Prof. Dr. Haluk Deda, kök hücre tedavisinin ALS hastaları ile omurilik felçlilerinde etkili olduğunu belirterek, Türkiye'deki başarı oranının yurtdışına göre daha fazla olduğunu ifade etti.

Bu yılki seminer programında alanlarında deneyimli uzman konuşmacılar bilimsel çalışmaları ile yer aldılar.

Prof. Dr. Hayreddin Yekeler’in hoşgeldin konuşmasının ardından dernek başkanı ve seminerin moderatörü olan Dr. Mustafa Küçükali’nin yaptığı açılış konuşması ile başlayan seminerde; Prof. Dr. Murat Ertürk, “Günümüzdeki Hücresel Tedavi Alanlarına Genel Bakış ve Tümör Aşısı”, Prof. Dr. Haluk Deda, “Nöroşiruji ve Noröloji Bilimlerde Kök Hücre Uygulamaları”, Prof. Dr. Alaattin Yıldız, “Nefrolojide Kök Hücre Uygulamaları”, Prof. Dr. Nurettin Heybeli, “Kas ve İskelet Sisteminde Kök Hücre Uygulamaları”, Dr. Buğra A. Buyrukçu, “Azosipermide Kök Hücre Uygulamaları”, Doç. Dr. Pınar Yıldız, “Göğüs Hastalıklarında Kök Hücre Uygulamaları”, Prof. Dr. AyşenTimurağaoğlu, “Hematoloji Hastalıklarda Kök Hücre Uygulamaları” ve Doç. Dr. İbrahim Aşkar, “Plastik Cerrahide Kök Hücre Uygulamaları” başlıkları altında seminerde açıklamalarda bulundular.

PROF. DR. MURAT ERTÜRK, “KANSERİ KÖK HÜCRE TEDAVİLERİ İLE YOK EDİLEBİLİYOR”

Prof. Dr. Murat Ertürk, Günümüzdeki Hücresel Tedavi Alanlarına Genel Bakış ve Tümör Aşısı hakkında açıklamalarda bulunarak, başarılı ve başarısız Kök Hücre tedavilerini örneklerle katılımcılara anlattı.

Araştırmacıların, hemen hemen tüm kanser olgularında varlığı gösterilen bu kök hücreleri öldürebilecek yeni tedavi yöntemleri geliştirerek, kanser hastalığına kökten çare bulabileceklerine inandıklarını ifade eden Ertürk, üzerinde çalışılan yöntemlerden bazılarının da vücudun savunma hücrelerinden olan "dendritik" adı verilen hücreler ile bu kanser kök hücrelerinin vücut dışında tanıştırılmaları üzerine yoğunlaştığını belirtti.

PROF. DR. HALUK DEDA, “KÖK HÜCREDE DÜNYADA BİR NUMARAYIZ”

“Nöroşiruji ve Noröloji Bilimlerde Kök Hücre Uygulamaları” başlıklı bir konuşma yapan Prof. Dr. Haluk Deda, Kök Hücre uygulamalarında Dünya'da bir numara olmamızın nedenlerini açıkladı.

Prof. Dr. Haluk Deda, kök hücre tedavisinin ALS hastaları ile omurilik felçlilerinde etkili olduğunu belirterek, Türkiye'deki başarı oranının yurtdışına göre daha fazla olduğunu ifade etti.

Kök hücrenin kalp, beyin ve omurilik hastalıklarının tedavisinde ön plana çıkmaya başladığını anlatan Deda, yaklaşık bir yıl önce kök hücre tedavisi uyguladığı ALS ve omurilik hastalarının durumlarıyla ilgili bilgi verdi.

Prof. Dr. Deda, uyguladıkları bir yıllık kök hücre tedavisi sonrasında "Amyotrofik lateral skleroz" (ALS) hastalarının yüzde 70'inde, omurilik felçlilerinin de yüzde 50'sinde belirgin bir iyileşme sağlandığını açıkladı.

Deda, "Bir sinir sistemi hastalığı olan ALS ve omurilik hastaları açısından en iyi sonuçlar bizim hastalarımıza ait. Bundan ülkem ve bilim dünyam adına mutluluk duyuyorum" diye konuştu.

PROF. DR. ALAATTİN YILDIZ, “KÖK HÜCRE TEDAVİSi BÖBREK YENİLEMESİNDE BİR DEVRİMDİR”

Prof. Dr. Alaattin yıldız, Kök Hücre ve uygulamalarını anlatarak, kemik iliği hücrelerinden yapılan tedavileri anlattı.

Böbrek dokusunun elde edilip edilmeyeceği konusunda sunum yapan Prof. Dr. Alaattin yıldız’ın kadavradan alınan böbreğin kök hücre tedavisi ile yenilenip, hastaya nakil edilmesini anlatması seminere katılanları heyecanlandırdı.

PROF. DR. NURETTİN HEYBELİ, “KÖK HÜCRE KAS VE İSKELET SİSTEMİNDE YAPILAN TEDAVİLERDE ÇOK ÖNEMLİDİR”

Menisküs tedavisi ile alakalı bir çok deney yapıldığını ve en son başarılı olan deneyin ise bir tavşanda yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Nurettin Heybeli, Kök Hücrenin kas ve iskelet sisteminde yapılan tedavilerdeki önemine değindi.

Kök hücrelerin çoğalması için laboratuvar ortamlarının gerekli olduğunu belirten Prof. Dr. Nurettin Heybeli, kök hücrelerin ilerleyen yaşlardaki insanlar için çok gerekli olduğunu söyledi.

Ortopedide Erişkin kök hücre kullanılmasının tercih edildiğini belirten Prof. Dr. Nurettin Heybeli, bir hastasından örnekler vererek açıklamalarda bulundu.

SEMİNER VE ORGAN, DOKU VE HÜCRE DERNEĞİ HAKKINDA;

Kök Hücre tedavileri seminerleri Organ Doku ve Hücre Nakli Derneği tarafından düzenli olarak organize edilmekte ve ülke çapında ‘Kök Hücre’ konusunda gerçekleştirilen en etkin organizasyon olma özelliğini taşımaktadır.

Ülkemizde ve uluslararası düzeylerde Organ, doku ve hücre alanında önemli görevler üstlenen üyeleriyle köklü bir uzmanlık derneğidir. Kuruluşundan bu yana hedefi ülkemizde kök hücrenin bilimsel olarak tanınabilmesi için eğitim seminerleri düzenlemektedir. Organ Doku ve Hücre Nakli Derneğinin uluslararası kök hücre camiasındaki ilişki düzeyi bu toplantıları rutin hale getirmiştir.

Kök Hücre Tedavisi ve Günümüzdeki Uygulamaları hakkında teorik ve görsel örneklerin sunulacağı seminere tıp dünyasından çok sayıda seçkin davetli katıldı.

Editör: TE Bilisim