Discovery Channel Everest’te yaşanan trajediye ilişkin Everest'te Çığ Felaketi isimli bir belgesel yayınlayacağını duyurdu. Tüm dünyada 224 ülkede yayınlanacak belgesel Türkiye’de 18 Mayıs günü saat 21:30’da ekrana gelecek. Belgeselin hemen ardından ise Bear Grylls’in anlatıp sunacağı “Bear Grylls: Adam Everest’e Karşı” isimli bir saatlik özel bir program yayınlanacak. En ilginç Everest tırmanış hikayelerinin konu alınacağı programda daha 23 yaşındayken Everest’e tırmanan en genç zirvecilerden biri olarak ismini Guinness Rekorlar Kitabı’na yazdıran Bear Grylls kendi Everest deneyimlerini anlatacak.

Everest'te Çığ Felaketi 18 Nisan Cuma sabahı 13 kişinin hayatını kaybetmesine, 3 kişinin ise kaybolmasına sebep olan Khumbu buz kütlesinin düşmesi sonucu oluşan çığ sonucu gerçekleştirilen arama ve kurtarma çalışmalarına benzersiz bir bakış sunacak, olaya tanık olanlarla röportajları ekrana getirecek. 

Trajedi gerçekleştiğinde
NBC haber ekibi Discovery’nin 11 Mayıs Pazar günü gerçekleştireceği dağcı Joby Ogwyn’in dünyanın en yüksek dağının zirvesinden wingsuit ile atlayışını gösterecek özel “EVEREST ATLAYIŞI” canlı yayını için merkez kampta hazırlık yapmaktaydı.

Discovery, Science ve Velocity Networks Grup Başkanı Eileen O’Neill “Everest Dağı’nda tarih yazmak için hazırlıklarımızı yapıyorduk ancak ne yazık ki tarihi bir trajedinin tanığı olduk. Bu hikayeyi anlatmak bizim açımızdan hayatını kaybeden Şerpa kılavuzlarını onurlandırmanın bir yolu” dedi. 

Everest'te Çığ Felaketi belgeseli tırmanışa hazırlanılan haftaları, çığın düştüğü anı ve sonrasını kapsamlı bir şekilde anlatacak.  Kameralar çığ düşer düşmez çekime başlayarak, dağın tepesinden düşen buz kütlelerini, Everest’te bir günde gerçekleşen en büyük kayba sebep olan trajediyi an ve an görüntüledi.

Oldukça duygusal görüntüleri ekranlara taşıyacak belgeselde, Şerpa kılavuzları ve kurtarma ekiplerinin seferberlik ilan ederek kurtarma çalışmalarını, hayat kurtarma çabaları gösterilecek. Belgeselde bu korkunç trajediyi birebir yaşayan ve sonrasında aktif çalışanlar ile yapılan önemli röportajlara da yer verilecek. Ekibi ile kendi atlayışı için dağda bulunan Joby Ogwyn, kurtarma çalışmalarında kritik rol üstlenen keşif heyetinin başkanı Garrett Madison, 5 Şerpa kılavuzunu kaybeden Alpine Ascents International’ın Başkanı Todd Burleson röportaj veren isimlerden bazıları.

Belgesel, bu trajedi nedeniyle hayatını kaybeden Şerpa kılavuzları ve ailelerinin onuruna yayınlanmaktadır. Discovery alınan tüm yardımların hayatını kaybedenlerin ailelerine aktarılacağı “American Himalayan Foundation Sherpa Family Fund”a bağışta bulunacaktır.

Bağış yapmak için tıklayın; 
http://himalayan-foundation.org/blog/119010.

Editör: TE Bilisim