DISCOVERY BİR SONRAKİ GENİŞ ÇAPLI SALGIN RİSKİNE DİKKATLERİ ÇEKMEK İÇİN 6 TEMMUZ’DA “SİVRİSİNEK”İN PRÖMİYERİYLE TEHLİKE ÇANLARINI ÇALIYOR

 

(New York) – Dünyada birçok insan sıcak yaz aylarına hazırlanırken Discovery, dünyanın dikkatini, modern insanlık tarihinde tek başına ölüme sebebiyet veren en büyük ajan olan: Sivrisinek’e yoğunlaştıracak. Bu küresel kriz, yaklaşan Discovery Impact filmi SİVRİSİNEK'in dünya prömiyerinde, 6 Temmuz Perşembe günü saat 21:55'te, dünyanın her yerindeki Discovery Channel ve diğer Discovery kanallarında gözler önüne serilecek.

Dünya genelinde çıkan son haberler; Zika, sıtma, Batı Nil Virüsü, sarıhumma, chikungunya ve dang gibi hastalıkların tek tek salgınlarına dikkat çekiyor. Ancak ortada bu hastalıklar arasındaki noktaları birbirine bağlayan ve tek bir gücün hepsini nasıl sürüklediğini ortaya koyan daha büyük bir hikaye var. Küresel seyahat ve ticaretin ilerlemesi ve dünyadaki kavurucu sıcakların artmasıyla birlikte sivrisineklere daha misafirperver bir ortam oluşması gibi faktörler sivrisineklerin durmadan ve çoğalarak yayılmasına yol açtı.

SİVRİSİNEK, bu çok küçük ve çok tehlikeli yaratığa, onun nasıl öngörülemeyen ve benzeri görülmemiş şekillerde değiştiğine bir bakış atıyor. The Town, The Hurt Locker gibi filmlerde oynayan ve Oscar adaylığı bulunan aktör Jeremy Renner’in

Discovery Communications CEO’su ve Başkanı David Zaslav: ‘30 yılı aşkın bir süredir, Discovery’nin misyonu, 220 ülkede ve bölgede dünya standartlarındaki hikaye anlatımı ve markalarıyla izleyicileri meraklandırmak, diyalogu ateşlemek ve izleyicileri kritik konularda harekete geçirmek olmuştur.’ dedi. ‘ SİVRİSİNEK, giderek artan acil tehdide cevap vermek için cesur adımlar atılması gerektiği konusunda dünya çapında bir alarm vermektedir. Amaç odaklı bir şirket olarak vatandaşları ve dünya çapındaki liderleri hem harekete geçirdiğimiz için hem de dünyanın dört bir yanındaki eşsiz televizyon ve dijital platformlarımızın gücünden yararlandığımız için gururluyuz.’     

Discovery, Animal Planet, Science Channel ve Velocity Grup Başkanı Rich Ross: “Discovery küresel bir problemi ele alarak bu problemin bireyler ve topluluklar üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor. Sivrisinek kaynaklı hastalıkların daha önce hiç olmayan yerlere de yayılması, şu an içinde olduğumuz dünyayı değiştirme potansiyeline sahip. Sivrisinek, hızla gelişen bu meseleye ışık tutarak, izleyicilere bu yeni dünyayı tanımak ve bu dünyaya hazırlanmak için ipuçları veriyor” dedi.  

Sivrisinekler çoğunlukla çocuklar olmak üzere yılda 750,000’den fazla kişiyi öldürüyor. Bugün iklim değişikliği ve gerek insanların gerekse de malların uluslararası taşınmasının kolaylaşması gibi faktörler sivrisinek tehdidinin artmasına yol açarken, bu tehdidin dünyanın dört bir yanına da yayılmasını hızlandırıyor. Ölümcül sivrisinekler bugüne kadar hiç görülmedikleri yerlerde - Florida ve Texas da dahil olmak üzere Washington D.C - ve New York’un kuzeyine kadar ulaşmış ve hayatta kalmış; Zika, dang ve sarıhumma gibi hastalıkları dünyanın keşfedilmemiş ve hazırlıksız bölümlerine taşıdılar. Dört kıtada çekilen SİVRİSİNEK, bir sonraki ısırığın ölümcül olabileceğinden korkarak yaşayan erkeklerin, kadınların ve çocukların kişisel hikayeleriyle uzman röportajları bir araya getiriyor.

Afrika dışında görülen ilk Zika vakası, 1967 yılında Malezya’da görüldü. Kırk yıl sonra, 2014 yılında Mikronezya’da ilk Zika salgını baş gösterdi ve bu hastalık, Pasifik Adaları’ndan Brezilya’ya kadar yayıldı. Buradaki ilk Zika vakası 2015 Kasım’ında Porto Riko’da kayıtlara geçti. Sadece bir yıl sonra ise, 34.000 insan bu hastalığa yakalandı. Şu an, olası bir salgın karşısında 2.5 milyar insan risk altında ve bu salgının dünyaya maliyete 500 milyar doların üzerine çıkabilir. Bu korkutucu rakamlar, dünya liderlerinin bir araya gelmemesi ve harekete geçmemesi durumunda olabilecekleri gözler önüne seriyor. Bununla birlikte, sivrisinek kaynaklı hastalıklara karşı bir miktar ilerleme kaydedilirken, dünya nüfusunun yarısı sıtma ve diğer ölümcül hastalıklar nedeniyle risk altında yaşıyor. SİVRİSİNEK, Kenya’nın uzak bir köyünde yaşayan bir baba ve oğlu da ekranlara getiriyor. Sıtma ağlarına rağmen nasıl olup da hastalığa yakalandıklarını anlamayan bir baba kendi hastalığını yok sayarak oğlunu sırtında taşıyarak hastaneye götürüyor. Ayrıca belgesel New York Queens’te yaşadığı mahallede Batı Nil Virüsü kapan Leslie Meiner’in hikayesini anlatıyor. Meiners başına gelenleri şöyle açıklıyor: "Bunun bana olacağını hiç düşünmemiştim. Günümüz modern toplumunda Batı Nil virüsü… Rus Ruleti oynamak gibi ve ben oyunu kaybettim. " 

SİVRİSİNEK, Miami/Florida’da yaşayan bir kız çocukları olan ve ikinci çocuklarını bekleyen bir çifti de ekranlara getiriyor. Scott ve Lindsay, Zika virüsünü kapmaktan korktukları için kendilerini evlerine kapatıyorlar: “Miami’de yaz ve dışarı çıkmaktan korkuyoruz” diyor Lindsay. Aile, kanun koyucuların kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını düşünüyor ve bu konuda oldukça sinirliler. "Hükümetimiz başarısız oldu" diyor Scott. "Bunun bir fantezi olduğunu sanıyorlardı. Hepimiz bunun geleceğini gördük ve bize yardım etmeyi reddettiler."

Brezilya’dan genç bir annenin çarpıcı öyküsü de ekranlara geliyor. Ane Juliana Araujo, hamile ve Zika virüsü taşıyor. Yakalandığı hastalığının doğmamış çocuğunu etkileyebileceği konusunda ise endişeli. Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri eski başkanı Frieden filmde şunları söylüyor: “Sivrisinekler tarafından yayılması mümkün birçok hastalık var. Sadece Zika’dan değil daha sonrasında da her ne gelecekse onlardan kendimizi korumak için sivrisinekleri durduracak yeni ve daha iyi yollar bulmamız gerekecek…”

Dünya çapında televizyonlarda gösterilecek bu belgesel kapsamında, Discovery ve CARE2 işbirliği yapıyor ve dünyadaki tüm vatandaşlara, çok geç olmadan liderlerinin harekete geçmesini talep etmeleri konusunda çağrı yapıyor. Dünya genelinde 220 ülke ve bölgedeki gösterimlere ek olarak, SİVRİSİNEK, Discovery’nin İspanyol dilindeki kanalında İspanyolca yayınlanacak. Discovery’deki dünya prömiyerinden hemen önce, SİVRİSİNEK, 15 Haziran'da prestijli film festivallerinden AFI Docs Film Festivali'nde gösterilecek. Film, insanlığın çevre üzerindeki etkisini ve bireylerin ve toplulukların küresel sorunlarını çözmek için ne yapabileceklerini ele alan Discovery Impact kapsamında gösterilecek.

Yap Films Production tarafından Discovery Channel için çekilen SİVRİSİNEK belgeselinin yönetmen koltuğunda Su Rynard oturuyor ve belgeselin ana yapımcılığını Elliott Halpern ve Elizabeth Trojian üstleniyor. Belgeselin kadrosu şu şekilde: Michele Francis ve Steve Weslak (Editör), Mark Elam (görüntü yönetmeni), Mark Monroe (Yazar), Tom Third (Müzik), Alex Rankin (Yardımcı Yapımcı). Discovery’den ise Jon Bardin ve John Hoffman görev aldı.