GÖZARDI EDİLMİŞ HAYATLARIN SIZISINI ANLATAN ‘AYAZ’DAN ÖZEL GÖSTERİM…

Bir cezaevi projesi sırasında ortaya çıkan, kadına karşı şiddeti farklı bir açıdan ele alan Senarist-Yönetmen Dersu Yavuz Altun’un ikinci filmi ‘AYAZ’, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne özel gösterimiyle Maltepe Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde seyirciyle buluşacak.

AYAZ

Hasan, başka bir erkekle kaçan yengesini, sülalenin üstüne leke düşmesinden korkan akrabalarının kışkırtmasıyla, kucağında çocuğu ‘Ayaz’ varken öldürmüştür. Derin bir pişmanlık ve kandırılmışlık duygusuyla hapishanede geçen günleri son bulup çıktığında artık hiçbir şey eskisi gibi değildir. İş bulmak eski bir mahkûm için çok zor olduğu gibi kimsesiz kalmasına sebep olduğu yeğeni Ayaz’ın da bakımını üstlenmek zorundadır. Ucuz otel odalarında yeni bir gelecek yaratmak için çabalayan ikilinin yolu eski bir tanıdık aracılığıyla çalışmaya başladığı nakliyat işi sırasında uyuşturucu bağımlısı kocasından kaçmayı planlayan Helün ve onun küçük kızıyla kesişir ve bu dört kişinin hayata tutunma hikâyesi başlar.

DERSU YAVUZ ALTUN

1987 yılında, Ankara’da Anadolu Sanat Merkezi’nde oyuncu olarak tiyatroya başladı. Tiyatro sevgisinin ağır basması gecikmedi ve tıp öğrenciliğini yarıda bıraktı. O gün bu gündür aralıksız olarak hayatı anlamaya ve Tiyatro-TV-Sinema aracılığıyla anladığı kadarıyla yorumlamaya çalışıyor.

Kurucusu ve Sanat Yönetmeni olduğu Tiyatro Yeniden’de otuza yakın oyun yazıp yönetti, yirmiye yakın projede konuk yazar ve yönetmen olarak, TRT için yapılan projelerde ise oyuncu, senarist, reji asistanı olarak görev yaptı. TRT’de yayınlanan ‘Saksıdaki Ağaç’ adlı 13 bölümlük dizi ile 26 bölümlük ‘Şapkasından Sihirbaz Çıkaran Tavşan’ adlı SİT-COM'u ve Star TV’de 93 bölüm yayınlanan ‘Üstün Dökmen’le Küçük Şeyler’i yazdı, yönetmen yardımcılığını üstlendi ve oyuncu olarak da görev aldı. TRT-TÜRK için ‘Damdakiler’ adlı kukla şov programını projelendirdi, yazdı, yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendi. Yazdığı 15 oyunun üç ciltte basılması için Epsilon Yayınevi ile anlaşma yaptı. İlk ciltte bulunan beş oyun ‘Yaşamı Birlikte Renklendirmek İçin Çocuk Tiyatrosu’ başlığı ile çıktı. ‘Altı Öksüz Sandalye’, ‘Çöpler Cennete Gider Mi?’, ‘Avunmak’ kısa filmlerinin ardından 2008 yılında ilk uzun metraj filmi Münferit’i çekti. Şu anda kurucusu olduğu Tiyatro Yeniden'in sanat yönetmenliğini yapmaktadır ve film çalışmalarını sürdürmektedir.



Bir mahkûmun dile getirdiği “Ben bir kişi vurdum sanıyordum; Oysa kendimi ve geride kalan herkesi vurmuşum.” cümlesinin üzerinde bıraktığı etkiyi beyaz perdeye taşıyan Altun, “AYAZ’ın hikâyesinde insan-suç-ceza kavramlarını sorgulamak için olağanüstü dramatik olanaklar mevcut. Çatışmalar en derinde, insanlığın sınandığı eşiklerde yaşanıyor. Film izlenirken, insan olmanın ağır sorumluluğu, hep sustuğu-susturulduğu için duymadığımız, kıyılarda köşelerde yaşamak zorunda kaldıkları için farkına varmadığımız hayatların sızısı hissedilsin istiyorum. Bizi insan yapan, bu sızıyı hissetmek ve dinsin diye çabalamaktır diye düşünüyorum.” dedi.

Gündemden hiç düşmeyen, sanki erkeklerin açtığı bir iç savaş varmış gibi her gün birkaç kadının öldürülmesinin sıradanlaştığı acı bir tabloyla karşı karşıyayız. Kadına yönelik erkek şiddetinin mücadele edilmesi gereken ciddi bir toplumsal sorun olarak varlığını sürdürdüğünü ve bu sorunun son bulması adına her alanda dikkat çeken - farkındalık yaratan projeler yapılması gerektiğini belirten Altun sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu, akla vicdana sığmayan ve hiçbir sorunu çözmeyen kör şiddetin durması için insan olan herkes elinden geleni yapmalıdır. BM Genel Kurulu kararı ile ilan edilen Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde özel bir gösterim düzenleyerek bu soruna beyaz perdede, sinema sanatının diliyle dikkat çekmek istedik.  Etkinliğe ev sahipliği yapan Maltepe Belediyesi’ne yardım ve destekleri için teşekkür ederiz.