1 Nisan 2021 Perşembe akşamı TRT 1 ekranlarında ilk bölümü yayınlanacak olan, yapımını TMC Film’in, yapımcılığını Erol Avcı’nın üstlendiği, başrollerini Ahmet Kural, Serkan Çayoğlu, Pelin Karahan, Tayanç Ayaydın, Gülper Özdemir ve Devrim Saltoğlu’nun paylaştığı “Bir Zamanlar Kıbrıs dizisi izleyici ile buluşmak için gün sayıyor.


BİR ZAMANLAR KIBRIS DEV PRODÜKSİYONUYLA SES GETİRECEK!

Kıbrıs Türklerinin varoluş ve özgürlük mücadelesini tarihi olaylar çerçevesinde ekranlara taşıyacak olan, 1963 yılı Kanlı Noel ile başlayan saldırıların anlatıldığı Bir Zamanlar Kıbrıs” dizisi, çarpıcı hikayesi, güçlü oyuncu kadrosu ve dev prodüksiyonuyla ses getirecek.



 ÖN HAZIRLIK SÜRECİ 6 AY SÜRDÜ…

Çekimleri KKTC’de gerçekleşen, ön hazırlık çalışmaları 6 ay süren dizinin kamera arkası ekibi 170 kişiden oluşuyor. O dönemi kusursuz bir şekilde yansıtmak için uzun soluklu bir araştırma süreci geçiren ekip, her detayı en ince ayrıntısına kadar düşündü. Dönemi mercek altına alan ekip, o yılları bire bir yaşayan kişilerle de bir araya geldi.



5 TIR DOLUSU MALZEME TÜRKİYE’DEN KIBRIS’A YOLA ÇIKTI…

Pandemi süreci nedeniyle yapılan testlerin ardından İstanbul’dan Kıbrıs’a uçan teknik ekip ve oyuncular, 10 günlük karantina sürecinin ardından sete çıktı.  Dizide kullanılan kostümler döneme ait görsellerden referans alınarak tamamı özel olarak tasarlandı ve dikildi. 3000’e yakın kostüm ve aksesuar üretimi yapıldı. 5 tır dolusu teknik malzeme ve döneme ait aksesuarlar Türkiye’den Kıbrıs’a getirildi. Ayrıca teknik malzemeyi taşıyan kamyon ve araçlarla birlikte karavanlar Mersin’den gemi geçişi ile Kıbrıs’a geçti.


 

KIBRIS’TA DÖNEMİN DOKUSUNU YANSITAN MEKANLAR DEKORE EDİLDİ…

Dizide izleyenleri etkisi altında alacak mekanlar için de yoğun bir çalışma yapıldı. Öncü prodüksiyon ekibi döneme ait tarihi yapıları, köyleri inceleyerek çekim bölgelerini belirledi ve hazırlıklara başladı. Büyük bir titizlikle yürütülen çalışmalarla belirlenen mekanların dış yapısı dönem dokusunu koruduğu için, iç dokuları tamamen 1960’lı yıllara özgü şekilde yeniden inşa edildi.



60’LI YILLARA AİT ARAÇLAR VE İNGİLİZ TANKLARI SIFIRDAN ÜRETİLDİ…

Dizide kullanılan döneme ait 50 adet araçtan çalışmayanlar tamir edilerek kullanılır hale getirildi. Bir Zamanlar Kıbrıs ekibi dizide kullanılmak üzere o yıllara ait 6 araç ve 2 adet İngiliz Tankı üretimi yaptı. Dizinin heyecanla beklenen ilk bölümünde 1500 figüran rol aldı. Döneme ait 600 adeti aşkın silah imalatı yapıldı.



Senaryosunu Emre Özdür, Başar Başaran, yönetmenliğini ise Hakan İnan’ın üstlendiği “Bir Zamanlar Kıbrıs” yakında TRT1’de…

“Kendi Düşen Ağlamaz”a 2 Ödül Birden “Kendi Düşen Ağlamaz”a 2 Ödül Birden

Dizinin konusu ise; 1963, Kıbrıs’ta Türkler ve Rumlar yan yana yaşamaktadır. Adanın pastoral coğrafyasında neşeli hayatlarını süren sakız tüccarı Dereli ailesi, Kanlı Noel olarak bilinen olayların başlaması ile diğer Türk aileler gibi saldırıya uğrar. Birbirlerinden ayrı düşen aile fertleri kasabalarından sürülüp zorunlu bir göçe başlarken ailenin başındaki Kemal Dereli kendi ailesiyle birlikte göç yolundaki binlerce Türk’ün lideri haline gelir. Kıbrıs’ta yaşam mücadelesi sürerken Türkiye’den adaya gizli görevle yollanan Ankaralı ise Lefkoşa’da olayların seyrini değiştirir. Adada gizli kahramana dönüşen Ankaralı ve ayrı düştüğü nişanlısının hasretle ve yaşam mücadelesi ile harmanlanan aşkı da Dereli ailesinin hikayesi ile iç içe geçer. Gerçek olaylardan yola çıkılan hikâyede Rauf Denktaş-Dr Küçük ve aileleri, Makaryos ve diğer Rum liderler ile yaseminler adası Kıbrıs başroldedir.

Editör: TE Bilisim