“Nasır ve Diğerleri”, “Miro’nun Yolculuğu”, “Anne Gidince” gibi başarılı belgesellerin yönetmeni tarafından hazırlanan ve uluslararası alanda ödüllere layık görülen “Afgan Kadını” televizyonda ilk kez bu akşam saat 21.00’de TRT Belgesel ekranlarına gelecek.

Kadın olmanın çok zor olduğu bir coğrafya olan Afganistan’da, yıllarca Taliban örgütünün baskısı altında yaşamak zorunda kalan Afgan kadınlarının çalışarak hayata tutunma öyküsünü konu alan TRT İç Yapımı “Afgan Kadını” ilk gösterimiyle TRT Belgesel’de izleyicinin beğenisine sunulacak.

TRT 46. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği... TRT 46. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği...

Kız çocuklarının kaderi keçeyle değişiyor

Afganistan’ın Pencap vilayetine bağlı Dehberat köyünde yaşayan beş kadın, kız çocuklarını okutmak ve onların kaderlerini değiştirmek için mücadele veriyor. Hatice, namı diğer “reis”in önderliğinde keçe ustalığı yapan kadınlar, derme çatma köy okulunu yeniden inşa etmek için bir sandık kurmuş. Yaptıkları keçeleri satan kadınlar parayı kurdukları sandık üzerinden değerlendirerek canla başla okulu yeniden okunabilir bir yer haline getirmek için uğraşıyorlar. Bu zorlu süreçte eşleri ise onları asla yalnız bırakmıyor. Kız çocuklarının eğitimi için azimle çalışan kadınların günlük yaşamlarından kesitler sunan belgesel, izleyicilere benzersiz bir başarı öyküsü sunuyor.

Uluslararası festivallerde ödüle layık görüldü

“Nasır ve Diğerleri”, “Miro’nun Yolculuğu”, “Anne Gidince” gibi başarılı belgesellerin yönetmeni Zeynep Keçeciler tarafından hazırlanan “Afgan Kadını” önemli festivallerde ödüllere layık görüldü. Belgesel; 2. Sicilya Bağımsız Filmler Festivali’nde en iyi görüntü ödülü, 2020 İsveç Uluslararası Film Festivali’nde ise en iyi kısa belgesel ödülüne layık görüldü. Ayrıca belgesel onlarca uluslararası film festivalinde finalist oldu. 
Editör: TE Bilisim