilisim