Lezzet Göçünün İzinde… Aile Mirası Reçeteler Lezzet Göçünün İzinde… Aile Mirası Reçeteler

Deniz Yüce Başarır, storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde konuğu yazar Yavuz Ekinci ile birlikte, 2003 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi J. M. Coetzee’nin filme de uyarlanan önemli eseri Barbarları Beklerken’i konuşuyor. Hayali bir imparatorlukta geçen olayları anlatsa da, 1970’ler Güney Afrika’sına gönderme yapan romandan yola çıkan Ekinci, “İmparatorluklar için ya da aslında devletler için halkına ‘seni koruyorum’ gibi bir algı yaratabilmek için bir düşman gerekiyor.” yorumunu yapıyor. Ekinci, Coetzee’yi ise “Güney Afrikalı, beyaz ama oradaki rejime hep karşı durmuştur, korkusuz metinler yazmıştır. Orayı çok iyi gözlemlemiş biri. Ağırlıklı olarak da bu ırkçı rejimin yarattığı tahribat üzerinde durmuştur.” diye anlatıyor.

 

Deniz Yüce Başarır’ın sohbetle bilgiyi buluşturan podcast’i “Ben Okurum”un yeni bölümünün odağında, 2003 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi J. M. Coetzee’nin Barbarları Beklerken adlı romanı var. Ömrü boyunca insan hakları savunucusu olan Güney Afrika doğumlu Coetzee’nin ödüller kazanan ve filme de çekilen önemli eserinde, isimsiz bir imparatorluğun sınır kasabasını yöneten ve artık emekliliği için gün sayan bir hakimin hayatı, Sivil Savunma güçlerinin kasabaya gelmesiyle değişir. İmparatorluk çölde yaşayan göçebelerin, yani Barbarlar’ın ayaklanacağını düşünmektedir. Gelen albay tehlikenin boyutlarını öğrenmek için tutuklamalara, işkencelere başlayınca kasabada ve hakimde huzursuzluk artar. Başarır’ın hem romandan okuduğu bölümler hem de konuk yazar Yavuz Ekinci’yle sohbeti, dinleyicileri günahkar dünyamıza dair, “Düşman aslında kim?” gibi can alıcı sorularla baş başa bırakıyor.

Fetihler, imparatorluklar, güç dengeleri üzerine önemli tespitlere imza atan Yavuz Ekinci, J. M. Coetzee içinse “Kafka ile Dostoyevski arasında duran bir yazar. Zaten ikisinden de yola çıkarak yazdığı metinler de var. Alegorik anlatım tarzını Kafka ile bağdaştırırım, kahramanlarının ruhlarının kılcal damarlarına kadar inme biçimini de Dostoyevski'nin ruha büyüteç tutmasına benzetiyorum.” şeklinde konuşuyor.

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor.

Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir. 

Editör: TE Bilisim