TÜBA Kök Hücre Çalışma Grubu tarafından düzenlenen Sempozyum’da; stratejik öneme sahip kök hücre çalışmalarıyla, genetik bozuklukların, kanserlerin, kan hastalıklarının, nöroloji, kardiyoloji, ortopedi, endokrinoloji ve daha pek çok bilim dalının sınırları içinde kalan hastalıkların tedavisi konusunda yaşanan etik problemler konunun paydaşları ile birlikte masaya yatırılacak ve ulaşılan sonuçlar saat 17:00’de Basın Toplantısı ile kamuoyuna açıklanacak.

Türkiye’de ilk defa Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından düzenlenen ve  TÜBA üyeleri ile ilgili paydaş kurum ve kuruluş yönetici ve uzmanlarından  110 temsilcinin katılacağı “Kök Hücre Araştırmaları ve Biyoetik Sempozyumu” Ankara HiltonSA Hotel’de 19 Şubat 2015 tarihinde saat 09:00’da başlayacak.

 

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Sempozyumla ilgili olarak şunları söyledi: “TÜBA Çalışma grupları; yeni, önemli ve öncelikli konularda faaliyet gösteriyor. Kök Hücre Çalışma Grubumuzun düzenlediği bu etkinlikte, geçen yılki “Ulusal Kök Hücre Politikaları Sempozyumu” ve “Kök Hücre Kursu”ndan sonra, önemli bir konu olan kök hücre araştırmaları ve tedavilerinin etik boyutu ele alınacak. Akademi üyelerimiz ve ulusal paydaş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek sempozyumda oldukça yararlı sonuçlara ulaşılacağına inanıyorum. Kök Hücre Çalışma Grubu Yürütücüleri Prof. Dr. Bülent Zülfikar ve Prof. Dr. Murat Elçin’in şahsında çalışma grubu ve akademi üyelerimizle tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.”

Sempozyum’da;

·         Bilimsel olarak geçerliliği kanıtlanmamış uygulamaların ve denemelerin yapılmaması, kök hücre çalışmalarında standartları yükseltirken, aynı anda hücresel tedavilerin ve embriyoların kullanımında ahlaki – etik kurallara ve etkin kalite kontrolüne de önem verilmesi,

·         Pre-klinik ve klinik faz çalışmalarının sonuçlarının alınmasının uzun yıllar süreceği düşünüldüğünde, çaresiz durumda olan ve/veya dertlerinin aciliyeti nedeniyle zamanları çok daralmış hastalar için “küçük de olsa” bir umut olma potansiyeli bulunan yenilikçi yaklaşımların gerçek hayata yansıtılmasının sağlayacak çalışmaların değerlendirilmesi ve tartışılması,

·         Bu alandaki uygulamaların rant olarak değerlendirilebilecek yönlerini dikkatle inceler ve önlerken, bilimsel ve teknolojik buluşların getirdiği fikri mülkiyet haklarının da göz ardı edilmemesi, gibi temel konular ele alınacak.

Sempozyumda, kök hücre araştırmalarının etik boyutunun, fikri mülkiyet haklarının ve tedavi denemelerinin hukuki  ve ahlaki yönleri ele alınarak; ülkemizde bu alanda karşılaşılan biyoetik sorunlar, sınırlamalar irdelenecek; sorunlara ve sınırlamalara yönelik çözüm önerileri üzerinde sunumlar ve tartışmalar gerçekleştirilecek.

Sempozyum ile; kök hücre araştırmaları ve uygulamalarında biyoetik, yasal, fikri mülkiyet hakları, bürokratik ve ilgili diğer hususların farkındalık yaratması hedefleniyor. Uygulamadaki sorun yaşayan araştırıcılara uygulanan kısıtlanmaların giderilmesi, araştırma ve hastalara yönelik tedavi etkinliklerinin daha akıcı ve akılcı düzeyde yürümesini sağlayacak önerilerin üretilmesi de amaçlanıyor. Ayrıca kök hücre nakli ve hücresel tedavilere ihtiyaç duyanlara hem yüksek derecede kontrollü, etik ilkelere ve hukuki güvencelere sahip uygulama yöntemleri de ele alınacak.

Editör: TE Bilisim