Bu yıl 13.sü düzenlenen Geleceğin Sineması yarışması, öğrencileri, daha iyi projeler hayal edebilmeleri için motive etmeyi ve hem senaryo yazımı hem de film yapım aşamasında desteklemeyi amaçlıyor. “Kısa Kısa Beyoğlu” temalı 86 tane kısa film projesinin başvuruda bulunduğu yarışmada bu yıl 20 senaryo ödüle layık görüldü.

Yarışmada her yıl, sinema dünyasından senarist, yönetmen, yazar, yapımcı, akademisyen ve oyunculardan oluşan Ön ve Ana Jüri olmak üzere iki jüri değerlendirmede bulunuyor. Bu yıl Ön Jüri’de yer alan Muzaffer Hiçdurmaz, Doğa Can Anafarta, Adnan Ekinci, Ali Tanrıverdi ve Alper Çağlayan’ın elemesinden geçen 39 proje, 14 Haziran 2016 tarihinde Ana Jüriye sunuldu. Burçak Evren, Sevinç Baloğlu, Semir Aslanyürek, Hilmi Etikan, Hatice Aslan, Timur Savcı, Gökhan Mutlay, Selçuk Yavuzkanat, Ahu Türkpençe, Cem Altınsaray ve Deniz Doğan’dan oluşan Ana Jüri tarafından ikinci kez değerlendirilen senaryolar arasından seçilen 20 proje ise ödüle layık görüldü.

Ödüle layık görülen 20 proje, film yapım desteği olarak para ödülü alırken, aralarından seçilen en iyi 3 proje ise para ödülünün yanı sıra sponsor kurumlar Fono Film’den kurgu ve Linka’dan kamera desteği alacak.

Ekim 2016 tarihine kadar çekim süresi olan 20 kısa film, Ana Jüri tarafından ikinci bir jüri değerlendirmesine girecek. Değerlendirme sonucunda dereceye giren ilk üç kısa film ek para ödülü almaya hak kazanacak. Kazananlara ödülleri ve plaketleri sanatçıların ve basının katılımıyla gerçekleştirilecek özel bir ödül töreninde takdim edilecek.

 

YAPIM DESTEĞİ ALACAK 20 SENARYO

 

2+2                                       Serkan Uzunyol

20.58                                    Alper Kot

AZAP                                   Muhammed Duman

BEYOĞLU SİNEMASI       Ömer Ferhat Özmen

BEYOĞLU'YU DİNLEMEK          Gani Nalbant

CUMARTESİ DÜŞÜ                           Alper Kızılboğa

DELİ'L                                             Ersin Demirel

GÖRÜNMEZ ADAM                            Süleyman Demirel

İNSAN ÇİFTLİĞİ                      Altuğ İşler

KARŞILAŞMA                          Burhan Sarper Arı

KASETİN B YÜZÜ                  Ömer Ferhat Özmen

KOMŞU                                           Görkem Bakıcı

KÜLTÜRLERARASI                          Mehmet Talha Akhan

MEMORIUM                  Berk Bayrak

PASAJ PASAJ BEYOĞLU          Ayşen Öztekin

RAGIP                                             Ayberk Ersürmeli

RENGARENK YAĞMURLAR      İbrahim Doğan

SÜMBÜL APARTMANI     Gizem Akar

TAKSİ                                             Halil İbrahim Akça

YARGIÇ CEMİL                       Uluç Muslu

 

EKİPMAN VE POST PRODÜKSİYON DESTEĞİ ALACAK 3 PROJE

 

2+2                                       Serkan Uzunyol

BEYOĞLU SİNEMASI       Ömer Ferhat Özmen

KÜLTÜRLERARASI         Mehmet Talha Akhan

 

 

GELECEĞİN SİNEMASI HAKKINDA

Sinema-TV öğrencilerinin, uygulamalı sinema derslerinden not almaları ve okuldan mezun olabilmeleri için kısa film yapma zorunlulukIarı olmasına rağmen, birçok okuldaki mevcut stüdyo ve teknik ekipman olanakları, öğrenci filmlerinin prodüksiyonlarını karşılayabilecek kapasitede değil. Bu durum, özellikle devlete bağlı eğitim veren sinema ve iletişim okullarındaki öğrencilerin; hayallerine ve çekmek istedikleri filme daha senaryo aşamasında otosansür uygulamalarına, filmlerini kısıtlı imkanlarla çekme çabasına neden oluyor.

 

Gelecekte “Türk Sineması”nın dünyada kendinden söz ettirebilmesi için öğrencilerin desteklenmesinin önemine inanan TÜRSAK Vakfı; bu amaçla Geleceğin Sineması projesini hayata geçirdi. 12 yıldır başarıyla gerçekleştirilen yarışma, yarının sinemacılarının okullarında yaptıkları filmlere katkı sağlamayı hedefliyor. Türk sinemasının geleceği için ışık yakan proje, öğrencilerin senaryolarına ve film yapım süreçlerine destek verirken onları, daha iyi projeler hayal etmeleri için de motive ediyor. Sinema öğrencilerinin bilinçli birer üretici olmalarını sağlamayı amaçlayan Geleceğin Sineması projesi, öğrencilerin fikirlerini sektörün önemli isimleriyle paylaşabilecekleri bir platform yaratıyor. Bugüne kadar 240 kısa filmin üretildiği proje kapsamında ödüllendirilen genç senaristler; kısa filmleriyle hem Türkiye’de sinema alanında ümit veren işlere imza atıyor, hem de pek çok uluslararası festivalde filmlerini görücüye çıkarma imkânına sahip oluyor.

 

BU YILIN TEMASI “KISA KISA BEYOĞLU”

Bu yıl 13. kez düzenlenen Geleceğin Sineması yarışması; devlete bağlı sinema ve iletişim okullarındaki tüm ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin katılımına açık. Yarışma bu yıldan itibaren, bir tema sınırı içinde yenilikçi ve yaratıcı kurgularla üretilmesi amacıyla her yıl farklı bir tema altında gerçekleştirilecek. Böylece katılımcıların yaratıcılığını zorlamayı ve daha farklı boyutlara ulaştırmayı hedefleyen yarışmanın ilk teması “Kısa Kısa Beyoğlu” olarak belirlendi.

 

 

Editör: TE Bilisim