GENÇ İZLEYİCİLER 31 ÜLKEYLE AYNI GÜNDE, KENDİ EN İYİ SİNEMA FİLMİNİ SEÇMEYE DAVETLİ!

 

Zeynep Atakan tarafından kurulan YAPIMLAB’ın liderliğinde, bu yıl Türkiye’de 3.sü gerçekleştirilecek olan EFA Genç İzleyiciler Film Günü’nde gençler, 31 ülkeyle aynı günde kendi en iyi filmini belirleyecek. 7 Mayıs Pazar günü Boğaziçi Üniversitesi SineBU’da gerçekleşecek etkinliğe internet üzerinden kaydolan 12-14 yaş arası genç izleyiciler, European Film Academy (EFA) tarafından belirlenen 3 filmi izleyecekler ve günün sonunda her ülkede yapılan oylama sonucu birinci olan film seçilecek. Sürpriz isimlerin, gösterim sonrasında gençlerle filmler üzerine sohbet gerçekleştireceği etkinliğe katılmak için gencizleyici.com adresinden kayıt olmak yeterli!

 

Avrupa’nın film kültürünü tanıtmayı amaçlayan EFA’nın 31 Avrupa ülkesinde aynı günde düzenlediği EFA Genç İzleyiciler Film Günü ve Ödülü, gençleri sinema yoluyla başka kültürlerden hikayelerle, filmlerle ve insanlarla buluşturuyor. Sinema kültürünün gençler tarafından da benimsenmesini hedefleyen çalışma, gençlerin sinemayı, sinema salonunda izleme deneyimi yaşamasının önemini vurguluyor.

 

EFA üyelerinden oluşan özel bir seçici kurulun belirlemiş olduğu 3 filmi izlemek üzere buluşan 12-14 yaş arası gençler; 3 filmi aynı gün içerisinde izleyip film sonrasında kısa tartışmalar gerçekleştiriyorlar. Günün sonunda, genç izleyiciler arasından önceden seçilen iki jüri sözcüsünün liderliğinde yapılan oylama sonucu birinci seçilen film;  EFA Genç İzleyiciler Ödülü için o ülkenin adayı olarak gösteriliyor. Etkinlik günü ve oylama sırasında çekilen video ise aynı akşam Erfurt’ta gerçekleştirilecek ödül töreninde yayınlanmak üzere EFA’ya gönderiliyor. Ülkelerden gelen sonuçlara göre en çok oyu alan filme ödülü, aynı akşam düzenlenen törenle takdim ediliyor.

 

Bu yıl gösterilecek olan Fatih Akın imzalı Elveda Berlin, İsviçre-Fransa ortak yapımı animasyon filmi Kabakçığın Hayatı ve İsviçre yapımı belgesel film The Girl Down Loch Änzi, EFA Genç İzleyici Ödülü için yarışacak. Film aralarında genç izleyiciler, sürpriz isimlerin moderatörlüğünde seyrettikleri filmler üzerine konuşma ve tartışma imkanı bulacak. Gençler aynı zamanda gün boyunca, sosyal medya aracılığıyla Erfurt’taki EFA merkezinde bulunan yönetmenlere sorularını iletebilecekler. Gün sonunda yapılan oylama ile belirlenecek Türkiye birincisi olan film, 30 saniyelik bir oy videosu ile Erfurt’a bildirilecek. Aynı akşam Türkiye saati ile 21.00’de gerçekleştirilecek ödül töreni ise yaa.europeanfilmawards.eu adresinden canlı olarak izlenebilecek.

 

Ödüllü yapımcı Zeynep Atakan’ın, sinema alanında profesyonelleşmek isteyen gençlere destek vermek amacıyla kurduğu YAPIMLAB; bu yıl üçüncü defa EFA Genç İzleyiciler Film Günü’ne Türkiye’de ev sahipliği yapıyor. YAPIMLAB’ın liderliğinde, İstanbul Drama Sanat Akademisi, Başka Sinema, Bir Film, Festivalteam ve bkz. İletişim’in destekleriyle düzenlenen etkinlik, 7 Mayıs 2017, Pazar günü 10.00-17.00 saatleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nin sinema salonu SineBU’da gerçekleşecek. Gün boyunca İstanbul Drama Sanat Akademisi’nin gerçekleştireceği farklı etkinliklerle de renklenecek olan EFA Genç İzleyiciler Film Günü’ne katılmak için gencizleyici.com adresinden kayıt olmak yeterli.

 

 

Goodbye Berlin

Tschick

Elveda Berlin

Yönetmen: Fatih Akın

Almanya, Kurmaca

 

Fatih Akın’ın son filmi “Elveda Berlin/Goodbye Berlin”, Wolfgang Herrndorf’un 30 dile çevrilmiş çok satan romanından uyarlandı. Çağdaş bir Huckleberry Finn hikayesi olarak nitelenen bu yol filmi, zengin ve kopuk bir ailede büyüyen 14 yaşındaki Maik ile sınıfa yeni gelen göçmen Tschick’in sıra dışı dostluğunu anlatıyor. Annesi rehabilitasyon merkezine yatırılmış ve babası da iş gezisinde olan Maik yaz tatilini tek başına geçirecektir. Ancak Tschick kapısında çalıntı bir arabayla belirince plansız programsız bir yolculuğa çıkarlar. Maik için hem kendini hem de hayatı keşfedeceği bir macera olacaktır bu.

 

Kabakçığın Hayatı

My Life As A Zucchini

Ma Vie De Courgette

Yönetmen: Claude Barras

İsviçre/Fransa, Animasyon

Kabakçık, 9 yaşındaki bir oğlan için ilginç bir takma ad olabilir, ama onun kendine has hikayesi aslında şaşırtıcı derecede evrensel. Annesinin ani ölümünden sonra Kabakçık, yardımsever bir polis memuru olan Raymond tarafından kendisiyle aynı yaşlardaki çocukların olduğu bir yetimhaneye bırakılır. Kabakçık önceleri bu garip ve zaman zaman düşmanca olan yeni mekanda kendine bir yer bulmakta zorlanır ancak Raymond’ın yardımı ve yeni bulduğu arkadaşları sayesinde zamanla güvenmeyi, gerçek sevgiyi ve kendine ait yeni bir aile bulmayı başaracaktır. İsviçre’nin En İyi Yabancı Film adayı olan “Kabakçığın Hayatı/Ma Vie de Courgette”, Başka Sinema’nın İstanbul Modern’le gerçekleştirdiği Oscar’ın Yabancıları seçkisinin de bir parçası.

 

The Girl Down Loch Änzi

Das Mädchen Vom Änziloch

Yönetmen: Alice Schmid

İsviçre, Belgesel

 

12 yaşında, İsveç dağlarının sapa bir yerinde yaşayan Laura için önemli bir yaz. Kendi halinde bir çiftçi ailesinin yalnız büyüyen tek kızı olarak, kimsenin gitmeye cesaret edemediği bir yerde bulunan vadi hakkında duyduğu efsanelere saplantılı hale gelir. Şehirden çiftliğe yardım etmek için bir erkek çocuğunun gelmesi ile Laura sonunda korkularını ve hayallerini paylaşacak bir arkadaş edinmiştir. Arkadaşının gitmesi üzerine tek başına bu gizemli yeri keşfetmek için cesaret bulur. Herkes tarafından hafife alınan bir kızın, yakından izlenen gerçekçi hikayesidir.

Editör: TE Bilisim