BEYAZ PERDENİN ÜNLÜLERİ ALİ ÖZGENTÜRK’ÜN 50. SANAT YILINDA ADANA’DA BULUŞACAK…


Dünya çapında birçok filme imza atan ülkemizin en önemli yönetmen ve senaristlerinden Ali Özgentürk’ün 50. sanat yılı memleketi Adana’da kutlanacak.  Seyhan Belediyesi tarafından organize edilen etkinliklere Özgentürk’ün filmlerinde oynayan, Türkan Şoray’ın da aralarında bulunduğu Türk sinemasının ünlü yüzleri ile Adanalı diğer ünlü oyuncular katılacak.

ÜNLÜLER BULUŞUYOR

Seyhan Belediyesi ev sahipliğinde 20 Mayıs Cumartesi günü saat 20.00’de düzenlenecek etkinlik Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. İlk gençlik yıllarından itibaren yaşamını sanata adayan Ali Özgentürk’ün 50. yıl programına Türk sinemasının önemli isimleri katılacak. Geceye katılacak ünlü isimler arasında Türkan Şoray, Halil Ergün, Suna Selen Sümer, Gülsen Tuncer,  Meral Çetinkaya, Ahmet Mekin, Ayşe Kökçü, Elif İnci, Gülsen Tuncer, Cengiz Sezici Yönetmen Engin Ayça ile Adanalı sanatçılarımız Menderes Samancılar, Rıza Akın, ve Yazar Orhan Kemal’in çocukları Işık - Nazım Öğütçüde katılacak.

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek etkinliklerde ünlü yönetmenin arşivinden oluşan birde sergi açılacak. Sanatçının daha önce arşivini bağışladığı Kadir Has Üniversitesi’nin hazırlayacağı sergi saat 19.30’da Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde 2 gün süre ile izlenime sunulacak.

 FİLM GÖSTERİMİ YAPILACAK

Ali Özgentürk 50. sanat yılı etkinlikleri kapsamında 21 Mayıs Pazar günü Özgentürk’ün önemli filmlerinden “Hazal” ve “Bekçi” filmlerinin gösterimi yapılacak. Sinematek işbirliği ile gerçekleşecek film gösterimlerine yönetmenin yanı sıra Türkan Şoray ve Halil Ergün’de katılarak izleyicilerle söyleşi yapacak.. Gösterim saatleri 21 Mayıs Pazar Saat 13.30 “Hazal”  15.30 “Bekçi” olarak belirlendi.

 “ÖZGENTÜRK, ADANA’NIN ÖNEMLİ BİR DEĞERİDİR”

Özgentürk ailesinin Adana için önemli bir değer olduğunu vurgulayan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’nın da kültürün ve sanatın merkezi olduğunu belirtti.

Başkan Karalar, “Ali Özgentürk isminin gerek Adana gerekse ülkemiz açısından önemli bir yeri vardır. Böyle önemli bir ismin 50. sanat yılı etkinliğine ev sahipliği yapacak olmaktan büyük onur duyuyoruz. Kültürün ve sanatın Adanalının yaşamında ayrı bir yeri vardır. Gerek sinema gerek edebiyat gerekse sanatın başka dallarında Adana’mız önemli isimleri yetiştirmiştir. Bu da Adanalılar’ın sanata bakış açısını gözler önüne sermektedir. Bu topraklardan yetişmiş önemli değerlerimiz vardır. Bu değerlerden biride Ali Özgentürk’tür. Kendisinin Adanalı olmasından biz Adanalılar onur ve gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

ALİ ÖZGENTÜRK KİMDİR?

1945’de Adana'da doğdu. Adana Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi'nde felsefe, sosyoloji, sanat tarihi ve psikoloji eğitimi aldı.

Ortaokul yıllarında Adana Devlet Tiyatrosu'nda tiyatro çalışmalarına başladı. Bu kentte köylere tiyatro götüren grubu oluşturdu.  İstanbul'da profesyonel tiyatrolarda oyunculuk yaptı. ‘Ayak Bacak Fabrikası’ oyunuyla bütün Türkiye’yi dolaştı. Türkiye'nin ilk sokak tiyatrosunun yöneticisi ve oyuncusu olarak çalıştı.

Tiyatro ile uğraştığı dönemde kısa belgesel ve kısa konulu filmler de yaptı. İlk olarak 1966'da üniversite gençliğinin İstanbul'dan Ankara'ya yaptığı yürüyüşün belgeseli olan ‘Uzun Yürüyüş’ü, 1972'de ilk hikayeli kısa filmi ‘Ferhat’ı çekti. 1974'de de  yine kısa konulu ‘Yasak’ filmiyle  Moskova Festivali büyük ödülünü aldı.

 

2 ÜNLÜ SENARYOSU

Özgentürk, daha sonra Atıf Yılmaz, Zeki Ökten ve Yılmaz Güney gibi Türk sinemasının önemli yönetmenleri ile asistan ve senaryo yazarı olarak çalıştı.

1974’de Yılmaz Güney için ‘Endişe’, 1976’da ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ filmlerinin senaryolarını yazdı. Bir süre de gazetecilik yaptı.

1979’da hem senaryosunu yazdığı hem de yönettiği ilk uzun metrajlı filmi ‘Hazal’ ile adını duyurarak uluslararası birçok ödülün sahibi oldu.

 

 

‘AT’ FİLMİ İLE DÜNYA BİRİNCİLİĞİ

‘At’ , ‘Bekçi’ , ‘Su da Yanar’, ‘Çıplak’ , ‘Sır’  ,’Mektup’ , ‘Balalayka’ , ‘Kalbin Zamanı’ , ‘Yengeç Oyunu’ , ‘Görünmeyen’ , ‘Beni Sev’  filmleri ile de ulusal ve uluslararası alanda başarılarını sürdürdü. At, Hazal, Bekçi, Kalbin Zamanı filmleri dünyanın çeşitli ülkelerinin sinema salonlarında ve televizyonlarında gösterildi 1985 yılında ilk kez düzenlenen Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde  ‘At’ filmiyle birincilik ödülünü aldı.

Şimdiye kadar yurtdışında ve ülkemizde birçok uluslar arası film festival ve yarışmaları jürilerinde yer aldı.

Sinema dünyasına dair birçok obje, afiş, kitap vs. Kadir Has Üniversitesi tarafından arşivlenerek dijital güvenceye de alındı. Bunların bir kısmı da Adana Sinema Müzesi’nde sergilendi.

Adana Altın Koza ve İstanbul Film Festivali kapsamında Yaşam Boyu Başarı ve Sinema Onur Ödülü’ne layık görülmüştür.

Tiyatro ve sinema sanatına adadığı ömrü boyunca 12 kez hapishanelere kapatıldı, ancak hiçbirinin de gerekçesi tam olarak anlaşılamadı.

Sanatçının Paris’te Yaşar Kemal ve Abidin Dino’ya yakın olarak sürdürdüğü yaşamının bir bölümünde, Adana izdüşümlerine rastlanır.

 

ADANA’DAKİ EVİ TEGV’E TAHSİSLİ

Adana’da doğduğu ev, mahalle çocuklarının yararlanması amacıyla aile tarafından Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) bağışlanmış olup, Özgentürk zaman zaman bu evdeki etkinliklere bizzat katılmakta. Bu ziyaretlerinde ayrıca kentteki ilgili kurumlarda sinema ve sanat sohbetlerinde yer almaktadır.