Yönetmen Gani Rüzgar Şavata'nın 28 Şubat sürecini anlatan Qüfür isimli filmi için gösterim durdurma talebi mahkeme tarafından reddedildi.
Malatyalı yönetmen Gani Rüzgar Şavata'nın Qüfür filminin gösteriminin durdurulması talebiyle dava açan Tuğba Ahsen Y.'nin avukatı, filmin müvekkilinin görüntüsü kullanılmak suretiyle izinsiz çekildiği öne sürüp gösterime sokulmasının tedbiren önlenmesini talep etti.
Talebi değerlendiren mahkeme, filmin içeriği ile ilgili somut bir veri olmadığından yola çıkarak henüz gösterime girmemiş, içeriği ile ilgili hukuksal denetime elverişli bilgi sunulmamış bir sinema filminin tedbir yoluyla gösteriminin durdurulmasının, Uluslararası Sözleşme ve Anayasa ile güvence altına alınmış olan düşünce ve ifade özgürlüğü bilim ve sanat hürriyetine yargı yoluyla müdahale (sansür) anlamına gelebileceğini ayrıca talepte bulunanın kişilik haklarına dönük açık ve somut bir saldırının da bulunmadığını öne sürüp tedbiren filmin gösterime girmesinin durdurulması isteminin reddine karar verdi.
Film için 600 bin liralık bütçe kullandıklarını ve Qüfür'ün 28 Şubat süreciyle ilgili çekilen ilk sinema yapımı olma özelliği taşıdığını anlatan Şavata da, engellenme istemiyle ilgili olarak yaptığı yorumda süreçte etkin olan karanlık ellerin gösterime engel olmak istediklerini vurguladı.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!