-KADINLARI EN MUTLU EDEN AMELİYAT: “ MEME BÜYÜTME ESTETİĞİ”

-MEME BÜYÜTME AMELİYATINI EN ÇOK 19-34 YAŞ GRUBUNDAKİ KADINLAR TERCİH EDİYOR…

-SLİKON MEME PROTEZLERİ KANSERE NEDEN OLMUYOR, RUTİN KONTROLLERİ ENGELLEMİYOR…

Amerikan Estetik Plastik Cerrahi Derneği kayıtlarına göre meme büyütme ameliyatı 19 ile 34 yaş arası kadınların en çok istedikleri ve yaptırdıkları plastik cerrahi operasyonudur. Bu istatistik sonuçları Türkiye istatistikleriyle de uyumlu. Ayrıca bir başka çalışmaya göre kadınların yaptırdıkları ameliyatlar içinde onlara en fazla mutluluk veren ameliyat protezle meme büyütmedir.

Memeler kadının beden görünümde çok önemli yer tutar. Omuz genişliği, göğüs çevresi, bel ve kalça çevresi gibi meme hacmi ve çapı da vücut konturunun güzelliği açısından çok önemlidir.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Emiroğlu her kadının meme yapısı ve hacminin çok farklı olduğunu memelerin değişik nedenlerle küçük olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Emiroğlu memelerin birinin diğerinden daha küçük, asimetrik olabileceği gibi doğumsal olarak bir tanesinin hiç olmayabileceğini de belirtti.

 Her iki memenin eşit hale getirilmesi ya da hacminin arttırılması için, günümüzde en geçerli yöntemin silikon protezler olduğunu kaydeden Emiroğlu son yıllarda yağ ve kök hücre ile zenginleştirilmiş enjeksiyonlar ile de meme büyütme ameliyatlarının yapılabildiğini ancak silikon protezler kadar dramatik ve hızlı sonuç elde edilemediğini bildirdi.Prof. Dr. Emiroğlu, meme protezlerinde esas maddenin protezin dış yüzeyinde yer alan silikon olduğunu içindeki dolgu maddesinin farklı olabileceğini kaydetti. Her protezin kendine göre avantaj ve dezavantajları olduğunu belirten Emiroğlu bunların hasta ile ameliyattan önce detaylı olarak konuşulmasının uygun olacağını da söyledi.

Prof. Dr. Murat Emiroğlu meme büyütme estetiği ile ilgili şu bilgileri verdi;

 

 

SLİKON MEME PROTEZLERİ KANSERE NEDEN OLMUYOR, RUTİN KONTROLLERİ ENGELLEMİYOR…

Silikon içeren ürünler kozmetik sanayide ve tıpta başka amaçlarla da kullanılmaktadır. Meme protezleri, meme şeklinde hazırlanmış balona benzer yapılardır. Yuvarlak ve anatomik denilen damla şeklinde olanları mevcuttur. Kadının memesindeki duruma uygun olarak bunlardan biri seçilir. Protez konulacak hastaya ameliyattan önce mamografi ve gerekirse ultrasonografi adı verilen radyolojik tetkikler yapılır. Meme büyütme ameliyatında, memenin büyütülmesi vücut için yabancı bir madde ile sağlanabildiğinden, proteze ait sorunlar olabilir. Nadir durumlarda vücut bu yabancı maddeyi kabul etmeyebilir. Silikon protezlerin dış yüzeyi çok ince olmakla birlikte darbelere oldukça dayanıklıdır.

Protez konmuş memelerde daha sonra yapılacak mamografi ve cerrahi muayene problem oluşturmaz. Protez, mamografide bir boşluk olarak görülür. Silikon meme protezli bir memede kanser gelişmesi riski artmaz, normal meme dokusu ile aynıdır. Böyle bir durum oluştuğunda protezli memede de kansere yönelik ameliyat ve diğer tedavi şekilleri standartlar doğrultusunda uygulanır. Meme büyütme ameliyatına karar vermeden önce, sizi rahatsız eden kusurunuzu ve ameliyattan beklentinizi açıkça doktorunuza söylemeniz gerekir.

SLİKON MEME PROTEZİ OLANLAR ANNE OLABİLİR, BEBEK EMZİREBİLİR

Damla veya yuvarlak silikonları vücuda yerleştirebilmek için yerleri kişiye göre değişkenlik gösteren kesiler yapılabilmektedir;

Ø Meme başından

Ø Göğüs altından

Ø Koltuk altından

Ø Göbek deliğinden

Protezi yerleştirmek için yapılan kesiler tamamen ameliyatı yapan cerrahın tercihi ve deneyimi ile ilgilidir. Günümüzde, anatomik protezler daha çok kullanıldığından, meme altından yapılan kesiler daha çok tercih edilmektedir.
Göğüs alt kısmından yaklaşık 4-5 cm’lik bir kesi açılarak, uygun olan silikon çeşidi yerleştirilebilir.

Meme büyütme ameliyatlarında, emzirme ile ilgili bir sorun yaşanmaz. Meme protezi ile meme kanseri arasında herhangi bir ilişki yoktur. Yani protez meme kanserine yol açmaz. Meme büyütme ameliyatı olmuş bayanların da kontrol amaçlı olarak meme kanseri açısından belli bir yaştan sonra rutin olarak meme görüntülemeleri yaptırmaları gerekir. Ancak meme protezimamografik görüntüyü etkileyebileceği için, bazı hastalarda duyarlılığı daha yüksek olan EMAR tekniği uygulanabilir.

HER HASTAYA UYGUN PROTEZ DAHA DOĞAL VE YÜZ GÜLDÜREN SONUÇLAR ALMAK MÜMKÜN

Sadece meme büyütme ameliyatları değil pek çok estetik cerrahi ameliyatında, kesinin yerine ve derinliğine bağlı olarak iz kalabilmektedir. Burada önemli olan nokta, bu izlerin yerleşimidir. Doğal çizgiler olarak tabir edilen koltuk altı, göğüs altı, göbek altı çizgilere yerleştirilen kesiler, hastanın yara iyileşme sürecine bağlı olarak 7-8 ay gibi bir sürede soluk ve belirsiz olarak doğal çizgi görünümüne ulaşabilir.

Bu çizgilerin yerleşimi genetik faktörlere bağlı olmakla beraber, ameliyatın ince bir şekilde dokulara zarar vermeden yapılması, hastaya ilişkin bazı faktörler ve hastanın cilt rengi ve tipi çizgilerin oluşumunda önemlidir.

Kesinin yapılacağı yere; hastanın meme dokusu yapısı, hangi çeşit silikonun kullanılması gerekliliği ve meme muayenesi ile karar verilir. Her hasta için uygulanacak yöntem ve protez çeşidi farklılık gösterecektir.

Protezlerin meme içinde yerleştirildiği yerler de farklı olabilir. Önceleri yalnızca meme dokusu altına veya adale altına protez yerleştirilebiliyordu. Bu iki farklı yöntemin avantajlı ve dezavantajlı tarafları mevcuttur. Örneğin; kasa latına yapılan uygulamalarda estetik sonuç daha iyi olmasına karşın, özellikle sporla uğraşanlarda protezin yer değiştirebilmesi, çevresinde ödem gelişebilmesi veya kol hareketleri ile hareket edebilmesi gibi sorunlar yaşanabiliyordu. Son yıllarda, subfasiyal veya kompozitmamaoplasti denilen yöntemle bu sakıncalar da giderilmiş ve ameliyat sonucu oluşabilecek ağrılar da yok denecek kadar azaltılabilmiş oldu. Bu yöntemde protez meme dokusu veya adale altına değil, fasiya denilen, adale üzerindeki ince, zarımsı dokunun altına yerleştirilmektedir.

MEME BÜYÜTME AMELİYATLARINDAN YAKLAŞIK İKİ GÜN SONRA NORMAL HAYATA DÖNEBİLİRSİNİZ

Meme büyütme ameliyatları, genel anestezi altında yapılan ve 45 dakika ile 1 saat aralığında süren ameliyatlardır.

Meme büyütme ameliyatlarında, son yıllardaki gelişmeler nedeni ile hastanede yatmadan aynı gün içinde hastalar taburcu edilebilmekte ve fiziksel güç gerektirmeyen işlerde çalışanlar 2-3 gün içinde işlerinin başına dönebilmektedir. Yaklaşık 2 hafta sonrasında, spor dahil bütün günlük aktivitelere izin verilir. Bu süreçler uygulanan tekniğe ve hastanın kişisel farklılıklarına bağlı olarak değişebileceğinden, ameliyat öncesi dönemde mutlaka cerrahla tartışılması gerekir.

 

PROF. DR. MURAT EMİROĞLU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

PLASTİK VE REKONSTRÜKTİF CERRAHİ AD. ÖĞRETİM ÜYESİ

Editör: TE Bilisim