Doğa ve insan ilişkisi üzerine odaklanan heyecan verici yapıt, uzun yolculuğuna çıkmadan önce Plaza Otel’de yapılan basın toplantısı ile tanıtıldı.

Derviş Zaim “Devir “filmin çekimlerine 2011 yılı Ağustos ayında başladı. Çekimler yaklaşık sekiz aylık bir sürede senenin değişik zaman dilimlerinde Burdur’a bağlı Hasanpaşa köyünde ve İstanbul'da gerçekleştirildi. Çekimlerde Hasanpaşa köyünde tanıdığı çobanlara oyuncu olarak yer veren Zaim, bu filminde daha önceki filmlerinden farklı olarak profesyonel oyuncu kadrosu ile çalışmamayı tercih etti.

Devir filmi 31. İstanbul Uluslararası Film Festivali Köprüde Buluşmalar Yapım Aşaması – Work In Progress- kısmına katılmıştır. Film ayrıca 17 - 23 Eylül’de gerçekleştirilecek 19. Adana Altın Koza Film Festivali’nde yarışacak. Devir filmi için Sarten Ambalaj Sanayi ve KKTC Cumhurbaşkanlığını katkılarda bulunmuşlardır.



KONU: 

Burdura bağlı Hasanpaşa köyünde; her yıl bir çoban yarışması düzenleme geleneği vardır. Bu geleneğe göre çobanlar sürüleriyle beraber teker teker küçük bir su birikintisine girmekte ve suyu peşlerindeki koyunlarıyla birlikte kesintisiz ve hızlı biçimde geçmektedirler. Suyu sürüsüyle beraber tereddütsüz, hızlı ve seri geçen çoban yarışmada birinciliği kazanmaktadır. Takmaz lakaplı yaşlı çoban son sekiz yılın duayen şampiyonudur.
Takmaz ve köydeki genç çobanlar çoban yarışmasında koyunların postunu boyamak için kırmızı renkli bir kayadan aldıkları parçaları elemekte, toz boya elde etmektedirler. Ancak gelecek yıllarda kırmızı renkli kayalardan bulmak zorlaşacağa benzemektedir. Çünkü büyük bir bir maden şirketi köy etrafındaki kırmızı kayaların olduğu yerde dev bir mermer ocağı açmıştır. Ali adlı genç çoban şehirdeki bir nalburdan kırmızı toz boya alır. Köylü o yılki yarışmada koyunlarını Alinin şehirden getirdiği hazır boya ile boyar. Ancak Ali yarışta yine dereceye girememiştir. Çobanlıktan bezen Ali yakınlardaki mermer ocağında şoför olarak iş bulur.
Ali mermer ocağındaki patronu ile bir geyik avına çıkar. Patronu avda vurduğu geyiğin boynuzlarını alır. Ali hayvanın boynuzlarının alınmasından rahatsız olur. Dolayısyla hayvanın yeniden bir bütün olarak dünyaya gelmesi için tahtadan boynuzlar yaptırır. Tahtadan yaptırdığı geyik boynuzlarını, geyiğin ölüsünün olduğu yere bırakır. Geri dönerken yolda tesadüfen kırmızı renkli bir kaya parçası bulur. Bulduğu kaya parçası bundan sonraki yarışlarda koyunlarını boyamalarını sağlayacak kırmızı boyayı onlara sağlayacaktır.


Künye - Credits Yapım Şirketi (Production Company): Marathon Film Yazar – Yönetmen (Writer – Director) : Derviş Zaim Oyuncular - Cast: Ali Çoban – Shepherd Ali Ali Özel Mustafa Coban – Shepherd Mustafa Mustafa Salman Ramazan (Takmaz) Çoban – Shepherd Ramazan (Takmaz) Ramazan Bayar Yapımcı - Producer : Derviş Zaim Uygulayıcı Yapımcı - Line Producer: Emre Oskay Yardımcı Yapımcı - Associate Producer: Marsel Kalvo Kurgu - Editor: Aylin Zoi Tinel Kamera – Cinematography Taner Tokgöz Engin Örsel Osman Nuri Can Ali Tansu Turhan
Ali Can Muhittin Dilege Çağdaş Yıldırım Ses Kayıt – Sound Recording: Mustafa Bölükbaşı Dinos Kittou Özgür Özden Ses Tasarım - Sound Design: Burak Topalakçı Dijital Proje Artist - Digital Project Artist: Volkan Duran 
Editör: TE Bilisim