IOC ve DISCOVERY’DEN 1.3 MİLYAR AVRO DEĞERİNDE ANLAŞMA


Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 2018-2024 arası dönemde gerçekleşecek dört Olimpiyat Oyunları’nın Avrupa’daki tüm televizyon ve multi-platform yayın haklarını Eurosport’un ana şirketi olan Discovery Communications’a verdiğini duyurdu. 

Bugün yapılan bu duyuru dünyanın en büyük spor etkinliği olan Olimpiyat Oyunları ile dünyanın lider medya şirketi Discovery Communications arasındaki işbirliğinin de başlangıcı oldu. Her pazarda ortalama 10 kanalı bulunan ve Avrupa’nın bir numaralı online ve OTT spor içeriğine sahip Discovery ve Eurosport, daha fazla platformda daha fazla ekran ile daha önce örneği görülmemiş bir yayın portföyü sunacak ve Avrupa çapında 700 milyondan fazla izleyiciye ulaşacak. Discovery ve Eurosport, güçlü ücretsiz yayına erişim olsun, yayıncı kuruluşlar ve dağıtımcılarla yapılan yenilikçi ortaklıklar olsun, gün geçtikçe büyüyecek ve Olimpiyat Oyunları’na daha önce görülmemiş bir şekilde hayat verecek. Her geçen gün artarak “herhangi bir zaman, herhangi bir yerde” mantığı ile yayın yapılan bir dünyada Olimpiyat Oyunları; pazarlamacılar, dağıtım şirketleri ve hayranlar açısından gittikçe daha değerli hale gelen benzersiz canlı etkinlikler sunarak geniş çapta seyirciyi bir araya getirerek dünyanın ilgisini çekiyor.


IOC Başkanı Thomas Bach, “Bu, Discovery ve IOC için önemli bir anlaşma ve Olimpik sporlarda tüm Avrupa’nın evi olan Eurosport’u ortak olarak görmekten büyük heyecan duyuyoruz. Bu anlaşma ile Olimpiyat Oyunları’nın, Avrupa çapında kapsamlı bir şekilde ve her bölgede geniş çaplı ücretsiz bir biçimde yayınlanacağını garanti altına almış oluyoruz. Discovery ve Eurosport Olimpiyat Oyunları’na, Olimpiyat sporlarına ve Olimpik Hareket’in geleceğine büyük bir bağlılık gösterdiler. Bu uzun süreli ortaklıktan elde edilecek gelir, IOC tarafından Olimpik Hareket bünyesinde dünyanın her yerinde sporun gelişmesi için kullanılacak. Discovery ve Eurosport ayrıca IOC ile Avrupa’da Olimpik Kanalı’nın kurulması için de heyecan verici bir ortaklığa adım attı. Her şeyden önemlisi ise bu anlaşma sayesinde Avrupa’daki spor hayranları, Olimpiyat Oyunları’nın ve Olimpik sporların tadını kapsamlı ve geniş bir yayın anlayışı ile gerek oyun saatleri içinde gerekse de dışında kendi seçtikleri platformda çıkarma imkanına sahip olacak” dedi. 

Discovery Communications Başkanı ve CEO’su David Zaslav, “Bugün tarihi bir gün. Olimpiyat halkalarını Discovery Communications portföyüne gururla ekliyoruz. Başkan Bach ve IOC ile yaptığımız uzun süreli anlaşma, Eurosport’un Avrupa’nın lider spor platformu konumunu güçlendirirken, tüm platformlardaki varlığını da önemli ölçüde geliştirmiş oluyor. Eurosport’un uzun süredir devam eden ve gurur duyduğu, Olimpiyatlar süresince sergilenen kış ve yaz sporlarını yayınlama geleneğine, dünyanın en büyük canlı etkinliği olan Olimpiyat Oyunları’nı eklemek hem editoryal hem de stratejik açıdan mükemmel bir seçim.  Ancak bu anlaşmanın asıl önemi, Avrupalı sporseverlere kazandıracakları, çünkü rekor sayıda içeriği değişik platformlarda sunacak ve Olimpiyat ateşinin tüm yıl boyunca yanmasını sağlayacağız” dedi.

Discovery, 1.3 milyar Avro değerindeki bu anlaşma ile ücretsiz yayın yapan televizyon kanalları, ücretli abonelikle yayın yapan kanallar, internet ve mobil telefonlar da dahil olmak üzere Avrupa kıtasında yer alan 50 ülke ve bölgedeki tüm dilleri içeren tüm özel yayın haklarını aldı. IOC ve yerel pazar ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak Discovery; oyunlar süresince, Olimpiyat Oyunları için minimum 200, Kış Olimpiyatları için ise 100 saat, ücretsiz televizyonlarda yayın yapacak. Discovery, pek çok pazarda bu hakların bir bölümünü alt lisans olarak sunacak.