İstanbul Aydın ÜniversitesiEngelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi (EYPRO) ile Sağlık BilimleriFakültesi Odyoloji Bölümü öğrencilerinin birlikte düzenlediği İAÜ İşitiyoretkinliği ile işitme engellilerin yaşam şartları ve sorunlarına yönelikfarkındalık yaratılmaya çalışıldı.

İŞARET DİLİYLE POPÜLER PARÇALAR

3 Aralık Dünya Engelliler Günükapsamında düzenlenen etkinlikte, Filiz Çağlar yönetimindeki İAÜ İşaret DiliKorosu, işaret dili ile Türk pop müziğinin klasikleşen eserlerinden “SevKardeşim” ile “Hayat Bayram Olsa” adlı parçaları icra etti. İAÜ Dans Kulübüöğrencilerinin tango gösterisiyle renklenen etkinlikte ayrıca, İAÜ SağlıkBilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü öğrencileri, “Sessizliğin Çığlığı” adlı birdramayı sahneledi.

ODYOLOGLARLA YENİDEN HAYATA DÖNDÜLER

Kendisi de işitme engelli olandünyaca ünlü Hollandalı besteci Ludwig van Beethoven’in “Silence” (Sessizlik)adlı eserinin fon müziği olarak kullanıldığı dramada işitme engelli bir gencinyaşadığı sıkıntılar ve odyologlar tarafından yeniden hayatla buluşturulmasıtemsil edildi. Drama gösterisinde işitme engelli gence kayıtsız kalan toplumbireyleri siyah kıyafetli öğrenciler tarafından temsil edilirken, onu hayatakazandıran odyologlar ise beyaz gömlekleriyle yer aldı. Dramada ayrıca yineişaret diliyle birtakım mesajlar verilerek 3 Aralık Dünya Engelliler Günükutlandı. Etkinlik, İAÜ Odyoloji bölümü öğrencilerinin kurduğu “İşittirenOdyologlar” adlı müzik topluluğunun verdiği mini konserle devam etti.

İŞİTME TARAMASI YAPILDI

Etkinlik alanında ayrıca,öğrenciler tarafından düzenlenen ve geliri sivil toplum kuruluşlarınabağışlanan bir yiyecek-içecek kermesi de düzenlenirken, bir yandan da gönüllükişilere işitme taraması da uygulandı. Bir kulaklık vasıtasıyla deneğinkulaklarına şiddeti ve gücü değişen ölçeklerde ses dalgaları gönderen cihaz,kişinin işitme eşiklerini ve gücünü ölçerek ne kadar iyi işittiğini ölçüyor.

İŞİTME SORUNLARINDA “3E” PAROLASI

Etkinlik hakkında konuşan İAÜOdyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Konukseven ise, engelsiz bir yaşamve engelsiz bir işitme sağlığı için bir sosyal sorumluluk projesi olarakdüzenlediklerini söyledikleri etkinlik hakkında şu ifadeleri kullandı: “İşitmekaybı artık engel değil. Bunun için geliştirilen ve ‘3E’ denen bir parolamızvar; erken işitme kaybı tanısı, erken işitme cihazı kullanımı ve erken işitseldil rehabilitasyonu. Özellikle yaşanan soruna işitme kaybı tanısı ne kadarerken konursa, o kadar başarılı sonuçlar alabiliyoruz.”

Editör: TE Bilisim