Sonbaharın müjdecisi, Ekim ayının gözdesi Filmekimi, yoğun ilgi nedeniyle 6 ek seans ve açılış filminin gösterimiyle başladı; sürpriz bir filmle sona erdi. Filmekimi bu yıl İstanbul’un yanı sıra Ankara ve İzmir’de gerçekleştirildi. 

Açılışını Todd Phillips’in yönettiği Joker filmiyle yapan Filmekimi’nin programında, Cannes’da Altın Palmiye kazanan Parazit’ten, Pedro Almodóvar’ın gönüllerin Altın Palmiye’sini alan Acı ve Zafer’e, Cannes’da En İyi Senaryo Ödülü’nü kazanan Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi’nden, Jüri Ödülü’nü kazanan Bacurau’ya, Xavier Dolan’ın yeniden parladığı den  Noah Baumbach’ın şimdiden Oscar’lar için adı geçen Marriage Story’ye 65 film yer aldı. Filmekimi’nde Steven Soderbergh, Takashi Miike, Bertrand Bonello, Giuseppe Capotondi, Asif Kapadia, Ken Loach, Hirokazu Kore-eda ve Yorgos Lanthimos gibi birçok saygın yönetmenin yeni filmleri gösterildi. Filmekimi The Witch’in yönetmeni Robert Eggers’ın uzun zamandır beklenen yeni filmi The Lighthouse’ın gösterimleriyle İstanbul’da 21 Ekim’de sona erdi. 

İstanbul’da 3-21 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen Filmekimi gösterimleri bu yıl Beyoğlu’nda Beyoğlu ve Atlas, Kadıköy’de Rexx ile Kadıköy Sineması ve Cinemaximum City’s Nişantaşı sinemalarında yapıldı. Filmekimi, ek seanslarla birlikte İstanbul’da toplam 241 seansta, 65 filmi, 63 binin üzerinde izleyicileriyle buluşturdu. 

İlk yıllarında İstanbul’da tek bir sinema salonunda düzenlenen bir “sonbahar film haftası” olarak yola çıkan Filmekimi, ilk kez yapıldığı 2002 yılında 35 seansta gösterilen 20 film ile 15 bin seyirciye ulaşmıştı. Filmekimi 18. yılında3 şehirdeki 7 sinema salonunda düzenlenen toplam 293 gösterimde 72 binin üzerinde sinemaseverle buluştu. 

İstanbul dışı gösterimlerine 2011’de başlayan Filmekimi, bu yıl da Ankara ve İzmir’de sinemaseverlere yılın en iyi ve en güncel filmlerini sundu. Ankara ve İzmir’de 9 bine yakın seyirciyle sonbaharın en popüler etkinliklerinden biri oldu. 

Programda yer alan filmlerin çoğunun Türkiye prömiyerleri yapılırken Gürcü asıllı İsveçli Levan Akin’in yönettiği, İsveç’in Oscar adayı seçilen Ve Sonra Dans Ettik / And Then We Danced filminin İstanbul prömiyeri de yönetmen Levan Akin ve başrol oyuncusu Levan Gelbakhiani’nin katılımıyla Filmekimi kapsamında Kerem Ayan’ın sunumuyla Atlas sinemasında yapıldı.

Ceylan Özgün Özçelik’in “Cadı Üçlemesi”nin ilk halkası olan 13+, İstanbul prömiyerini film ekibinin katılımıyla Kadıköy Sineması’nda yaptı. 

Bu sene ilk kez Filmekimi'ndeki 15 filmin sesli betimlemesi görme engelli sinemaseverler için Hayal Ortağım uygulamasında ücretsiz sunuldu. Sesli betimleme teknolojisinden faydalanan görme engelli sinemaseverler Filmekimi filmlerini Hayal Ortağım uygulamasıyla takip ettiler. 

TV+ işbirliğiyle düzenlenen 18. Filmekimi, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle gerçekleştirildi. 18. Filmekimi’nin medya sponsorluğunu NTV ve Radyo Eksen üstlendi. Filmekimi’nin afişleri ve tanıtım kampanyasını ise bu yıl Muhabbet üstlendi. 

Filmekimi, sinemanın en iyi örnekleriyle 2020 yılının Ekim ayında sinemaseverlerle 19’nci kez buluşacak.