Kürt ve Türk halklarının hafızalarında ve tarihlerinde “öteki” kavramını keskinleştiren çatışmaların etkilerini, Kürt sorununun taraflarından olmamalarına rağmen iliklerine kadar hisseden İstanbullu Emine ile Muşlu Ayşe’nin öykülerini anlatan “Cennetten Kovulmak” filmi; 50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde! “Cennetten Kovulmak”, 30 yıldır süregelen çatışmanın, sıradan insanları dahi içine alan asıl sebeplerini; bu çatışmanın esas mağdurları olan kadınlar ve çocuklar üzerinden, iki tarafa da eşit mesafede duran objektif bir bakışla anlatıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli filmin senaristliğini ve yönetmenliğini, kısa filmleriyle birçok festivalden ödül alan Ferit Karahan üstleniyor.

 

“Cennetten Kovulmak”; Kürt-Türk çatışmasını, içinde bulundukları savaşın etkisiyle yaşamları değişen iki kadının, 24 yaşındaki İstanbullu Emine ile 7 yaşındaki Muşlu Ayşe’nin hikayeleri üzerinden anlatıyor. Asıl yıkımın, kıyametin bir provası olan savaş alanında, savaşın yaşandığı zamanda değil, daha sonra gerçekleştiğini anlatan film; savaş mağduru olarak geride kalanların ise kadınlar ve çocuklar olduğunu vurguluyor. Yönetmen koltuğunda, 2007 yılından bu yana reklam yönetmenliği yapan, kısa filmleriyle birçok festivalden ödül alan Ferit Karahan oturduğu filmin senaryosu da Karahan’ın imzasını taşıyor.

 

2000’li yıllara tarihinin en büyük ekonomik krizi ile giren Türkiye’de; 30 yıldır çatışmalarla devam eden Kürt sorunu, yönetenler tarafından unutulmuştur, ancak bittiği düşünülen savaşın etkileri devam etmektedir. Oysa aynı dönemde, biri İstanbul’da, biri Muş’ta yaşayan, çatışmaların tarafı olmamalarına rağmen, çatışmanın etkilerini iliklerine kadar hisseden iki insan vardır; Emine ile Ayşe...

 

Çoğu göç etmek zorunda kalan Kürt işçilerin çalıştığı bir inşaatta çalışmaya başlayan Emine, tam bu sırada askerde olan kardeşini bir çatışmada kaybeder. Emine için Kürt sorunu, sadece arada bir televizyonda gördüğü ve anlam veremediği çatışmalardan ibarettir, ancak inşaatta geçirdiği günler ve kardeşinin ölümü Emine’nin hayatını değiştirir. Emine, bütün geçmişini karşısına alıp bir karar vermek zorunda kalırken; Muş’un bir köyünde, kalabalık bir ailede yaşayan Ayşe, televizyondan ve öğretmeninden tanıdığı İstanbul’a büyük bir hayranlık duyar, televizyonda gördüklerine benzemeye, onlar gibi yaşamaya çalışır. Ta ki İstanbul’da üniversite okuyan ağabeyi Mehmet’in köye gelişine kadar... Politik bir örgüt mensubu olan Mehmet, köyde korucular tarafından öldürüldükten sonra Ayşe’nin yaşamı alt üst olur. İçinde bulundukları bu görünmez savaşta bir taraf olmaya sürüklenen, birbirlerine göre karşı tarafta olan iki kadının, birbirlerinin geçmişlerine ve geleceklerine doğru tersine bir yolculuk başlar.

 

Kadrosunda, Ezgi Asaroğlu (Emine), Rojin Tekin (Ayşe), Jülide Kural (Gülnar), Bünyamin Kavut (Kürşat), Mirza Metin (Ustabaşı Mahmut), Aziz Çapkurt (Yusuf), Gülistan Acet (Narin) ve Alan Ciwan’ın (Mehmet) yer aldığı filmin yapımcılığını FK Film, ortak yapımcılığını ise Blue Door Production (İtalya) üstleniyor.

 

Çekimleri İstanbul’da ve en son Yılmaz Güney’in “Aç Kurtlar” filmini çektiği Muş’ta gerçekleştirilen Türk-İtalyan ortak yapımı “Cennetten Kovulmak”; 21 aylık post-prodüksiyon sürecinin ardından ilk kez 50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde izleyici karşısına çıkacak ve 9 filmle yarışacak.

 

Bilgi için: https://www.facebook.com/cennettenkovulmak

                https://twitter.com/cennettenkvlmk

Editör: TE Bilisim