Kalp damar hastalıkları denilince bundan 20 yıl önce 60 yaş ve üstündeki hastalar aklımıza gelirdi. Kalp krizi, bir yaşlılık hastalığı olarak düşünülürdü. Artan yaşla birlikte kalp krizi vakalarında da artış meydana gelirdi. Oysa sigara kullanımı, sağlıksız ve düzensiz beslenme, stres ve hareketsiz yaşamla birlikte 60 yaş ve üzerinde görülen kalp krizi, 40’lı hatta 35’li yaşlara indi. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki, son 10 yılda 35-45 yaş grubunda görülen ani kalp krizi vakalarında artış olduğunu söylemek mümkün, Ülkemizde yeterli bir bilgi yok ancak yurtdışında 45 yaş altındaki kalp krizi oranı tüm kalp krizi vakalarının  %15-20’sini teşkil etmekte.

Genç yaşlarda görülen ani kalp krizleri hakkında bilgi veren Kardiyoloji  Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen, “Son dönemlerde sık sık rastladığımız 35-45 yaşındaki kalp krizi vakalarının ana nedeni, kanın akışkanlığının bozulması ve damar sertliğidir. Damar sertliğinin temelinde ise kolesterol yüksekliği, sağlıksız kilo yer almaktadır. Kanın akışkanlığını ise sigara, hareketsizlik ve zihinsel stres   bozmaktadır. Sonuç olarak kalbi besleyen damarlarda oluşan ani pıhtılaşma kalp krizine neden oluyor. Bunların ötesinde ailevi ‘genetik’ risk çok önemli olduğu dikkati çekmektedir. Ailede 55 yaşından genç kalp hastalığı olması gençlerde 3-4 kat daha risk teşkil etmekte. Gençlerde ana damarın etkilenmesi daha sıklıkla olmakta ve daha çok ani ölüm ile sonuçlanmaktadır.  Bu nedenle kalp krizinin önlenmesi ve erken teşhisi çok önemlidir'' diyor. Esen, kalp krizine karşı önlem almak için 5 tavsiyede bulunuyor:

-35-45 yaş arası genç ölümlerin ‘değiştirilebilir’ birinci nedeni olan sigarayı bir an önce bırakın. 
-Hareketsizlik hızlı kalp atışlarına neden olmaktadır. Düzenli ve kontrollü spor yaparak bunu ideale yaklaştırmak mümkün. Bu anlamda “Hızlı yaşa genç öl”, deyiminin gerçek bir yanı var. Kalp atışlarınız özellikle spor yaparken ne kadar hızlı olursa o kadar risk teşkil etmektedir. 
- Haftanın en az 3 günü 45 dakika tempolu yürümek yeterlidir.
-Kalbinizi zorlayacak aktivitelerden (halı saha maçı, ağırlık kaldırmak gibi) kaçının. 
- Ailede kalp hastalığı olan ve ‘risk’ taşıyanların düzenli kontrol yaptırması gereklidir.