SALT BEYOĞLU’NDA PERŞEMBE SİNEMASI

‘Her Şehir Bir Film’

 

SALT, geçtiğimiz sonbaharda başladığı Perşembe Sineması programını, şehirde olmaya dair bir film seçkisiyle, Garanti Mortgage’ın desteğiyle sürdürüyor. Şehir hayatının çevre, birey ve toplum üzerindeki yaptırımlarına odaklanan seçki, uluslararası uzun metraj ve belgesel sinema filmlerinden derlendi. Geniş bir coğrafya ve zaman aralığından seçilen farklı üsluplardaki filmler, Mart-Haziran ve Eylül-Aralık aylarında, Perşembe akşamları saat 19.00’da SALT Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da gösterilecek.

Perşembe Sineması programının basın buluşmasında konuşma yapan Garanti Mortgage’ın Genel Müdürü Murat Atay “İnsanların mutlu olacakları yaşam alanlarına kavuşmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. İnşaat-mimari kültürünün insanların yaşamında etki gücünün ne kadar büyük olduğunun farkındayız. Bu nedenle, aslında söz konusu işbirliğiyle, mimarinin, şehirleşmenin, şehir kültürünün konuşulur, sorgulanır olmasını desteklemek istiyoruz.” dedi.

SALT İletişim ve Yönetim Direktörü Derya Açar Ergüç “Perşembe Sineması programı kapsamında yaz dönemi hariç yıl boyunca izleyiciler SALT Beyoğlu, Açık Sinema’da her perşembe keyifli bir sinema deneyimi yaşayacaklar.” şeklinde konuştu.  Garanti Mortgage ile işbirliğinin bu yıl da devam etmesinden  mutluluk duyduklarını da sözlerine ekledi.

Bu yıl boyunca Perşembe Sineması’nda toplam 33 gösterim yapılacak. Mart-Haziran programı, farklı şehirlerin arka planı oluşturduğu filmleri bir araya getiriyor. Sonbaharda ise öncelikle 1980’ler Türk Sineması’ndan, konusunu politik gerilim ortamında hızlı şehirleşme ve mekânsal ayrışmadan alan filmlere yer verilecek. SALT’ın, 80’ler Türkiye’sine dair göz ardı edilmiş durumları konu edinen Nereden başlasak? projesi paralelinde hazırlanan seçki 12 filmden oluşuyor. Aralık ayında yine uluslararası filmler gösterimde olacak.

Mart-Haziran programı, Pekin Dünya Parkı’nda geçen, şehri terk etmeden dünyayı görme fikri üzerine kurulu Shìjiè [Dünya] filmiyle başlıyor. Programın ilk belgesel filmi ise, 1970’lerde St. Louis, Missouri’de birer birer havaya uçurulan bloklarıyla sosyal konut projelerinin başarısızlık sembolü hâline gelen yerleşim yerine odaklı The Pruitt-Igoe Myth [Pruitt-Igoe Miti]. Programda ayrıca, şehrin büyümesi nedeniyle yuvalarını insanlara karşı savunmak zorunda kalan bir grup sihirli rakunun hikâyesinin anlatıldığı, 23 Nisan’da çocuklar için özel Türkçe gösterimi yapılacak olan Pom Poko adlı anime ile bir Éric Rohmer klasiği Les rendez-vous de Paris [Paris Randevuları] gibi farklı türlerde filmler yer alıyor.  

 

 

PROGRAM

 

5 Mart                                            Jia Zhangke, Shìjiè [Dünya], 2004

 

12 Mart                                          Chad Freidrichs, The Pruitt-Igoe Myth [Pruitt-Igoe Miti], 2011

 

19 Mart                                          Mira Nair, Salaam Bombay! [Selam Bombay!], 1988

 

26 Mart                                          Peter von Bagh, Helsinki, ikuisesti [Helsinki, Sonsuza Dek], 2008

 

2 Nisan                                           Mikhail Kalatozov, Soy Cuba [Ben Küba], 1964

 

9 Nisan                                          Tran Anh Hung, Xích Lô [Bisikletli], 1995

 

16 Nisan                                       Ian Cheney, Truck Farm [Kamyonet Tarlası], 2011

 

23 Nisan*                                     Isao Takahata, Pom Poko, 1994

 

30 Nisan                                        Éric Rohmer, Les rendez-vous de Paris [Paris Randevuları], 1995

 

7 Mayıs                                           Anand Patwardhan, Hamara Shahar [Bombay Bizim Şehrimiz], 1985

 

14 Mayıs                                        Juraj Krasnohorský, Tigre v meste [Şehir Kaplanları], 2012

 

21 Mayıs                                        Anna-Karin Grönroos, Ecopolis China [Ekoşehir Çin], 2013

 

 

* Pom Poko, 23 Nisan özel gösterimi kapsamında saat 15.00’te Türkçe dublaj; İngilizce altyazılı ve saat 19.00’da Japonca; Türkçe ve İngilizce altyazılı olarak gösterilecektir.

 

 

Perşembe Sineması, Garanti Mortgage desteğiyle gerçekleştirilmektedir. Her gösterim, orijinal seslendirme dilinin yanı sıra Türkçe ve/veya İngilizce altyazılı olarak yapılır. Gösterimler ücretsizdir. Rezervasyon yapılmamaktadır.

 

Perşembe Sineması

Shìjiè [Dünya]

5 Mart, 19.00

SALT Beyoğlu, Açık Sinema

 

 

Shìjiè [Dünya] (2004)                                                                          

Yönetmen: Jia Zhangke

139 dakika

Mandarin ve Şansi lehçesi; Türkçe ve İngilizce altyazılı

 

Xiatao, Pekin banliyösünde yer alan ve dünyanın en meşhur anıtlarını bir arada görme imkânı sunan Dünya Park’ta rüya gibi bir hayat sürmektedir. Genç ve güzel dansçı ile arkadaşları, her yanından zenginlik fışkıran bu tematik parkta, Tac Mahal, Eyfel Kulesi, San Marco Meydanı, Big Ben ve piramitlerin kopyalarının arasında her gün sahne alırlar. Peki, tüm bu eğlence ve sihir, tematik parkın küçük evrenini değişimlere karşı korumak için yeterli midir?

 

Shìjiè [Dünya], 1993’te Pekin’in şehir merkezinden 17 km. uzakta açılan ve yılda

bir buçuk milyon ziyaretçi ağırlayan aynı adlı tematik parkta geçer. Park,

“Pekin’den ayrılmadan dünyayı gezin” sloganıyla tanınmaktadır.

 

Perşembe Sineması, Garanti Mortgage desteğiyle gerçekleştirilmektedir. Gösterimler ücretsizdir. Rezervasyon yapılmamaktadır. 

Editör: TE Bilisim