Başak Kültür ve Sanat Vakfı’nın, Van Barosu ve Hollandalı sivil toplum kuruluşu DW-RS Producties ortaklığında gerçekleştirdiği,Sivil Toplum Diyalogu Programı kapsamında yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığıtarafından fonlanan “Çocuğun İnsan Hakları ve Sinema Projesi”nin Hollanda ayağı bu hafta Amsterdam’da gerçekleştirildi.

 

Projenin Amsterdam bölümü oyuncu-yönetmen Derya Durmaz, Amerikalı yönetmen-akademisyen Theron Patterson, Van Barosu Başkanı Murat Timur ve Hollandalı eğitmen Mira de Graaf eğitmenliğinde 14-18 yaş arası çocuklarla atölye çalışmaları yapılmasının yanı sıra, “Sivil Toplum Diyaloğu Programı” altında gerçekleştirilen projenin ortakları Başak Kültür Sanat Vakfı, Van Barosu ve DW-RS Producties'in bir araya gelmesi, birbirleriyle kendi uzmanlık ve deneyimlerini paylaşmaları amacını da taşıyordu. 



 

Eğitimlere ailelerinde Türkiye, Fas ve çeşitli Afrika ülkelerinden göç geçmişi olan çocuklar da dahil, 15 Hollandalı çocuk katıldı. Hollanda'da yapılan atölye çalışmalarında eğitimlerin ilk bölümü olan "İnsan Hakları"nda, yerel koşullar üzerinden "ayrımcılık, ayrımcılık kaynaklı hak ihlalleri ve ayrımcılıkla mücadele amacıyla neler yapılabileceği" vurgusu üstünden gidildi.

 

Çocuklar İnsan Hakları/Ayrımcılık konularında farkındalık kazanmalarını sağlayan interaktif eğitim çalışmasının ardından, Sinema Atölyesi'nde senaryolarını kendi yazdıkları ikişer dakikalık filmlerini çektiler.

 

Atölye çalışmalarının ardından proje ortakları Amsterdam'da çocuklar/gençler, kültür-sanat, kadın hakları, LGBT hakları, göçmen hakları gibi alanlarda çalışan Sivil Toplum Örgütleri ile bir araya geldiler. COC Netherlands, The Beach, Tripact Foundation, Koerdische Vrouven Vereniging, STOCK (Türk Eğitim Derneği), Bureau Barel, NCDA, DW-RS Producties ve Başak Kültür ve Sanat Vakfı temsilcilerinin katıldığı toplantıda, atölye çalışmalarının aldığı güzel tepkiler üzerine, katılımcı kuruluşların birlikte çalıştığı çocuklar ve gençlerden oluşacak bir grup için, aynı çalışmanın Ekim 2015'te tekrarlanmasına karar verildi. 

 

14 aylık bir dönemde tamamlanması planlanan “Çocuklar İçin İnsan Hakları ve Sinema Projesi” kapsamında bugüne kadar Van, Soma, Batman ve Amsterdam’da hassas konumdaki çocuklarla insan hakları ve sinema atölyeleri gerçekleştirildi. Projenin bundan sonraki durakları Temmuz ayında Hatay, Tunceli ve Bitlis olacak.