Yazarların yazdığı, oyuncuların yorumladığı, seyircinin de kendilerini açtığı kelimeler, günlük hayatımızda kendimize sorduğumuz basit; ama derin soruların ve o soruları anlamlandırma çabasının bir yansımasıdır. Tiyatro bize bunu sunuyor, hayatı sunuyor. Bu anlamda Maria Enders ne ben ne de Juliette. O, hepimizi yansıtıyor. Geçmişe yol almasıyla, onu perdelemek yerine kimliğimizi oluşturan, bizi biz yapan ve bizi itekleyen bir unsur olan geçmişin anahtarlarını aramasıyla hepimiz o.

Maria, şöhretin ve modern medyanın yarattığı sanal dünyada bin bir parçaya ayrılmış halde bulur kendini. Peki, kaçabileceği, mahremiyetine sığınabileceği, zamanın onu takip edemeyeceği bir yer var mı? Zamanın tıpkı Maloja’daki bulut fenomeni gibi, yalnızca akıp gittiği bir yer? Sils Maria, işte tam da öyle bir yer. Aynı anda hem heybetli, hem de insancıl. Belki de Maria’nın ihtiyacını duyduğu şey bu naifliktir…


FİLMİN KONUSU

Kariyerinin zirvesine ulaşan Maria Enders (Juliette Binoche), yirmi yıl önce ona şöhret kapılarını açan bir oyunda yeniden oynaması için teklif alır.
Geçmişte patronu Helena’yı bütün cazibesiyle baştan çıkarıp, intihara sürükleyen 20 yaşındaki genç Sigrid’i oynamıştır, bu defa ise ondan istenen Helena’yı oynamasıdır. Rolüne hazırlanmak için asistanı Valentine (Kristen Stewart) ile Alpler’deki Sils Maria Köyü’ne çekilir. Sigrid rolünü bu kez adını karıştığı skandallarla duyuran genç bir Hollwood aktrisi (Chloë Grace Moretz) oynayacaktır ve Maria kendini aynanın öteki tarafında, hırslı ve çekici bir kadınla yüz yüze bulur. Bu kadın aslında Maria’nın kişiliğinin rahatsız edici bir yansımasından başka bir şey değildir.

Bir Olivier Assayas filmi Sils Maria: Ve Perde 19 Aralık 2014'te vizyona giriyor.




FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Olivier Assayas
Yapımcı: Charles Gillibert
Oyuncular: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz, Lars Edinger
Süre: 123 dakika

Editör: TE Bilisim