İstanbul Modern’in The Museum of Modern Art (MoMA) ve MoMA PS1 işbirliğiyle; Garanti Bankası, Polimeks Holding ve VitrA eş sponsorluğunda gerçekleştirdiği YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı kapsamında yaz boyunca müze bahçesinde yer alan geçici yapı “KATI OLAN HER ŞEY”alanındamüzik, sinema ve sahne sanatları gibi farklı disiplinlere yer veren bir dizi ücretsiz etkinlik gerçekleşecek.

Bu etkinliklerden ilki MoMA PopRally işbirliğiyle yılın en uzun günü 21 Haziran’da düzenlenecek YOKO ONO MORNING PEACE 2015. Haziran ayının ikinci etkinliğinde iseÇıplak Ayaklar Kumpanyası’ndan Melih Kıraç, Mihran Tomasyan ve Gökçe Gürçay, 25 Haziran Perşembe saat 20.00’de koreografi ve konseptini tasarladıkları “TÜH!” adlı oyunu yeniden yorumlayacak.


Gün doğumu buluşması

İstanbul Modern, MoMA PopRally işbirliğiyle düzenlediği YOKO ONO MORNING PEACE 2015 adlı programla, yılın en uzun günü 21 Haziran’da gün doğumunu ve Yoko Ono’nun ünlü Morning Piece (1964) to George Maciunas adlı performansının 50. yıldönümünü kutluyor.  21 Haziran Pazar günü saat 05.30-12.30 arasında gerçekleşecek program, güneşin doğuşuyla dünya çapında gerçekleştirilecek buluşmalar ve sanatsal etkinliklerden oluşuyor.

New York’taki The Museum of Modern Art tarafındanYoko Ono: One Woman Show, 1960–1971 sergisi kapsamınDa oluşturulan program, Milano Trienali Vakfı (Milano), Garage Çağdaş Sanat Müzesi (Moskova), İstanbul Modern Sanat Müzesi (İstanbul), J. Paul Getty Müzesi (Los Angeles), M+ (Hong Kong), Avustralya Çağdaş Sanat Müzesi (Sidney) ve Tokyo Çağdaş Sanat Müzesi (Tokyo) ile ortaklaşa düzenleniyor.

Yoko Ono’nun çalışmasından esinlenerek farklı yaş gruplarına özel tasarlanmış sanat atölyeleri, yoga seansı, çay atölyesi, müzik dinletisi ve konserlerle öğleye dek süreceketkinliklerin yanı sıra İstanbul Modern’in süreli sergileri sabah saat 05.30'dan itibaren ziyaretçilere açılacak.

Morning Piece performansı ilk olarak 1964’te Tokyo’da yapıldı ve Eylül 1965’te Ono’nun Christopher Caddesi no:87’de bulunan dairesinin çatısında tekrarlandı. Bu etkinliklerde katılımcılar gün doğumunda bir araya geldiler ve Ono, cam ve başka malzemelere iliştirilmiş kağıt parçaları üzerine daktiloyla yazılmış yazılardan oluşan sanat çalışmalarını satışa sundu. Her parçada gelecekten bir tarih ve sabahın belirli bir anı yazılıydı (örneğin, “3 Şubat 1987 güneş doğduktan sonra”, “1 Ocak 1972 tüm sabah”). Ono alıcılara “Bununla gökyüzüne bakabilirsiniz” gibi bilgiler veriyor ve soyut bir şeye sahip olma olanağı sunuyordu: gelecekten bir sabah. İlk çalışmadan esinlenen YOKO ONO MORNING PEACE 2015, dünyanın dört bir yanında yapılan etkinliklerle hayata geçirilecek ve farklı saat dilimlerini kapsadığından 24 saat boyunca kutlanılabilecek bir gün doğumu buluşması. Proje ortağı kurumların düzenlediği etkinliklerin yanı sıra katılımcıları aşağıdaki metinden yola çıkarak kendi etkinliklerini yapmaya davet ediyoruz:

Gündönümünde, gün doğarken

geçmişin, geleceğin ve bugünün

sabahlarını kutlayın.

Dünyayı dinleyin.

Güneş ortaya çıktığında

birbirinize dokunun.

y.o. bahar 2015

Program:

05.30 - 12.30 Sanat Atölyeleri

05.30 – 07.00 Şarkı Listesi “Rise and Shine” - Can Von Kant

07.00 – 08.30 Yoga: Hüsne Çiğdem

09.00 – 10.00 Çay Atölyesi: Ece Erel

10.00 – 10.45 Çello Dinletisi: Jari Piper

10.45 – 11.30 Şarkı Listesi: “We’re All Water” – Müge Turan

11.30 – 12.30 Konser: Uninvited Jazz Band

Etkinlikler ücretsizdir.

Çıplak Ayaklar Kumpanyası

Çıplak Ayaklar Kumpanyası’ndan Melih Kıraç, Mihran Tomasyan ve Gökçe Gürçay, 25 Haziran Perşembe saat 20.00’de koreografi ve konseptini tasarladıkları “TÜH!” adlı oyunu, YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı’nın geçici yapısı “KATI OLAN HER ŞEY” için yeniden yorumluyor. TÜH!, insanın kendisi ve çevresiyle olan ilişkisindeki olan bitenlere dair yaşadığı anlık pişmanlıklara, hayatta her şey yolunda giderken söylenen “tüh!”lere göndermeler yapıyor. 

Çıplak Ayaklar Kumpanyası farklı disiplinlerden, alternatif bakış açılarına sahip dansçıların 2003 yılında bir araya gelerek kurduğu bir proje topluluğudur.

Konsept - Koreografi: Melih Kıraç, Mihran Tomasyan, Gökçe Gürçay

Işık Tasarımı: Cem Yılmazer

Işık Uygulama: Duygu Güngör, Serhat Utku İnan

Teknik Destek: Berkant 'Doktor' Kılıçkap, Yasin Gültepe

Etkinlik ücretsizdir.