Anadolu’da Yanan Çoban Ateşi Belgeseli 30 Ağustos’ta TRT 1’de…

Çoban Ateşlerinden Zaferin Meşalesine…

Kurtuluş Savaşının en kıymetli aşamalardan biri olan, Milli Mücadelenin zaferle taçlandığı Büyük Taarruz ve 30 Ağustos Zaferini anlatan “Anadolu’da Yanan Çoban Ateşi” belgeseli TRT 1’de 30 Ağustos Pazar günü saat 13.00’de izleyiciyle buluşacak.

Belgeselde tutsaklığa karşı Anadolu halkının tutuşturduğu çoban ateşlerinin Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının liderliğinde nasıl bir organize mücadeleye dönüştüğünün hikayesi ekranlarda olacak. Belgeselde, Atatürk ve silah arkadaşlarının öncülüğünde direnişin “çoban ateşlerini” yakan Anadolu halkının ve 30 Ağustos’ta taçlanan büyük zaferin çelikleşmiş iradesi Kahraman Ordumuz ve karargâhı TBMM’nin görkemli öyküsü anlatılıyor.

Büyük Direnişten Büyük Zafere!

Şark Meselesi kisvesiyle çok önceden Osmanlı’yı kendi aralarında bölüştürerek İttifak Devletleri bloğuna sürükleyen sömürgeci devletler Mondros Mütarekesinin ağır şartlarıyla Anadolu’da yeni bir dizayn hedefliyorlardı. Ancak, Anadolu, İtilaf devletlerinin tüm planlarını alt üst edecekti. Önce mahalli olarak başlayan işgal karşıtı itirazlar Anadolu’ya ordu müfettişi olarak atanan Mustafa Kemal, Ali Fuat Paşa ve Kazım Karabekir gibi paşaların harekete dahliyle daha organize bir hal alacaktı. Nihayet TBMM’nin 23 Nisan 1920’de açılmasıyla artık milli mücadele hareketi resmi bir statü elde edecek ve meclis düzenli orduyu kurarak mücadeleyi hem siyasi hem de askeri olarak tek bir çatı altında toplayacaktı. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde TBMM ve meclis ordularının 1-2.İnönü, Kütahya-Eskişehir, Sakarya Meydan Muharebelerinde elde ettiği sonuçlar büyük taarruz ve sonrasındaki zaferle taçlanacaktı.

 

Anadolu’da Yanan Çoban Ateşi Belgeseli 30 Ağustos Saat 13.00’de TRT 1’de

 

Editör: TE Bilisim