Bir Vehbi Koç Vakfı (VKV) kuruluşu olan Arter, 2022 yılında sunacağı yeni sergiler, Yeni ve En Yeni Müzik Festivali’nin çevrimiçi ortamda gerçekleşecek üçüncü edisyonu ve sanatın farklı disiplinlerinden yenilikçi örneklerle çok disiplinli bir programa ev sahipliği yapmaya devam edecek. Arter hem çevrimiçi ortamda hem de günümüzün gerektirdiği hijyen ve mesafe kurallarıyla Dolapdere’deki binasında düzenlenen etkinlikleri ve yayınları aracılığıyla, yeni yılda da çağdaş sanatı geniş kitlelerle buluşturmayı sürdürecek.

 

2022’DE YENİ SERGİLER ve ETKİNLİKLER

Arter’in 2022 programında, odağına ağırlıklı olarak insanı ve “doğa fikri”ni alan, hem koleksiyondan hem de koleksiyon dışından oluşturulan yeni sergiler yer alıyor. Yeni yılda Arter’de ilk olarak Emre Baykal’ın küratörlüğünde, Arter Koleksiyonu’ndan seçilen yapıtları çocukluk ve oyun kavramları etrafında bir araya getiren OyunBu | ThisPlay başlıklı grup sergisi izleyicilerle buluşacak. 2022 baharında Melih Fereli küratörlüğünde, kurumun Bill Fontana’ya Grundig desteğiyle özel sipariş ederek Arter Koleksiyonu’na kattığı İo’nun Yeni Sesi adlı bir ses/video yerleştirmesinin dünya prömiyeri gerçekleştirilecek. Doğa kavramı etrafında kurgulanan Locus Solus başlıklı grup sergisinin ve Ahmet Doğu İpek’in Arter’deki sergi mekânı için ürettiği yerleştirmelerinin yanı sıra çizim ve resimlerine de yer veren kişisel sergisinin küratörlüğünü Selen Ansen üstlenecek. Arter’in, koleksiyon dışından yapıtları uyku teması etrafında bir araya getiren grup sergisi ise Eda Berkmen küratörlüğünde gerçekleşecek.

Yeni müzik alanında üretim yapan öncü müzisyen ve bestecileri bir araya getiren Yeni ve En Yeni Müzik Festivali’nin üçüncü edisyonu, 25-27 Şubat 2022 tarihleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek. Sanat yönetmenliğini Matthias Osterwold’un üstlendiği festivalin bu yılki edisyonu, Arter’in sergilerinden yola çıkan performansların yanı sıra söyleşi, film ve atölye çalışmalarına da yer veren etkileşimli bir deneyim sunacak.

 

DEVAM EDEN SERGİ ve ETKİNLİKLER

İzleyicilerini gerekli sağlık önlemleri çerçevesinde ağırlayan Arter’de, Yağmur Ormanı V (varyasyon 3), Füsun Onur: Opus II – Fantasia, Tedbir ve Candeğer Furtun sergileri de izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Arter’in, sergiler bağlamındaki yorumlama etkinlikleri, rehberli tur, seminer ve atölyeleri ile performansları hem çevrimiçi platformda hem de gerekli mesafe kurallarıyla fiziksel ortamda gerçekleşiyor. Arter Kütüphanesi, Arter Kitabevi ve Bistro by Divan ziyaret saatlerinde hizmet veriyor.

 

2022 SERGİLERİ

 

OyunBu

Küratör: Emre Baykal

17 Şubat 2022’den itibaren

Galeri 1 ve Galeri 2

 

Küratörlüğünü Emre Baykal’ın üstlendiği OyunBu başlıklı grup sergisi, Arter Koleksiyonu’ndan seçilen yapıtları çocukluk ve oyun kavramları etrafında bir araya getiriyor. Sergi, oyunun özgürleştiriciliğini; gerçekliği askıya alışı ve yeniden kurgulayışındaki kural tanımazlığını; gündelik olanın dışına taşma ve tamamen kendine ait bir düzen ve anlam üretme şekillerini sanat yapıtları ve bu yapıtların sundukları deneyimler bağlamında araştırmayı hedefliyor. 

Sanatın hem oyun kurucu hem oyun bozucu niteliklerini birlikte ele alan OyunBu sergisi, rekabet, gerilim, şans, taklit, ritüel, sihir, esrime ve haz gibi kavramların izini sürerken, hem yetişkinler hem de çocuklar için aslında kazananı olmayan ya da herkesin kazandığı bir oyun alanı açıyor.

 

Bill Fontana: İo’nun Yeni Sesi

Sesli Dizi 5

Küratör: Melih Fereli

10 Mart 2022’den itibaren

Karbon

 

Arter’in “Sesli Dizi” serisi kapsamında ve Kurucu Direktörü Melih Fereli’nin küratörlüğündeki beşinci sergisinde, kurumun Bill Fontana’ya özel sipariş ettiği bir ses/video yerleştirmesinin dünya prömiyeri gerçekleşecek. Serginin yapımı ve eserin Arter Koleksiyonu’na dahil edilmesi süreciyle ilgili finansman ihtiyacını karşılayan Grundig’in değerli katkılarıyla izleyiciyle buluşacak İo’nun Yeni Sesi isimli yerleştirme, Fontana’nın 8 kanallı dijital kayıt cihazı, akustik mikrofonlar, hidrofonlar ve hızölçerlerden oluşan taşınabilir kayıt stüdyosu aracılığıyla, bir bölümü su altında olmak üzere İstanbul Boğazı’nın çeşitli noktalarında, ayrıca Theodosius (Şerefiye – 5. yüzyıl) Sarnıcı ve Bazilika (Yerebatan – 4. yüzyıl) Sarnıcı’nda gerçekleştirdiği video ve ses kayıtlarını temel alıyor. Sanatçının Acoustical Visions [Akustik Görüntüler] başlıklı serisi dahilinde hayata geçirdiği bu çok ekranlı ve çok kanallı yapıt, Arter’in performans salonlarından Karbon’un gelişmiş teknik altyapısı sayesinde ziyaretçilerin zaman ve mekân algısını kuşatarak işitsel ve görsel kompozisyonlardan oluşan duyumsal ve dinamik bir dünya yaratıyor.

 

Locus Solus

Küratör: Selen Ansen

31 Mart 2022’den itibaren

Galeri 3 ve Galeri 4

 

Selen Ansen’in küratörlüğünü üstlendiği Locus Solus başlıklı grup sergisi, Arter Koleksiyonu’ndan seçilen yapıtlarla, birkaçı yeni ve mekâna özgü üretimleri bir araya getiriyor. Doğa kavramı etrafında kurgulanan sergi, izleyiciyi yeraltı, göksel ve yerüstü âlemler, bilinçaltı alanlar, var olmuş ve yitirilmiş veya düşlenmiş ve hiç var olmamış yerlerle çeşitli manzaralar arasında bir yolculuğa davet ediyor. Arter’in 3. ve 4. kat galerilerine yayılan Locus Solus, maden, bitki, hayvan ve insan varoluşları arasındaki ilişkileri, doğa ve kültürün birbirlerine nüfuz etme biçimlerini tekrar düşünmeyi amaçlıyor. Her biri kendi başına bir dünya oluşturan yapıtlar, doğayı mitolojilerin, kolektif inanç ve ritüellerin, bireysel hikâye ve deneyimlerin, toplumsal korkuların ve arzuların beslediği ve biçimlendirdiği, kültürel ve tarihsel bir yapı olarak düşünmeyi öneren bir deneyim sunuyor.

 

Grup Sergisi

Küratör: Eda Berkmen

19 Mayıs 2022’den itibaren

Galeri 0

 

Eda Berkmen küratörlüğünde Arter’in giriş kat galerisinde gerçekleşecek grup sergisi, uyku temasına odaklanıyor. Sergi, bilişsel süreçlerdeki değişim ve düşük yoğunlukta fiziksel aktiviteyle tanımlanan ve canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için temel bir gereksinim olan bu durağan ve gizemli dinlenme durumuna farklı yaklaşımlar sunuyor.

 

Ahmet Doğu İpek

Küratör: Selen Ansen

19 Mayıs 2022’den itibaren

Galeri -1

 

Selen Ansen’in küratörlüğünü üstlendiği sergi, Ahmet Doğu İpek’in çizimleri, resimleri ve Arter’deki sergi mekânı için farklı malzemelerle ürettiği yerleştirmelerden oluşuyor. Son iki yılda şekillenen eserler, bu dönemin makro ve mikro olgularının yarattığı iklimi soyutlayarak yansıtıyor.

 

DEVAM EDEN SERGİLER

 

Türkiye’nin iki liderinden kültür sanat işbirliği Türkiye’nin iki liderinden kültür sanat işbirliği

Yağmur Ormanı V (varyasyon 3)

Küratör: Melih Fereli

6 Şubat 2022’ye kadar

 

Füsun Onur: Opus II – Fantasia

Küratör: Emre Baykal

20 Şubat 2022’ye kadar

 

Tedbir

Küratör: Emre Baykal

20 Şubat 2022’ye kadar

 

Candeğer Furtun

Küratör: Selen Ansen

17 Nisan 2022’ye kadar

Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden erişilebiliyor. Arter Pazartesi hariç her gün açık. Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.

 

Adres:                  Irmak Cad. No: 13 Dolapdere Beyoğlu 34435 İstanbul

Tel:                       0212 708 58 00 
Editör: TE Bilisim