“Bir Set Amiri’nin Gözünden Türk Sineması” Studios Çukurcuma’da açıldı


Godzilla lakaplı Selahattin Geçgel’in 60 yıl boyunca biriktirdiği tüm anılarını, kendi icadı olan sis makinasını, set arkası fotoğraflarını bunların yanı sıra "Susuz Yaz" da kullanılan balta, Yılmaz Güney'in sette unuttuğu sigara ve Godzilla’ya bir Metin Erksan armağını olan Deniz Gezmiş’in avukatlarının hazırlamış olduğu “Görüşme Talebi Dilekçesi” gibi birçok önemli eserin sergilendiği “Bir Set Amiri’nin Gözünden Türk Sineması” Studios Çukurcuma’da açıldı. 



29 Eylül 2014, Pazartesi günü saat 20.00’de kapılarını açan sergiye Bedri Baykam, Oktay Kaynarca, Hababam Sınıfı oyuncularından; Ahmet Arıman, Tuncay Akca, Teoman Ayik, Cafer Dere, Ercan Gezmiş, Mehmet Çatay, İrfan Erol, Tekgül Gözalan Tayfun Akalın yanı sıra oyuncu Metin Akdülger, oyuncu Veysel Diker, oyuncu Mustafa Uzunyılmaz, oyuncu Eylül Öztürk, şarkıcı Soner Sarıkabadayı ve yine müzik dünyasının genç yeteneklerinden Kıvılcım Ural ve daha bir çok ünlü isim katıldı. 



Duygusal anların da yaşandığı “Bir Set Amiri’nin Gözünden Türk Sineması” sergisinin açılışında, misafirlerden birinin “sizinle tanışmak çok büyük bir şeref” sözüne karşılık, Godzilla “kızım bizim zamanımızda imkanlar çok azdı, şimdiki imkanlar olsa biz uzaya çıkardık” diyerek kendine ait olan eski bir sözüne tekrar göndermede bulundu. 



“Bir Set Amiri’nin Gözünden Türk Sineması”, 2 ay boyunca Studios Çukurcuma’da ziyaret edilebilecek. 


Selahattin Geçgel Hakkında 

677 film, 60 yıl… sinemaya harcanan koca bir ömür… Türk sinema ve televizyon tarihinin en bilinen set amiri olan Godzilla lakaplı Selahattin Geçgel, 1936 yılında, Tokat’ta doğdu. Genç yaşta, İstanbul’a gelen Godzilla Selahattin’in sinema serüveni Atlas Sineması’nın önünde gazoz satarak başladı.
Metin Erksan’ın 1956 yılında, kendisini farketmesiyle birlikte 35mm ile tanışan Godzilla, kısa süre sonra kendi icadı olan sis makinesi, şaryo, jimmy jib, steady cam gibi ilklere imzasını attı. Set arkası hizmetlerinin yanı sıra, birçok filmde kameramanlık, dublörlük ve oyunluk yaptı. “Mahalle Arkadaşları” filminin setinde park halinde olan bir otomobili yerinden tek başına kaldırdığı için filmin yönetmeni Metin Erksan’ın “yahu amma da güçlü, kuvvetli adam, “Godzilla” mübarek” demesiyle Godzilla lakabını alan Selahattin Geçgel hala sinemayla iç içe yaşamaktadır.

Editör: TE Bilisim