DISCOVERY, TAYLAND KURTARMA OPERASYONU BELGESELİ İLE DÜNYAYI AYAĞA KALDIRAN TAYLAND FUTBOL TAKIMININ ZORLU ÖYKÜSÜNÜ VE OLAĞANÜSTÜ KURTARILIŞINI EKRANLARA TAŞIYOR

1 saatlik özel belgesel 20 Temmuz Cuma günü saat 21:55’te DMAX ekranlarında olacak.
Aynı belgesel 21 Temmuz Cumartesi günü saat 20:05’te ise Discovery Channel’da yayınlanacak

 

Geçtiğimiz günlerde yürekleri burkan bir haberle tüm dünya sarsıldı. 12 genç Taylandlı futbolcu ve 25 yaşındaki antrenörlerinin Myanmar sınırındaki bir mağarada sıkışıp kalmaları ve dakika dakika gösterilen kurtarılma anları herkesi ekranlara kilitledi. İki haftadan fazla süredir, grubun mağarada nasıl kaldığını ve dünyadaki kurtarma görevlilerinin seferber olmasıyla ilgili gerçekler, insanlığın ne kadar güçlü olabileceğinin bir kanıtıydı – kurtarma görevlilerinin birinin ani ve trajik ölümü de durumun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi.

Fakat çocuklar mağaradan çıkarılırken, akıllarda pek çok soru kaldı. Bu çocuklar neden buradaydı? Yaklaşık iki hafta boyunca yemek yemeden ve yüzme bilmeden nasıl hayatta kaldılar? Bundan sonra fiziki ve psikolojik durumları nasıl olacak? Grubu bu tehlikeli mağaradan çıkarmak için neler yapıldı ve mağaranın eşsiz jeolojisi neden bu kadar çok zorluk içeriyor? TAYLAND KURTARMA OPERASYONU bu olağanüstü kurtarma operasyonunun her açısını keşfeden ve inceleyen ilk belgesel olma özelliğini taşıyacak.

ITN Productions ortaklığı ile çekilen, Discovery’nin TAYLAND KURTARMA OPERASYONU belgeseli, insanlık tarihinin en zor ve en kalp çarpıntılı kurtarılış öykülerinden birinin perde arkasındaki insani ve bilimsel dramı ortaya koyuyor. TAYLAND KURTARMA OPERASYONU belgeselinde, bu üzücü olayı yaşayan ve tanıklık eden tüm aile fertleri de dahil olmak üzere herkese tek tek ulaşılarak yaşanan insanlık zaferi ile birlikte, sıra dışı bilimsel ve teknolojik yenilikler kullanılarak mucize kurtuluşun tamamlanmasına odaklanıldı. Saatler ilerledikçe ve Muson yağmurları başladıkça, karada ve mağarada çalışan kurtarma görevlileri bir sonraki hamlelerini belirlediler. Medikal ve ruh sağlığı uzmanları, ünlü mağara dalış eğitmenleri ve dünyanın önde gelen mağara dalış kurtarma uzmanları ile gerçekleştirilen röportajlar ışığında, belgesel kurbanların ve kurtarma görevlilerinin neler deneyimlediklerini ve bu kahraman dalgıçların başta imkansız gibi görünen şeyleri nasıl başarabildiğini tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.      

10 Temmuz’da son kalan çocuklar ve antrenörleri kurtarıldığında, 18 gündür nefesini tutmuş olarak bekleyen insanlar rahat bir nefes alabildi. Şimdi, ne olduğunu ve nasıl küçük bir farkla, sonucun farklı olabileceğinin gizemini anlamak için hep birlikte cevaplar arıyoruz.

 

TAYLAND KURTARMA OPERASYONU ITN Productions tarafından Discovery Channel için çekilen bir belgeseldir. Discovery adına Jon Bardin ve Andrew O’Connell, ITN Productions adına da Ian Russell programın yapımcılığını üstlenmiştir. 
Editör: TE Bilisim