“Çirkin Görünürüm” Düşüncesi Ortadan Kalkıyor

Dişlerle ilgili şikayetlerle genellikle küçük yaşlarda karşılaşılıyor. Ebeveynler, çocuklarında diş çapraşıklığı, yüz oranlarında ve simetrisinde bozulma, ağız kapatma ve çiğnemede güçlük gibi problemler fark ettiğinde bir ortodonti uzmanının kapısını çalıyor. Fakat çocuklar, kendilerini psikolojik olarak diş tedavilerine çok da hazır hissetmeyebiliyor. Özellikle diş teli uygulamaları, çoğu çocuğa çirkin görüneceği düşüncesiyle arkadaşları tarafından dışlanma kaygısı yaşatabiliyor. Günümüzde ise ortodonti tedavisinde ilk olarak akla şeffaf plak geliyor. Ancak görünmez özellik taşıyan lingual ortodontik tedavi yöntemi de son dönemde bir hayli rağbet gören bir seçenek. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı ve Ortodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Üşümez, çocuklar için müjde niteliği taşıyan lingual ortodontik tedavi hakkında merak edilenleri anlatıyor.



 

Lingual ortodontik tedavi çocukların kaygılarını azaltıyor

Sağlıklı bir iletişimin güzel ve etkili bir gülüşten geçtiği herkes tarafından bilinir. Ebeveynler ise, bu durumu yeni yeni keşfeden çocuklarından, gerek okul gerekse sosyal yaşamında daha estetik bir görünüme sahip olmak istediklerini işitebiliyor. Özellikle ortodontik problemler yaşayan çocuklar, anne-babalarıyla dikkat çekici bir diş yapısı hayal ettiklerini paylaşabiliyor. Ancak ortodontik tedavide kullanılan diş telleri, arkadaş çevresi tarafından çirkin bulunacağı düşüncesi ile çocukların tedaviyi ertelemelerine neden olabiliyor. İşte tam da burada devreye görünmez özelliği ile lingual ortodontik tedavi giriyor.

 

Gizli ya da görünmez diş teli olarak tanımlanan lingual ortodontik tedavi, dişlerdeki çapraşıklık ya da seyreklik gibi sorunların çözümü için uygulanıyor. Lingual braketlerin kullanıldığı bu yöntem, klasik diş teli tedavisinden biraz farklılık gösteriyor. Lingual yönteminde braketler, dişlerin ön kısmının aksine arka yüzeyine takılıyor. Böylece diş bozuklukları yaşayan çocuklar ortodontik tedaviye olumlu yaklaşırken, daha estetik bir diş dizilimine de sahip olabiliyor.

 

Görselliği etkilemiyor

Günümüzde ortodonti alanında yapılan çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, ağızda görünmeyen tedavi uygulamalarına da yeni yöntemler ekleniyor. Lingual ortodontik tedavi de bu yöntemlerin başında geliyor. Özellikle çocuklar olmak üzere estetik açıdan problemleri olan kişiler, görsel anlamda değişiklik yaşamadan ortodontik tedavilerini tamamlayabiliyor. Bunun yanı sıra ağız içinde görünmeyen lingual braketler ile kaygısız, tasasız özgürce gülümseyebiliyor.

 

Yaş ve cinsiyet sınırlaması yok

Lingual ortodontik tedavi herhangi bir yaş sınırlaması sunmadığı gibi, çocukların yanı sıra kadın-erkek tüm yetişkinlere uygulanabilme imkanı sağlıyor. Tedavide, hastanın diş yapısına ve özel taleplerine göre hazırlanan braketler dişlere yerleştiriliyor. Bu braketler ise konuşma ve çiğneme fonksiyonlarını en az etkileyecek şekilde dizayn ediliyor.

Editör: TE Bilisim