Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarından Korunmak İçin Önemli İpuçları

Okulların açılması, çocukların kalabalık alanlarda toplu şekilde bulunmaları hastalıkların yayılımını artırır. Vücudumuz da değişen hava koşullarına ayak uydurmakta güçlük çeker ve bu aylarda üst solunum yolları hastalıkları artar.İstanbul Rumeli Üniversitesinin Uygulama Hastanesi olan REYAP Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Refika İlbakan Hanımeli sonbahar ve kış aylarında görülme sıklığı artan üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmanın ipuçlarını verdi.

Kreş ve anaokulu gibi kapalı yerlerde bulunan çocuklar virüslerin yol açtığı enfeksiyon nedeniyle sık sık hastalanmaktadırlar. Soğuk algınlığı, nezle, grip, bademcik iltihabı, soluk borusunun iltihabı, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi hastalıkların kışın çocuklarda daha sık görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Refika İlbakan Hanımeli‘’Bu hastalıkların çoğu ayaktan tedavi edilebilmektedir. Her çocuğun hastalıklara karşı direnç kazanması için bu hastalıkları geçirmesi gerekmektedir. En gelişmiş ülkelerde bile 5 yaşın altındaki çocuklar 1 yılda ortalama 6-8 kez hastalanmaktadırlar. Özellikle kreşe ve okula başlayan çocukların ilk senelerde daha sık hastalanması doğal bir durumdur’’ dedi.

Uzm. Dr. Hanımeli’nin üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için verdiği önemli ipuçları ise şöyle;

1-      Çocukların aşılarının zamanında ve tam olarak yaptırın.

2-      Çocuklarınıza küçük yaşta kişisel hijyen, el yıkama ve bakımının önemini öğretin.

3-      Öksürüp hapşırırken ağzını eliyle değil koluyla ya da kağıt mendil ile kapatması gerektiğini öğretin.

4-      Çocukların sıvı alımının arttırın.

5-      Dengeli beslenmesini sağlayın.

6-      Hastaysa okula göndermeyin. Çocukları iki, üç gün evde tutmak iyileşmesini kolaylaştırır.

7-      Evinizi her fırsatta havalandırın.

 

İstanbul Rumeli Üniversitesi Hakkında:

İstanbul Rumeli Üniversitesi, 23 Nisan 2015 tarihinde İstanbul’da kurulan bir vakıf üniversitesidir. Toplumun ihtiyacı olan bilim insanlarını ülkeye kazandırmak; bilgili, çağdaş, donanımlı, deneyimli, topluma yararlı, araştırmacı gençler yetiştirmeyi hedefleyen bir yüksek eğitim kurumu ve mükemmeliyet merkezi olma amacını taşımaktadır. İstanbul Rumeli Üniversitesi 2019-2020 eğitim öğretim yılında 4 Fakültede 13 Bölüm, 1 Yüksekokul, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna bağlı 14 Program, Meslek Yüksekokuluna bağlı 11 Program, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı 2 bölümde eğitim vermektedir. 2020- 2021 eğitim öğretim yılında Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesi’nin açılması planlanmaktadır.