İstanbul Modern’in The Museum of Modern Art (MoMA) ve MoMA PS1 işbirliğiyle; Garanti Bankası, Polimeks Holding ve VitrA eş sponsorluğunda gerçekleştirdiği YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı etkinlikleri sürüyor.

Etkinlikler kapsamındamoderatörlüğünü PATTU’dan Cem Kozar’ın üstlendiği, 3 Ekim Cumartesi saat 11.00’de başlayacak Bellek Maratonu’nunda katılımcılar her biri yarım saat süren sunum, söyleşi ve konuşmalarda; sosyal bilimler, kent ve mimarlık, sanat, bilim ve teknoloji gibi farklı alanlarda “bellek” kavramını yeniden ele alacak. Sekiz saat sürecek konuşma maratonu, müzenin de içinde bulunduğu Tophane bölgesinin tarihine referans veren ve PATTU tarafından müze bahçesi için özel tasarlanan KATI OLAN HER ŞEY adlı projenin altında “bellek” üzerine araştırmaların farklı disiplinlerdeki yansımalarını tartışmaya açacak.

 

Saat 11.00’den 18.00’e dek sürecek Bellek Maratonu’nda “Bellek Nedir?” başlıklı bölümde Prof.Dr. Nöropsikolog Öget Öktem Tanör Nasıl Kaydederiz? Nasıl Hatırlarız?, Koku Uzmanı/Parfümör Vedat Ozan Koku, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nden Yard. Doç.Dr Albert Ali Salah Yapay Zekanın Belleği; “Gündelik Yaşamın Belleği” başlıklı bölümde araştırmacı, yazar Gökhan Akçura Tophane’nin Gizli Tarihi, YTÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü’nden Doç.Dr Alper Maral Duysal Bellek ve  Zahirî Mekânları, MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Görevlisi Aslı Odman Galata-Ford'dan Galataport'a Tophane 'Emekan'ı, Nar Photos’tan Mehmet Kaçmaz  Bir Harici Bellek Olarak Belgesel Fotoğraf; “Hangi Geçmiş” başlıklı bölümde mimar Ömer Kanıpak Tabula Rasa Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Prof.Dr. Edhem Eldem Tarihçi ve Bellek İnşası, Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Doç. Dr. Zeynep Yasa Yaman Toplumsal Bellek Açısından Anıt Heykellerin ve Meydanların Rolü, mimar Boğaçhan Dündaralp Yerel Mücadele: Semtin Belleğini Korumak üzerine konuşacaklar.

İstanbul Modern, YAP kapsamında performans ve gösteri sanatlarına ev sahipliği yapmayı da sürdürüyor. 1 Ekim Perşembe saat 20.00’de Bedirhan Dehmen, Canberk Yıldız, Cem Yıldız, Ejder Keskin, izleyiciyi kendi kültürel bellek ve hikayesiyle hesaplaştıran, geçmişin yasını tutan “biz” oyunu yeniden yorumlayacak. 8 EkimPerşembe saat 19.30’da ise Taldans, bedenin mimari ile ilişkisi üzerinden kurguladığı “Dolap” performansını müze bahçesinde yer alan KATI OLAN HER ŞEY alanında sunacak.

Etkinlikler ücretsizdir.

 

BELLEK MARATONU

3 Ekim Cumartesi 2015, 11.00-18.00

İstanbul Modern, YAP: Yeni Mimarlık Programı kapsamında “bellek” kavramını ele alan bir konuşma maratonu düzenliyor. Maraton, müzenin de içinde bulunduğu Tophane bölgesinin tarihine referans veren ve PATTU tarafından müze bahçesi için özel tasarlanan KATI OLAN HER ŞEY adlı projenin altında “bellek” üzerine araştırmaların farklı disiplinlerdeki yansımalarını tartışmaya açıyor. Her biri yarımşar saat süren sunum, söyleşi ve konuşmalardan oluşan maratonda; sosyal bilimler, kent ve mimarlık, sanat, bilim ve teknoloji gibi farklı alanlardan katılımcılar “bellek” kavramını yeniden ele alıyor.

 

PATTU’nun önerisi ve moderatörlüğünde programalanan maratonun ilk etabını, belleğe dair bilim ve teknoloji merkezli sorular oluşturuyor. İnsan beyninin yapısındaki işleyişiyle ele alınan belleğin günümüzde hızla gelişen teknolojik yeniliklerle olan ilişkisi ve gelecekteki konumu tartışılıyor.

 

Maraton “gündelik yaşamın belleği” ile devam ediyor. Geçmişi görebilmek veya geleceğe dair bir kayıt oluşturabilmek üzere belleği destekleyen arşiv gereçleri ele alınıyor. Müzik, ses, fotoğraf ve belge gibi sosyal bilimler ve sanat alanında karşılaşılan bellek kayıtlarının zamanlar arasında nasıl bir bağlantı kurabileceği sorusuna Tophane bölgesinden yola çıkarak cevaplar aranıyor.

 

Maratonun son etabında ise meydanlar, anıtlar ve yapılaşmış çevrenin toplumsal bellek üretimindeki yeri ve önemi, güncel sanat tarihi, mimarlık ve kent çalışmaları merceğinden ele alınıyor.

PROGRAM

Moderatör: Cem Kozar ( PATTU)

11.00– 13.00  // BELLEK NEDİR?

Öget Öktem Tanör

Prof. Dr. Nöropsikolog

Nasıl Kaydederiz? Nasıl Hatırlarız? (30’)

Vedat Ozan

Koku Uzmanı / Parfümör

Koku (30’)

Albert Ali Salah

Yard. Doç. Dr. Boğaziçi Üniv., Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Yapay Zekanın Belleği (30’)

13.30 – 15.30 // Gündelik yaşamın belleği

Gökhan Akçura

Araştırmacı, Yazar

Tophane'nin Gizli Tarihi (30’)

Alper Maral (30’)

Doç. Dr. YTÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi, Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü

Duysal Bellek ve Zahirî Mekânları (30’)

Aslı Odman

MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Görevlisi

Galata-Ford'dan Galataport'a Tophane 'Emekan'ı (30’)

Mehmet Kaçmaz (Nar Photos)

Fotoğrafçı

Bir Harici Bellek Olarak Belgesel Fotoğraf (30’)

16.00 – 18.00 // Hangİ geçmiş?

Ömer Kanıpak

Mimar

Tabula Rasa (30’)

Edhem Eldem

Prof. Dr. Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü

Tarihçi ve Bellek İnşası (30’)

Zeynep Yasa Yaman

Doç. Dr. Hacettepe Üniversitesi,Sanat Tarihi Bölümü

Toplumsal Bellek Açısından Anıt Heykellerin ve Meydanların Rolü (30’)

Boğaçhan Dündaralp

Mimar

Yerel mücadele: Semtin Belleğini korumak (30’)

“biz”

1 Ekim Perşembe 2015, 20.00

 

Bedirhan Dehmen, Ejder Keskin, Alper Marangoz, Canberk Yıldız  ve Cem Yıldız , “biz” adlı oyunu, YAP İstanbul Modern için yeniden yorumluyor. Performansta üç erkek dansçı, bir yanda fiziksel teması kaybetmedikleri üçlü hareket formları, diğer yanda bir başlarına kaldıkları taşkınlık anları arasında gezinerek “cem” oluyorlar. Bedenleri ve bellekleri üzerinde çalışıp, “biz”i neyin birlediğini ve harekete geçirdiğini keşfe dalıyorlar. Cem Yıldız ise, bilgisayar ortamında canlı olarak çoğalttığı ve dönüştürdüğü vokali ve bağlamasıyla “cem”i yürütüyor, oyunun sesi ve nefesi oluyor. Oyun, PATTU’nun YAP: Yeni Mimarlık Programı kapsamında müze bahçesi için tasarladığı KATI OLAN HER ŞEY adlı alanda gerçekleşiyor.

 “kendi hikayelerimizle hesaplaşmak için.
“biz”e dair.
ve gözleri açık gittiği için yasını tutamadıklarımıza, aşk ile uğurlayamadıklarımıza dair…”  

 

“Kim insan sayılır? Kimin yaşamı yaşam sayılır? Son olarak da, bir yaşamı yası tutulabilirkılan Nedir? Tarihlerimiz ve bulunduğumuz yerler arasındaki farklara rağmen, bir “biz”den bahsetmek sanırım mümkün; zira birisini yitirmiş olmanın ne demek olduğuna dair hepimizin bir fikri vardır… Hadi yüzleşelim. Birbirimiz tarafından çözülürüz. Ve eğer çözülmüyorsak bir şeyleri ıskalıyoruz demektir.”

(Judith Butler, Kırılgan Hayat)

 

“…dilin, giden dişin yerini ikide bir yoklaması gibi hatırlama da, hep bir boşluğu yoklama ve yokluğun hala ve hep yok olduğunu yeniden duyurmaya bıkmayan bir vecdedir.”

(Şule Gürbüz)

 

“Bu çok felsefi duyulabilir, ama mevzu oynamayı oynamamak ya da oynamamayı oynamak.” (Bruce Lee, Ben Bruce Lee’yim)

 

Yaratanlar ve Sahneleyenler: Bedirhan Dehmen, Ejder Keskin, Alper Marangoz, Canberk Yıldız, Cem Yıldız

 

Konsept ve Koreografi: Bedirhan Dehmen

 

Müzik Düzenleme: Cem Yıldız

 

Işık Tasarımı: Kerem Çetinel

 

Dolap

Taldans

8 Ekim 2015, Perşembe, 19.30

Taldans “Dolap” adlı oyunu, YAP İstanbul Modern için yeniden performe ediyor. "Bedenin mimari ile ilişkisi üzerinden kurgulanan oyun" iki dansçının yer aldığı bir düet gibi görünürken, oyunun merkezinde konumlandırılan buzdolabıyla aslında bir trioya dönüşüyor. Makinanın büyük hacmiyle olan ilişki, süreçte insanın değil de nesnenin belirleyici bir rol oynadığını fark ettiriyor. Oyun, YAP: Yeni Mimarlık Programı kapsamında ve PATTU’nun müze bahçesi için tasarladığı KATI OLAN HER ŞEY adlı alanda gerçekleşiyor.

“Başlangıçta prova ve sunum aşamaları arasındaki farkın sadece etkisini azaltmak değil, onu tamamen yok etmek üstüne çalışıyorduk. Her prova, eser (eserin herhangi bir sunumundan biri) olabilirdi. Ya da her sunum farklı olasılıkların bir provasıydı. Bu şekilde, bir eserin her zamana ve her mekâna uyum sağlama sorununa meydan okuyabilecek bir formül bulmaya çalıştık. ‘Dolap’, sabit bir forma ya da önceden belirlenmiş bir sona sahip değildir ve bizim bu soruna yaptığımız bir çözüm önerisidir.” 

 

Taldans 2003 yılında İstanbul’da Mustafa Kaplan ve Filiz Sızanlı tarafından kuruldu. Kaplan ve Sızanlı 2003 yılına kadar birlikte ya da bağımsız çeşitli projelerin içinde yer aldılar. Taldans kapsamında birlikte yarattıkları eserlerden bazıları: Sek Sek (2003), Solum (2004), Graf (2006), Dokuman (2009), Ip/ Site (2010), Eskiyeni (2012) ve We need to move urgently (2014)

Kavramsal çerçeve & Yönetim: Mustafa Kaplan

Koreografi: Filiz Sızanlı, Mustafa Kaplan, Ömer Uysal

Performans: Filiz Sızanlı, Mustafa Kaplan

Kostüm: Petra

Süre: 40 dk. 

Editör: TE Bilisim