TRT Turizm ve Belgesel Kanalı’nda yayınlanan “Sıradışı” isimli programın 11. bölümünde bir tahtanın, bir süngerin ya da sıradan bir kumaş parçasının nasıl bir kuklaya dönüşüp canlandığına tanıklık edeceksiniz.

“Sıradışı” 3 Eylül 2013 Salı günü, saat 15.20’de TRT Turizm ve Belgesel Kanalı’nda… Tekrarları ise aynı gün saat 04.20 ile 18 Eylül 2013 Çarşamba günü saat 09.00’da yine aynı kanalda yayınlanacak.

 

Bu hafta yayınlanacak Sıradışı sanatın konusu “Kukla”.. Sanatçımız ise, asıl mesleği olan eczacılığı bırakarak hayatını kukla ve maske yapımına adayan Candan Seda Balaban.

 

Balaban üniversiteyi bitirdikten sonra birkaç yıl eczacılık yapıp 1999 yılından itibaren tüm zamanını sanat çalışmalarına ayırmış. Seramik, heykel ve desen derslerinin ardından maske ve kukla yapım teknikleri üzerine eğilen Balaban, 2002 yılında ilk maske sergisini açmış.

 

Sanatçı serginin ardından açtığı kişisel atölyesinde o günden bu yana kukla ve maskeler yapıyor.

Bir dönem isteyen herkesin kişiye özel kuklalarını yapan Balaban, yaklaşık 6 yıldır ise tiyatro için tasarımlar yapıyor. Bu tasarımlar arasında parmak kukladan, boyu 4,5 metreye ulaşan dev kuklalara kadar, pek çok değişik kukla ve maskeler yer alıyor.

 

Candan Seda Balaban’ın en bilinen çalışmalarından biri, Sürname 2010 adındaki bir tiyatro projesi.. Osmanlı şenliklerinden yola çıkan bir proje için 100’e yakın kukla ve 65 tane değişik maske tasarlayan Balaban bu oyunla 4 ayrı ulusal tiyatro ödülü almış. “Kara Bahtlı Kardeşlerin Bitmeyen Şen Gösterisi” ve “Haz Makamı” ise sanatçının kukla tasarımlarıyla katıldığı oyunlar arasında yer alıyor.

 

Candan Seda Balaban’ın yaptığı bazı kuklalar yurtdışındaki müzelerde sergileniyor. Örneğin kümes telinden yapılan balık kuklası Portekiz’deki Kukla Tiyatrosu Müzesi’nde, bir Şehrazat kuklası da Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’taki Kukla Tiyatrosu’nda yer alıyor.

 

‘Biz Buradayız’’, ‘Ve Zaman Durdu’, ‘Gurbetçi Futbolcular’ ve “Hey Taksi” isimli programları TRT ekranlarına taşıyan GPR Prodüksiyon tarafından hazırlanan “Sıradışı”nın yapımcılığını Füsun Güvenç ve Hakan Güvenç, yönetmenliğini ise Halit Ziya Demirtaş üstleniyor. 

 

 

Editör: TE Bilisim